MTB

Thumb Shifter
Gripshift / Revo shifter
Rapidfire push-pull
EZ-fire
EZ-shifter
 

Dual Control

Shifters bestaan in alle geuren en kleuren: draaiers, schuivers, pushers... geïndexeerd* of frictie. Eigenlijk bestaan er geen 'slechte' of 'betere' schakelsystemen. Wel bestaan alle shifters in verschillende kwaliteiten, wat zich uit in soepelheid van functioneren, precisie en duurzaamheid. De keuze van soort schakelsysteem is persoonlijk, en berust meestal op gewoonte. Als U een nieuwe fiets koopt, mag U er gerust op betrouwen dat de fabrikant een schakelsysteem heeft gemonteerd dat degelijk werkt. En of U al dan niet een ander systeem gewoon bent, U zal merken dat U snel vertrouwd raakt met de shifters die gemonteerd staan op uw nieuwe fiets.
(*) geïndexeerd betekent dat de schakelaar slechts een vooraf bepaald aantal posities kan innemen: 6, 7, 8, 9, 10 of 11, afhankelijk van het derailleursysteem.
 
Rapidfire push-push

Race

Klassieke Geïndexeerd
Cyclocross
Shimano STI Thumb shifter
Dual control STI shifters
 
Klassieke Frictie
 

Let op! Op een nieuwe fiets staan steeds de correcte schakelaars gemonteerd. Koopt U aparte schakelaars, zorg er dan voor dat ze overeenstemmen met uw versnellingsappar(a)at(en). Controleer het merk en het aantal versnellingen. Een gouden regel is dat U best alle componenten van uw fiets van hetzelfde merk neemt. Alhoewel sommige onderdelen onderling kunnen uitgewisseld worden, en in het zelfde merk blijven dan ook weer geen garantie is dat alles samen werkt. Raadpleeg eventueel een vakman wanneer U twijfelt! Indien U ervaring heeft met gebruik en/of uitwisseling van componenten tussen verschillende merken, aarzel dan niet en neem deel aan onze poll.

Campagnolo Ergopower

Vintage frame shifters.