Dossier

imageimageimage

26 - 27.5 - 29 inch MTB wielmaten.

Vandaag een hot issue in de wereld van de MTB: de wielmaat. Er bestaan inderdaad wielen van 26, van 27.5 en van 29 inch! En daar moeten wij toch even bij stilstaan. Terloops: wij hebben kunnen vaststellen dat op de jongste Eurobike, de grootste fietsbeurs ter Wereld, de 650 (27.5) een enorme opgang heeft gemaakt t.o.v. vorig jaar. Diverse grote constructeurs gaan nu al zover te stellen dat deze 650 met zekerheid de STANDAARD wordt, dat de twentyniner (29 inch) op de 2e plaats zal komen en dat de klassieke MTB met de kleinere 26 inch wielen omzeggens helemaal van de markt zal verdwijnen (enkel nog door de jeugd zal gebruikt worden).

26 inch (kleine wielen - sinds jaren de standaard).

Deze wielmaat kan een voordeel zijn bij talrijke, heel korte bochten (wendbaarheid) en bij enorm technische stroken. Misschien voor bikers die klein van gestalte zijn. ]e zit als biker ook korter bij de bodem — vooral ten opzichte van de echt grote 29 inch wielen. Voor iemand die niet groot is, is het op en afstappen bij een bike met kleine wielen altijd gemakkelijker. Een voordeel tot vandaag was ook dat er een enorme keuze aan banden, wielen en vorken was, hetgeen niet in dezelfde mate zo is (was) met de (nieuwe?) 650 of zelfs nog altijd niet met de grote 29”.

29 INCH is vandaag een gevestigde Wielmaat geworden.

Dat maakt dat er binnen die wielmaat nu ook voldoende keuze is qua banden, wielen en zelfs tandwielbladen. Daar komt bij dat bikers er in de loop van het laatste decennium qua lichaamslengte zeker niet kleiner op geworden zijn. Grote wielen gaan vlotter over kleine obstakels, zijn beter in staat een bepaalde snelheid te handhaven op goed wegdek (iets minder rolweerstand) en geven normaal iets meer stabiliteit. Anderzijds beperken zij de wendbaarheid en is een langere achtervork voor het frame nodig. Dat is niet zo ideaal om te manoeuvreren en door het hogere wiel- en bandengewicht is accelereren met een 29-er zeker iets minder gemakkelijk.

650B - 27.5 inch

Het beste van twee werelden? Wellicht! Hier combineer je de “roll over” kwaliteiten van de 29-er met de wendbaarheid van de 26 inch. Ook kleinere bikers kunnen nog overweg met deze 650, terwijl het bij een 29-er eerder is alsof de MTB met hen op weg is in plaats van omgekeerd! Intussen krijg je ook steeds meer keuze qua banden, wielen en vorken. Een aspect dat nog over het hoofd wordt gezien: als je met je MTB tijdens de betere periode van het jaar op de weg rijdt met dunnere slick banden, dan oogt zo’n 65Oer veel beter dan een 26 inch, waar de wielen een beetje belachelijk klein lijken. Bovendien heb je dan bij een 26 inch ook nog eens een te beperkte grootste versnelling, want 40 X 11 tanden is vrij klein, zeker als je te maken hebt met een kleine wielmaat. Bij een 27.5 wielmaat sta je toch al iets verder. Verzet is immers gelijk aan: aantal tanden vooraan, gedeeld door aantal tanden achteraan en deze uitkomst vermenigvuldigd met de omtrek van het (achter) wiel. (Zie: Verzet - Développement.)

Meer over wiel & bandenmaten vindt je hier: Bandenmaten - Mesures de pneus.
Oorspronkelijk artikel: Wielrijder § Biker magazine (VWB.be)