image

Binnen- en buitenkabels.

Binnenkabels.

Rem - Frein

Type Weinmann, voor tourfietsen met een plat stuur, en Mountain-Bikes.

Rem - Frein

Type Course, Campagnolo, Shimano, voor remgrepen koers

Derailleur

Shimano, Campagnolo

Derailleur

Type Huret

Derailleur

Shimano POSITRON
(staaldraad)

Binnenkabels zijn van staal en altijd geweven, met uitzondering van de POSITRON staaldraad kabel, die nog weinig voorkomt. Naast de gewone stalen kabels zijn er ook soorten die een extra teflon beschermlaag hebben om water en vuil tegen te houden. Ook zijn er kabels van roestvrij staal (RVS). Kabels van betere kwaliteit (lees: bekende merken) zijn altijd voorgerokken. Dit betekent dat zij nog weinig rek vertonen na het installeren, zodat de versnellingen/remmen niet te snel moeten bijgesteld worden.


Buitenkabels.

Rem - Frein
Derailleur

Buitenkabels zijn gemaakt van staaldraad, overtrokken met een kunststof coating, en meestal binnenin voorzien van een kunststof huls die de wrijving met de binnenkabel minimaliseert. Bij buitenkabels voor remmen is de staaldraad spiraalvormig - wat een grotere druk toelaat - en buitenkabels voor derailleurs bestaan uit meerdere staalkabels gemonteerd in de lengte, noodzakelijk voor een betere precisie.


Kabeleindjes.

Kabeleindjes dienen om de kabel mooi af te werken waar hij doorgesneden is. Omdat de kabels geweven zijn zouden zij anders uitrafelen. In aluminium om gemakkelijk toe te nijpen.

Kabelhoedjes.

Kabelhoedjes worden op het uiteinde van de buitenkabels geplaatst, zodat deze mooi aansluiten met de nokken in het frame. Bestaan in plastic en metaal.

Framestickers.

Deze beschermen uw frame tegen lak schade door het steeds verschuiven en bewegen van kabels. U kunt zelf bepalen waar de stickers moeten komen op het frame.

Binnenkabel Bumper

Voorkomt het 'klepperen' van de achterste remkabel tegen de bovenbuis van het frame.

Tips

  • Bij schakel- en remproblemen zijn slecht onderhouden kabels vaak de oorzaak.
  • Kabels smeren doe je met olie. Gebruik nooit vet. Vet is bedoeld voor kogellagers en scharnierende delen, maar heeft een 'opstoppend' effect op kabelsystemen. Kettingolie is ideaal.
  • Vervang op tijd je kabels. Dan blijft alles perfect schakelen, en over remkabels kan ik niet veel anders zeggen dan dat je het niet wil meemaken dat een kabel afbreekt net op het moment dat je MOET remmen.
  • Nieuwe kabels kunnen een beetje rekken. Om dit op te vangen dienen de stelschroeven aan rembeugels en versnellingsapparaten. Moderne fietsen hebben stelschroeven op de framenokken gemonteerd. 'Reset' de stelschroeven wanneer je de kabels vervangt, zo heb je opnieuw wat reserve wanneer ze rekken.