Wielen - Roues


TRC-SENSO
TRC - 420
Specificaties:
Spécifications:
 TRC-SENSO
 TRC - 420
Naven / Moyeux
 Miche Primato Synthesi (Sealed bearings)
  Miche Primato Synthesi (Sealed bearings)
 Body
 Shimano / Sram - Campagnolo
  Shimano / Sram - Campagnolo
 Spaken Voor / Rayons Avant
 20 x Alu Profil Mach 1
 20 x Alu Profil Mach 1
 Spaken achter / Rayons arrières
 24 x Alu Profil Mach 1
 24 x Alu Profil Mach 1
 Velg / Jante
 622 x 13C - Alu 6063T6 - Sleeved
622 x 13C - Alu Composite 6061 - Welded
 Velghoogte / Hauteur jante
 30 mm
 42 mm
 Kleuren / Couleurs
 Rood, groen en grijs / Rouge, vert et gris
 Zwart-wit + logo mogelijk in elke kleur
Noir-blanc + logo possible en chaque couleur
 Gewicht paar / Poids pair
 2108 g
 2143 g
 Prijs / Prix
  € 249 / pair
  € 349 / pair

Naven / Moyeux: Miche Primato Synthesi

 
 • ALLUMINIUM HUBS
 • Forged construction
 • Free hub body ERGAL 7075
 • Sealed bearings
 • 28-32-36 holes (Drilling on request: 20-24)
 • CAMPAGNOLO - 9 / 10 / 11 speed
 • SHIMANO - 9 / 10 / 11 speed
 • SRAM - 10 / 11 speed

Velgen / jantes: 'Sleeved' vs. 'Welded'

Velgen hebben altijd - meestal recht tegenover het ventielgat - een punt waar ze aan mekaar gezet zijn bij de constructie. Dit verbindingsstuk kan geperst of gelast zijn: 'Sleeved' of 'Welded'.


'Sleeved' rims zijn velgen die aan mekaar gezet zijn door ze in mekaar te schuiven, of een tussenstuk te gebruiken dat de uiteinden door persen (of/en plakken) verbindt. Deze constructie is esthetisch tamelijk grof, en mechanisch minder sterk en duurzaam. Deze manier van verbinden wordt ook wel 'Pinned joint' genoemd.


'Welded' rims zijn velgen waarbij de uiteinden verbonden zijn door laswerk, waarna de lasnaad proper weggewerkt is. Deze constructie is sterker, lichter, duurzamer, en minder opvallend. Deze verbinding wordt toegepast op duurdere velgen en wielen.


In de praktijk worden velgen zo gemaakt dat lasnaden en aansluitpunten zich recht tegenover het ventielgat bevinden. Op deze plaats wordt een verbindingsstuk geïntegreerd dat zorgt voor een bijkomende versteviging, en tegelijk het gewicht van het ventiel compenseert, kwestie van het wiel 'in balans' te houden.

'Sleeved' rim.

Partant d'une tôle, l'aluminium est façonné, et devient un cercle qui est finalement fermé en joignant les deux extrémités. Le joint peut se faire de deux façons: en introduisant un guide sur lequel les embouts sont pressés (Sleeved) (et éventuellement collés), ou les embouts peuvent être soudés (Welded)


Les jantes 'Sleeved'  - aussi appelé la façon 'Pinned joint' - gardent un joint apparent et sont plus lourdes, alors que les jantes 'Welded' permettent une finition meilleure et leur solidité, durabilité et rigidité sont plus importantes.


De Rosa Vision

 • Carbon wielset voor tubes - Roues en carbone pour boyaux
 • Inclusief carbon quick release - Bloccages en carbone inclus
 • Beschikbaar cassettenaafbody voor Campagnolo of Shimano/Sram - Body pour cassette Shimano/Sram ou Campagnolo

€ 1199.95 / pair

Een artikel over racewielen in 'Wielrijder & Biker' van Augustus 2014

Vaak stellen wij vast dat racefietsen die zelfs bijna 3000 euro kosten, uitgerust zijn met goedkopere "instapwielen", die dan te zwaar zijn en die dikwijls ook voldoende stijfheid missen. Zulke wielen hebben een bijzonder negatieve invloed op het rendement, de bestuurbaarheid en de wendbaarheid van je bike.
Om dure carbonframes en relatief dure groepen (zoals bijvoorbeeld de Ultegra groep van Shimano) enigszins te compenseren, besparen constructeurs en dealers dan maar op de wielen. En nochtans: wielen zijn als bewegende onderdelen van een fiets bijzonder belangrijk op het vlak van rendement, wendbaarheid en veiligheid.

Gewicht

Het is ontegensprekelijk: hoe lager het gewicht van een wielset, hoe beter. Maar er is wel één voorwaarde: wielen moeten veilig blijven en voldoende laterale stijfheid hebben. Het gewicht is vooral belangrijk als het bergop gaat en bij flink wat bochtenwerk, waarbij voortdurend moet opgetrokken, gelanceerd worden. Maar als wielen, als je op de pedalen staat, zijdelings te veel heen en weer gaan, dan heeft dat een bijzonder negatieve invloed op je krachtoverbrenging (veel krachtverlies — en hier speelt het achterwiel), terwijl de bestuurbaarheid en dus ook de veiligheid in het gedrang komen (voorwiel). Bij tests wordt nagegaan hoeveel Newtonmeter er nodig zijn om een wiel zijdelings 1 graad te doen afwijken. Insiders stellen dat die 1 graad maar mag gehaald worden als minimum 70 Newtonmeter wordt aangewend. Iemand met een lichaamsgewicht van
amper 55 kg kan zich wellicht op dat vlak iets meer permitteren.

Prijs

Geld besteden aan een degelijk paar wielen, is geld dat goed besteed is. Wij pinnen ons niet vast op de cijfers die hier volgen, maar bij wijze van voorbeeld kunnen wij Mavic aanhalen. Een "goedkoop" Aksium- wielset weegt zowat 1735 gram, terwijl een degelijk wielset uit de middenklasse van Mavic, namelijk de Ksyrium Elite S, ongeveer 1520 gram zou halen. Dat betekent dus een verschil van 215 gram — en geloof ons, dat is niet niks voor de draaiende onderdelen van een racefiets! In plaats van 250 euro voor een paar wielen Aksium, ga je wel 600 euro betalen voor het betere paar Ksy-rium!

Enkele voorbeelden (alle wielen zijn voor bandjes)

Degelijke wielen voor racefietsen uit de middenklasse — wij baseren ons dan op het gewicht en de laterale stijfheid • zijn (gewichten exclusief de snelspanners):

• SHIMANO WH-R581-C24-CL: 1510 gram — 650 euro
• CAMPAGNOLO ZONDA: 1550 gram — 440 euro • DT SWISS — R20 DICUT: 1520 gram — 550 euro
• EASTON EA 70: 1560 gram —680 euro

MAAR: alvorens aan te kopen kan je maar best voorgaande cijfers grondig controleren! De prijzen voor de consument verschillen in de praktijk onderling enorm en wijken meestal ook sterk af van de door de constructeurs voorgestelde adviesprijzen. Wat de gewichten betreft ervaren wij in de praktijk dat ook hier de realiteit meestal beduidend kan afwijken van wat vooropgezet wordt.

Origineel artikel:
Mijn mening: Ik ben niet overtuigd dat zwaardere wielen een nadeel zijn. Bochtenwerk, klimwerk en prestaties nastreven zijn niet aan iedereen besteed. Ere wie ere toekomt, maar als je niet professioneel bezig bent met fietsen is er waarschijnlijk geen noodzaak en heb je ook niet de sponsors om jezelf de lichtste wielen aan te schaffen die inderdaad meestal duurder zijn. Ook voor wielen gaat gewichtsbesparing meestal ten koste van de stevigheid. Vergeet ook niet dat wielen ook onderhoud nodig hebben, en slijtagegevoelig zijn net als de rest van uw fiets. Fietsen uit het hogere prijssegment uitrusten met ietwat goedkopere/zwaardere wielen ten opzichte van het niveau van de overige onderdelen waarmee de fiets gemonteerd wordt is volgens mij geen slechte zaak. Regel hierbij is een fiets te kopen van een degelijk merk - constructeurs die zichzelf respecteren zullen het zich nooit veroorloven om wielen (of andere onderdelen) te monteren van lage kwaliteit - en je bij de aankoop te verzekeren van service en garantie i.v.m. vervanging & onderhoud van vrijwiellichamen, kogellagers en spaken. (U beslist zelf waar U uw fiets koopt!) Zoals er niets fout is aan een fiets uit te rusten met een 'mixte' groep ten overstaan van een complete groep onderdelen, laat het uitrusten van de fiets met iets goedkopere wielen toe van zich een betaalbare basis aan te schaffen voor een eventueel verdere upgrade van de fiets. Het frame blijft de belangrijkste factor in de duurzaamheid en stevigheid van de fiets, en alle onderdelen - ook de wielen - zijn veel gemakkelijker te vervangen bij slijtage of indien blijkt dat deze niet stevig genoeg zijn of niet voldoen aan de omstandigheden waarin de fiets gebruikt wordt. - Guy

Een oplossing voor het breken van spaken bij standaard fabriekswielen.

 
Uit het gamma Miche & Ambrosio werd een paar wielen samengesteld dat in de handel weinig of zelfs niet meer te vinden is. Het gaat hier over race wielen voor banden met een 32 gaats laagprofielvelgen Excellence van Ambrosio en de Miche Primato naven op lagers 32 gaats. (Zie een beschrijving van deze naven hierboven.)
Deze wielen worden door specialisten vakkundig gemaakt met Sapim spaken.
U kan kiezen tussen een body voor Shimano 8-11 speed of een body voor Campagnolo cassette.
Deze wielen zijn uitermate geschikt voor zware mensen die bij de standaard af fabriek gemaakte wielen regelmatig spaken breken.
Door deze versterkte, 32 spaaks, wielen te monteren kan men deze problemen vermijden !!
Abrosio Excellence velgen worden gefabriceerd met de gebruikelijke hoge standaard normen van Ambrosio velgen. De keuze van de vele pro's wanneer ze trainen, over de Belgische kasseien rijden, of gewoon even afzien van hun dure carbon wielen. De reden hierachter is dat ze echt licht zijn, en heel robuust. De Excellence duurzaamheid staat voorop, het holle profiel zorgt ervoor dat ze slechts 460 gram wegen, en de dubbelwandige nippelbussen zorgen voor de broodnodige kracht die nodig is tijdens training en hard labeur.

Sapim legt zich sinds 1918 enkel en alleen toe op het produceren van spaken. Geen fietsen, zelfs geen wielen, alleen spaken. Veel naambekendheid krijg je er niet mee, maar door die verregaande specialisatie kan het Wilrijkse bedrijf wel voluit voor de allerbeste kwaliteit gaan. Vorig jaar maakte Sapim meer dan 100 miljoen spaken. Voor koersfietsen, voor gewone klassieke fietsen, maar ook voor rolstoelen en sulky's - karretjes die gebruikt worden bij paardenrennen. Ze hebben machines die 120 spaken per minuut produceren. Maar daarvoor heb je Sapim eigenlijk niet nodig, dat kunnen andere fabrieken ook en waarschijnlijk een pak goedkoper. Maar de spaken worden bij Sapim ook manueel gemaakt. Eén voor één worden ze door de werknemers geplet. Dat vakwerk is hun troef. Als het dan toch over cijfers gaat, zeggen de 5.000 verschillende soorten spaken die Sapim maakt veel meer over het bedrijf. Ze maken alle spaken op vraag en op maat van de klant. De lengte, het gewicht, de kleur, het verschilt allemaal van klant tot klant. Het succes van de wielrenners die met spaken van Sapim rijden, speelt een grote rol in de wederopstanding van het bedrijf na een dip in 2001. Grote ploegen als Lotto, Quick.Step, Discovery Channel, T-Mobile en Rabobank monteren/monteerden Sapim spaken in hun wielen. Sapim streeft dan ook naar de perfecte spaak. Het bedrijf werkt samen met de universiteiten van Leuven en Gent. Er worden duizenden uren besteed aan onderzoek. Die werpen hun vruchten af, want Sapim ontwikkelde spaken die sterker worden naarmate ze lichter zijn. Een fenomeen dat de buitenwacht heel erg interesseert, maar ook een geheim dat het bedrijf uiteraard niet prijsgeeft. Met Sapim spaken maak je de beste wielen!

Mavic Abrasive Rubber Rim Cleaner - 15,95

De Mavic velggom is ontworpen om de zijwanden van de velg - met UB Control, keramische of andere afwerkingen - van MTB-, weg-en BMX wielen schoon te maken. Dit product is gemaakt om steenslag en rubber te verwijderen van de zijwanden om optimale remprestaties te herstellen. Deze afzettingen vermindert de remwerking en ondermijnt de veiligheid van de fietser. De Mavic velggom kan worden gebruikt op een droge of natte ondergrond, met zeepwater of niet, als een zeer fijn schuurpapier. Gebruik op een droge ondergrond wordt aanbevolen met het oogpunt op duurzaamheid, en leidt tot betere resultaten. Verwijder eerst vuil, aluminium scherven, stenen en ander grof vuil van de remoppervlakken voor het gebruik van de velggom. Let wel, gebruik van de velggom op geanodiseerde oppervlakken zal de kleuren vervagen . Gewicht: 100 g

The Mavic soft stone is designed to clean the rim sidewalls with UB Control, Ceramic or other finishes, of MTB, road and BMX wheels. This product is made to eliminate soft stone deposits stuck to the rim sidewalls in order to rediscover optimum braking performance. These deposits reduce the braking efficiency and interfear with the cyclist's safety. The Mavic soft stone can be used on a dry or wet surface, with soapy water or not, as a very fine sand paper. Using the soft stone on a dry surface is recommended as it lasts longer and produces better results. Cleaning the braking surfaces of dirt, aluminium shards, stones and other large debris is necessary before using the soft stone. Using the soft stone on anodized surfaces will fade away the colour. Weight : 100 g

Nu beschikbaar bij New Cyclo-Sport - Now available at New Cyclo-Sport
Useful links: