- Snel - Wanneer de schakelknop wordt ingedrukt, beweegt de voor- of de achterderailleur direct naar de juiste positie dankzij het digitale controlesysteem.
- Nauwkeurig - Geen over- of onderschakelen. Altijd schakelen met dezelfde kracht, met dezelfde nauwkeurigheid en supersnel.
- Gebruiksgemak - Slechts één tik op de knop is genoeg. Shifters bewegen is niet nodig.
- Zonder stress - De auto-trim voorderailleur loopt niet aan.
- Veelzijdigheid - Verschillende shifters verkrijgbaar – voor sprinters, tijdrijders, triatleten en individualisten.
- Simpel - E-Tube bekabeling waarmee je kunt inpluggen en rijden. Simpele montage.
- Geen problemen - Batterij met grote capaciteit, die je snel kunt opladen.
Alweer
een tijdje op de markt, maar toch nog relatief onbekend bij velen is de
elektronische groep van Shimano. De Shimano DI2 werd gelanceerd voor de
Dura-Ace groep, maar begint nu ook voor aantrekkelijker tarieven
beschikbaar te komen in Ultegra Di2. De 105 groep van Shimano moet het
nog zonder elektronica stellen. Concurrent Campagnolo komt in 2012 met
een elektronische variant op de markt.
Hier volgt een woordje uitleg.
Shimano Di2 levert nogal veel vragen op bij consumenten. Shimano zelf blinkt ook niet uit in duidelijkheid. Wat is er veranderd? Wat heb ik nodig en hoe installeer ik een Shimano Di2 schakelsysteem? Genoeg reden om alles eens goed op een rijtje te zetten. Elektronisch schakelen biedt namelijk veel mogelijkheden, zowel bij installatie als bij de configuratie. Shimano Di2 kent een aantal typen. Zo heb je de ‘oude’ 10 speed systemen, waarbij Dura Ace 7970 gebruik maakt van een grotere stekker met een vier-aderige draad. Sinds de Ultegra 6770 wordt er gebruik gemaakt van de zogenaamde E-tube stekkers. Dat wil zeggen dat vanaf de Ultegra 6770 de verschillende onderdelen dus ook onderling te gebruiken zijn.
Uitvoeringen Shimano Di2:
- Shimano Di2 Dura Ace 7970 10 speed (4-aderige stekkers)
- Shimano Di2 Ultegra 6770 10 speed (E-tube stekkers)
- Shimano Di2 Ultegra 6870 11 speed (E-tube stekkers)
- Shimano Di2 Dura Ace 9070 11 speed (E-tube stekkers)
- Shimano M9050 elektronische XTR groep (beschikbaar herfst 2014)
De DI2 wacht tot precies het goede punt van de tandwielen voorbij komt, om vervolgens een perfecte schakelbeweging te kunnen uitvoeren.
De perfecte werking ervan is al lang aangetoond. Sinds 2008 rijden er pro-tour teams mee rond. Eerst voorzichtig, met enkele renners in hun team, maar inmiddels zijn er volledige teams uitgerust met het elektronische DI2. Ook in de zogenaamde ‘risico’ wedstrijden zoals Parijs-Roubaix. De ervaringen zijn echter dat DI2 juist in deze extreme omstandigheden zijn waarde bewijst.
Uiterlijk zijn er niet zoveel verschillen. Cassette's en dergelijke zijn identiek. Natuurlijk is er de accu die onder de bidonhouder zit, en de voorderailleur is smaller. Bij het ‘gewoon’ schakelen is deze namelijk iets breder, om ervoor te zorgen dat de ketting niet tegen de derailleur gaat aanlopen bij een wat minder ideale kettingpositie. De elektronisch variant is smaller, gewoon omdat deze perfect schakelt. Ligt de ketting achter iets te ver naar rechts of naar links, dan stelt de DI2 de positie van de voorderailleur automatisch een beetje bij.
Ook terugschakelen gaat erg intelligent. Zonder elektronisch schakelen, schakel je meestal in twee stappen bij het opschakelen (naar een groter tandwiel gaan). Eerst schakel je een beetje te ver, zodat de ketting mooi op het tandwiel kan 'vallen' als het ware. Vervolgens laat je de shifter weer iets vieren, waardoor het geheel op spanning komt en de ketting op zijn plaats blijft. De DI2 doet eigenlijk precies hetzelfde, maar dan èn sneller èn meer precies. Of, juister gezegd: de DI2 schakelbeweging van de derailleur is niet sneller, misschien zelfs iets langzamer. De DI2 wacht namelijk tot precies het goede punt van de tandwielen voorbij komt, om vervolgens een perfecte schakelbeweging te kunnen uitvoeren. De snelheidswinst zit vooral in het feit dat er geen kabel is die door je fiets heen loopt en die de schakelbeweging uitvoert. De DI2 doet dit elektronisch, en dit gaat per definitie sneller.
Een veelgehoord grapje, maar ook meteen een reëel risico gaat over dat je opeens niet meer kunt schakelen omdat je batterijen leeg zijn. Shimano meldt echter dat je met een volle accu minstens 2000 km moet kunnen fietsen. De praktijk leert dat je dit aantal ruimschoots overtreft (tot het dubbele en meer). De kwestie lijkt dus eerder te zijn dat je niet vergeet waar je de lader opbergt, je zal hem immers niet vaak nodig hebben.

Di2 groepen maken gebruik van een externe SM-BTR1 batterij - Lithium Ion, 7.4 V, 530 mAh - of het interne, ingebouwd type, de SM-BTR2 batterij.
Autonomie: meer dan 2000 km. .
Dat de penetratie van elektronisch schakelen zo lang op zich laat wachten is eigenlijk vreemd. De meerprijs zal voor een groot aantal wielerliefhebbers geen onoverkomelijk probleem zijn. Natuurlijk is een meerprijs van 800 euro veel geld, maar voor veel wielerliefhebbers is het toch een hobby ‘die wat mag kosten’, waarbij dan alleen het nieuwste van het nieuwste goed genoeg is. Elektronische schakelen lijkt vooral een gevoelskwestie te zijn. Wellicht zal de mentaliteit nog veranderen en raakt elektronisch schakelen meer ingeburgerd, zeker wanneer de prijzen verder zakken.
Naast de prijs zijn er weinig nadelen te ontdekken aan het elektronisch schakelen. Wel oppassen bij het onderhoud en poetsen van de voorderailleur: verwijder eerst de batterij om te voorkomen dat je vingers gekneld raken als iemand per ongeluk op het knopje duwt. (bron)
Shimano Di2 unit (SM-EWW01)
In totaal zijn er 150 verbeteringen doorgevoerd in de V4 software update, waarmee de Cyclo software inspeelt op de connectiviteit die men vandaag de dag verwacht.