Wanneer het weer buiten guur is - regen, sneeuw of teveel wind - zijn fietsrollen de ideale manier om thuis te trainen op uw vertrouwde fiets. Op de rollen rijden hoeft niet saai te zijn: een ritje op de rollen kan zowaar zelfs ‘leuk’ zijn én vooral efficiënt, onafhankelijk van wat de bedoeling is: in conditie blijven of gewoon wat calorietjes verbranden.

Welke rollen zijn het meest geschikt voor mij? Het assortiment rollen is zo groot en gevarieerd dat iedereen er wel iets naar zijn gading vindt. Er is voor elk wat wils. Maar hoe bepaal jij welke rollen uiteindelijk het best bij je passen? Hieronder enkele vragen die je jezelf kunt stellen bij het maken van je keuze.

Uit welke rollen kan ik kiezen? Er zijn drie typen rollen: fietstrainers & rollenbanken, ergotrainers en Interactieve rollen.

Fietstrainers & rollenbanken zijn rollen zonder toeters en bellen. Ze geven geen inzicht in de trainingsgegevens, maar zijn wel zeer geschikt om kilometers te maken zonder daarbij een computer of display te hoeven gebruiken. Wanneer aanwezig kan de weerstand  versteld worden via een schakelaar op het stuur, of rechtstreeks aan het vliegwiel.  Rollenbanken zijn: ANTARES en GALAXIA:
fietstrainers zijn: SPEEDBRAKER, SIRIUS Softgel, SPEEDMATIC, MAGNETIC, BOOSTER, BLUE MOTION, BLUE MATIC en BLUE TWIST:
Ergotrainers zijn ideale trainers voor fietsers die hun conditie op peil willen houden of verbeteren en voortdurend inzicht willen hebben in hun eigen ontwikkeling. (Lees dit: Wat is een ergometer?) Trainingsgegevens zijn continu zichtbaar via een display op het stuur. De Tacx ergotrainers zijn: I-Vortex en Flow.

Interactieve rollen - ook virtuele trainers genoemd - bieden gecombineerd met een PC de meest complete fietservaring. Men kan online racen tegen andere fietsers of zelf bekende wedstrijden rijden via de Real Life Video’s. De interactieve trainers staan garant voor onbeperkt entertainment. Afhankelijk van het model is de aangepaste software - Basic of Advanced - bijgeleverd, of werken zij gewoon met de Tacx cycling app. Dit zijn de Interactieve rollen: I-GENIUS, I-GENIUS Multiplayer, IRONMAN, BUSHIDO SMART, VORTEX SMART, SATORI SMART en FORTIUS.

Uit welke remsystemen kan ik kiezen?
Rollen maken gebruik van verschillende remsystemen: motorrem, elektrorem, magneetrem en luchtrem. De magneetrem is minder krachtig dan de elektrische- en motorrem, en wordt hand- of softwarematig ingesteld. De luchtrem werkt in verhouding met de snelheid. De vermogensmeting is zeer nauwkeurig; alle remmen worden altijd uitgebreid getest op de vermogensmachine in de fabriek. Afhankelijk van het remsysteem kunnen verschillende weerstanden gegenereerd worden.
In 't kort:
  • *Wil ik mijn trainingsgegevens, zoals vermogen en snelheid, kunnen aflezen? Ja, kies dus voor een interactieve trainer of een ergotrainer
  • *Wil ik mijn trainingsgegevens kunnen downloaden naar  mijn PC of laptop? Ja, kies dus voor een interactieve trainer of I-Vortex trainer.
  • *Wil ik trainen in virtuele werelden met behulp van  mijn PC of laptop? Ja, kies dan voor een interactieve trainer.
  • *Wil ik wedstrijden rijden via internet? Ja, kies dan voor een interactieve multiplayer trainer.
Hieronder een overzicht van de meest courante rollen & trainers, en van de verschillende onderdelen & accessoires:

TRAINER TACX ROLTRAINER T1000 ANTARES - 169

Op deze gestroomlijnde rollenbank kun je vrij fietsen en daarmee je coördinatie en techniek verfijnen. De zware, conische rollen zorgen er voor dat het haast onmogelijk is om van de rollenbank te rijden. Bij het fietsen zonder beugel wordt wel uiterste stuurconcentratie vereist. Dit versterkt je gevoel voor evenwicht. De Antares is net als de Galaxia inschuifbaar, meet in ingeschoven stand slechts 80 centimeter en is daardoor makkelijk te vervoeren. Deze stoere rollenbank is ook zeer geschikt voor baanrenners die vlak voor de wedstrijd hun warming-up willen doen.

TRAINER TACX GALAXIA T1100 - € 248

Deze revolutionaire nieuwe rollenbank van Tacx beweegt mee met de renner. Die kan sprintjes maken, de benen strekken en op de pedalen staan zonder bang te zijn om te vallen. Hij is veel vrijer in zijn bewegingen, omdat tijdens het trainen op de Galaxia het natuurlijke fietsgevoel van de weg wordt benaderd. Door de kinetische energie die ontstaat bij het versnellen, gaat de trainer naar voren en bij het vertragen gaat de trainer weer naar achteren. Dit principe is zo uniek dat het is gepatenteerd door Tacx.

CycleForce Sirius Softgel T1435 - € 185

Een nieuwe ster aan het firmament, opvallende fietstrainer die wordt gekenmerkt door zijn stille werking. De rol van de magneetrem, het punt waar de fiets de trainer raakt, is uitgevoerd van zacht rubber (soft gel) incombinatie met een RVS loopvlak. Dit maakt dat de Sirius geluiddempend werkt en toch slijtvast is. Een uitgebalanceerd stalen vliegwiel van 2 kg zorgt voor een soepele pedaaltred. Met de stuurversteller stel je in 10 standen de weerstand in. Het CycleForce frame is inklapbaar en veert licht mee tijdens het fietsen.

CycleTrack Speedbraker T1800 Fietstrainer - € 120

De Speedbraker is inmiddels een klassieker. De fietstrainer heeft een inklapbare Cycletrack frame en een remunit bestaande uit een waaier. Het vermogen wordt tijdens het trainen opgewekt d.m.v. luchtweerstand en neemt exponentieel toe wanneer er sneller wordt gefietst.
Resumerend is dit een voordelige trainer voor duurtrainingen - extensief (lagere maximale inspanning) - en souplessetrainingen

CycleTrack Speedmatic T1810 Fietstrainer - € 151

De Speedmatic is een andere klassieker. De fietstrainer heeft ook een inklapbare Cycletrack frame en een remunit met uitgebalanceerd vliegwiel van 1 kilogram. Het model is uitgevoerd met een magneetrem die middels een schakelaar op het stuur wordt bediend. In 10 standen stel je diverse weerstanden in waardoor je een gevarieerder trainingsprogramma hebt. Het vermogen neemt toe wanneer er sneller en/of op een zwaardere stand wordt gefietst.

Magnetic T1820 Fietstrainer - € 145

Degelijke tietstrainer met een zeer scherpe prijsstelling. Is voorzien van een magneetrem, maar wordt geleverd zonder stuurschakelaar. Met de knop op de remunit kan de weerstand handmatig in 7-standen ingesteld worden. Vanzelfsprekend zijn intensieve work-outs met deze trainer mogelijk.

TRAINER TACX BLUE MOTION T2600 - € 210

De Tacx Blue Motion T2600 is een fietstrainer waarmee je een pittige training afwikkelt in je eigen huiskamer. Met de Tacx Blue Motion T2600 haal je indien gewenst hoge wattages bij lage snelheden. Zo trap je op de hoogste weerstand al 400 Watt weg bij een snelheid van 27 km/u. De magnetische weerstand pas je met de stuurschakelaar eenvoudig aan op 1 van de 10 niveaus. De Tacx Blue Motion T2600 helpt je om in de winter je conditie op peil te houden door middel van intensieve trainingen. Daarnaast gebruik je de Tacx Blue Motion T2600 ook tijdens de warming-up voor een koers. Vergeet niet een speciale trainerband te gebruiken met de Tacx Blue Motion T2600, om oververhitting, slippen en overmatige slijtage te voorkomen.


TRAINER TACX BLUE MATIC T2650 - € 150

De Blue Matic is het tussenmodel van de Blue fietstrainers. De maximale weerstand is 700 Watt. De Blue Matic heeft een magneetrem met permanent-magneten. Met de stuurschakelaar stel je de weerstand in 10 verschillende standen in. Tijdens de training neemt het vermogen toe wanneer je sneller fietst of schakelt naar een zwaardere stand. Het robuuste frame staat stevig op de grond en het gebruiksgemak is groot, want je zet de trainer razendsnel in elkaar.

TRAINER TACX I-GENIUS MULTIPLAYER T2000 - € 1.050

De Genius Multiplayer, het nieuwe topmodel van Tacx, is uniek. De combinatie van het robuuste, stevige frame en de geavanceerde Tacx Trainer software 3.0 maakt het rijden in virtuele werelden tot een ware sensatie. De Genius Multiplayer heeft een draadloze motorrem met computergestuurd vliegwiel die bij lage snelheden hoge vermogens genereert. Hiermee kunnen heuvels en bergen nog realistischer worden beklommen. De communicatie tussen rem, VR interface en PC verloopt draadloos: de trainer heeft nog wel netspanning nodig. De Genius Multiplayer werkt met de ANT technologie en is daardoor ook te combineren met een vermogens- of cadansmeter of andere ANT applicaties. De trainer wordt geleverd met het nieuwe BlackTrack stuurframe. Inclusief 1 jaar Multiplayer licentie.

TRAINER TACX I-GENIUS T2020 - € 965

De i-Genius heeft dezelfde eigenschappen als de i-Genius Multiplayer. Het verschil is dat de trainer wordt geleverd met de Skyliner voorwielsteun en niet met de Multiplayer jaarlicentie en het BlackTrack stuurframe, opties die desgewenst later kunnen worden aangeschaft. Maar ook zonder deze extra’s is de i-Genius een toptrainer die in combinatie met de Tacx Trainer software 4, Advanced zorgt voor onbeperkt entertainment. Zowel de beklimmingen als de afdalingen voelen bijzonder realistisch aan.

TRAINER TACX SATORI SMART T2400 - € 325

Deze interactieve Smart trainer heeft een complexe techniek in een eenvoudig jasje. In de rem vindt een nauwkeurige snelheid-, cadans- en vermogensmeting plaats. Deze data worden vervolgens weergegeven op het scherm dat je gebruikt, of dit nou een smartphone, tablet, sporthorloge of iets anders is. De trainer communiceert namelijk via ANT+ en Bluetooth® Smart technologie. Je koppelt de Satori snel en gemakkelijk aan de Tacx Cycling apps voor smartphones of tablets. Tijdens een training kan jij, of je coach, je prestaties dus nauwgezet volgen. Je moet wel handmatig blijven schakelen om de weerstand van de rem op je achterwiel aan te passen. De Satori is geschikt voor simpele trainingsessies zoals duurtrainingen en warming-up of cooling down.

TRAINER TACX BOOSTER T2500 - € 260

Geef jezelf een boost met de Tacx Booster. Deze nieuwe fietstrainer is stoer van uitstraling en gevoel en levert pure kracht. Dankzij de magneetrem, die nóg krachtiger is dan die van de Satori, genereert de Booster een zeer hoog vermogen bij een lage snelheid. De Booster is makkelijk te monteren en ook veilig, omdat de rem is ingebouwd en de renner dus niet meer in contact kan komen met het hete vliegwiel. De Booster is de nieuwe nummer 1 fietstrainer van de profs voor hun warming-up en trainingen. Maar de Booster is er natuurlijk ook voor alle andere mensen die graag 'Tacxen'. De absolute topper onder de fietstrainers, voor iedereen. De Booster wordt geleverd inclusief Skyliner voorwielsteun.

TRAINER TACX BLUE TWIST T2675 - € 125

Met de Tacx Blue Twist T2675 wikkel je een eenvoudige fietstraining af in je eigen huiskamer. De Tacx Blue Twist T2675 is een simpele maar degelijke fietstrainer met 7 weerstandsniveaus. De weerstand is handmatig aan te passen op de remunit en op het hoogste niveau levert deze een maximale weerstand van 650 Watt. Het remsysteem van de Tacx Blue Twist T2675 bestaat uit een vliegwiel van 1 kilo en 8 permanente magneten die voor de nodige weerstand zorgen.

TRAINER TACX I-VORTEX T2170 - € 499

De Tacx i-Vortex T2170 is een ergotrainer en virtual reality-trainer in één. De Tacx i-Vortex T2170 wordt geleverd met een stuurcomputer waarmee je de weerstand draadloos aanpast en die je voorziet van de nodige informatie tijdens je training. Zo wordt er informatie over je snelheid, cadans en vermogen doorgegeven. En met een optionele hartslagsensor registreert de Tacx i-Vortex T2170 ook je hartslag. Via de meegeleverde ANT+ dongle verbind je de Tacx i-Vortex T2170 draadloos met je computer. De Tacx i-Vortex T2170 is met name geschikt voor de enthousiaste fietser die binnen wil trainen om zich voor te bereiden op grote tochten en koersen. In plaats van een stuurcomputer kun je ook je iPad gebruiken.

TRAINER TACX VORTEX SMART T2180 - € 425

Dat wordt trainen! De Tacx Vortex Smart motiveert je om ook met slecht weer op de fiets te stappen. Het elektronische remsysteem van de Vortex Smart zorgt bovendien voor realistische omstandigheden. Zo kun je het stijgingspercentage zelf aanpassen tot een maximum van 7%. Via ANT+ en Bluetooth Smart koppel je hem eenvoudig aan je tablet of smartphone, zodat trainingsgegevens zoals snelheid, afstand, tijd, cadans en vermogen te zien zijn.
Wil je ook je hartslag meten met de Tacx Vortex Smart, dan dien je een aparte hartslagsensor aan te schaffen.

TRAINER TACX FLOW T2200 - € 360

De Flow, een van de populairste trainers van Tacx, heeft een restyling ondergaan. Dit instapmodel ergotrainer met licht meeverend frame valt op vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is voor iedereen zeer eenvoudig in het gebruik. Hartslag, vermogen, snelheid en trapfrequentie worden gemeten en gevisualiseerd op het display van de stuurcomputer. Met deze vier trainingsgegevens beschik je over de belangrijkste instrumenten om gericht en efficiënt aan je conditie te werken en optimaal te presteren. Tijdens het trainen kun je het programma aanpassen in vermogen of helling weerstand. De elektromagnetische rem wordt aangestuurd via de computer.
De Flow wordt geleverd inclusief Skyliner voorwielsteun.

Wat is een ergometer?
Een ergometer is een fitness-apparaat dat de hoeveelheid arbeid meet, die u tijdens de training verricht. Deze arbeids-eenheid, uitgedrukt in Watt, kan alleen gemeten worden op een toestel dat een officieel erkende en geijkte waarde heeft: een ergometer.Ergometers worden in vele medische instellingen voor conditietesten gebruikt, en door de meeste fysiotherapeuten aanbevolen.Een ergometer wordt voordat deze de fabriek verlaat, geijkt (kalibreren), zodat deze aan de daarvoor gestelde normen voldoet. Door deze exacte instelling is het mogelijk om precies dezelfde trainingen te reproduceren op verschillende toestellen, met gelijke weerstand, snelheid en trainingstijd of hartslag. Met een ergometer is het dan ook mogelijk de conditie te testen. De verrichtte arbeid, samen met de hartslag bepalen de conditie. Wanneer regelmatig een conditie test wordt afgelegd is het mogelijk de voortgang of de achteruitgang van de conditie te meten.

TRAINER TACX BUSHIDO SMART T2780 - € 650

Weer of geen weer, trainen met de Tacx Bushido Smart kan altijd. Doordat de fietstrainer zelfvoorzienend is en geen netstroom nodig heeft, kun je hem ook in de tuin of op het balkon gebruiken. Het elektronische remsysteem van de Bushido Smart zorgt bovendien voor zeer realistische omstandigheden. Zo kun je het stijgingspercentage zelf aanpassen tot een maximum van 15%. De Alpe D'Huez is er niets bij! Via ANT+ en Bluetooth Smart koppel je hem eenvoudig aan je tablet of smartphone, zodat trainingsgegevens zoals snelheid, afstand, tijd, cadans en vermogen te zien zijn.

Wil je ook je hartslag meten met de Tacx Bushido Smart, dan dien je een aparte hartslagsensor aan te schaffen.


TRAINER TACX IRONMAN T2050 - € 990

Sportfanaten opgelet, de Tacx Ironman zorgt voor nieuwe motivatie op weg naar jouw eerste triathlon! De Virtual Reality Trainer beschikt over de meest geavanceerde weerstandsunit die er bestaat, namelijk de motorrem. Hierdoor worden de eigenschappen van het parcours op een zeer realistische manier verwerkt, zodat een berg daadwerkelijk aanvoelt als een zware beproeving, en de afdaling als een beloning voor de gedane moeite. Met de meegeleverde Trainer Software heb je bovendien de beschikking over verschillende routes en kun je je prestaties terugzien en analyseren. Zo kom je op plekken waar je normaal gesproken alleen in je dromen kunt zijn!

TRAINER TACX FORTIUS T1940 - € 1110

De Tacx Fortius Multiplayer stelt je in staat om thuis realistische fietstrainingen af te wikkelen. Door de Tacx Fortius aan te sluiten op de computer fiets je wielerklassiekers, bergetappes en andere trainingen individueel of via internet tegen andere Tacx-gebruikers. Via het meegeleverde virtual reality stuurframe worden zelfs je stuurbewegingen overgenomen door de Tacx-software. De Tacx Fortius Multiplayer beschikt over een krachtige motorrem waardoor beklimmingen goed gesimuleerd worden en je bij afdalingen niet hoeft te trappen omdat de motor het wiel door laat draaien. Dit maakt de Tacx Fortius Multiplayer T1930 een zeer geschikte trainer voor de fanatieke wielrenner en mountainbiker.

Alle prijzen onder voorbehoud van wijzigingen.Onderdelen & accessoires

Asmoeren

€ 15,70

ANTARES BEUGEL

€ 53,05

TACX SKYLINER

€ 21,95

QUICK RELEASE

€ 9

Vergeet niet een speciale trainerband te gebruiken, om oververhitting, slippen en overmatige slijtage te voorkomen.
- BUITENBAND 28 700X23 23-622 TACX RACE T1390 - € 41,50
- BUITENBAND 26 32X559 TACX ATB T1395 - € 41,50
- BUITENBAND 29X32-622 ATB TACX T1397 - € 41,50

BUITENBAND 28 700X23C 23-622 VOUW CONTI HOMETRAINER II ZWART - € 37.75
BUITENBAND 26X1.75 47-559 CONTINENTAL HOMETRAINER ZWART - € 37.75

Useful links: