Junior's Dodentocht

Dodentocht Bornem

"De Dodentocht is een wandeltocht in en rond de Belgische gemeente Bornem die jaarlijks wordt georganiseerd op de tweede vrijdag van augustus.

Het doel van de Dodentocht is om binnen 24 uur een parcours af te leggen van 100 kilometer door Klein-Brabant. Het evenement is geen wedstrijd en net als bij bijvoorbeeld de Kennedymars is het uitlopen al een doel op zich voor de meeste deelnemers. Het evenement wordt georganiseerd door de lokale wandelclub Kadee.

De Dodentocht werd voor de eerste keer georganiseerd in 1970 door de wandelclub Kadee met 65 deelnemers. De inspiratie voor de tocht was opgedaan na deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse. Sinds deze eerste editie groeide de Dodentocht uit tot een internationaal evenement. Sinds de tweede helft van de jaren 2000 nemen jaarlijks 8.000 à 9.000 mensen uit onder meer België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië deel. Sinds 2009, de 40ste editie van de wandeltocht, werd de historische kaap van 10.000 deelnemers overschreden. In 2013 werd een recordaantal deelnemers bereikt, namelijk 11.157." (Bron: Wikipedia)
Dodentocht op twee wielen...

De krantenkoppen logen er niet om: Guy Junior moest en zou dit jaar zijn grenzen verleggen. Zijn aangeboren handicap had hem nooit belet van actief deel te nemen aan allerhande sociaal gebeuren, gaande van het bijwonen van festivals tot het mede organiseren van evenementen allerhande. Zowel lokaal - in het Zellikse jeugdhuis Time-Out en evenementenorganisatie Zellik actief - als regionaal met het vijverfestival van Dilbeek is hij steeds welkom met zijn ideeën en organisatorisch talent. Het werd tijd om een tandje bij te steken: dit jaar zou Junior deelnemen aan de Dodentocht van Bornem.
Zoals gewoonlijk met de jeugd (!) van tegenwoordig kwam Junior op het laatste nippertje op de proppen met het verzoek om zijn rolstoel 'Dodentocht'-waardig te maken. Essentieel - versnellingen en trapstel terzijde gelaten - verschilt een rolwagen niet veel van een fiets, zodat dit eigenlijk neerkwam op een onderhoud/nazicht zoals ik pleeg te doen op doordeweekse fietsen. Vijzen vastzetten, spaken aanspannen, wielen rechten, remmen controleren, hier en daar wat smeren, en het monteren van 2 drinkbushouders blijven ondanks de schijn van 'routine' super belangrijk, en zeker als het slagen van een onderneming staat of valt met de betrouwbaarheid van het materiaal. Streep door de rekening was echter - gezien de korte termijn (2 dagen) tot het vertrek - toen ik Junior's vermoeden moest bevestigen dat zijn rolwagen aan nieuwe banden toe was.
 
Deze banden hadden wij nodig:
26 X 1 (25-590) SCHWALBE Right Run
 

Schwalbe Right Run zijn sterke, doch soepele banden, met een anti-leklaag, bruikbaar zowel buiten als binnen, zonder zwarte strepen na te laten. Alhoewel een vrij courant type band gemonteerd op de betere rolwagens, leerde het informeren links en rechts bij de reguliere bandenleveranciers mij al snel dat het type banden die Junior nodig had afwijken van wat gewoonlijk op voorraad genomen wordt, dat deze kunnen besteld worden, maar uiteraard nooit leverbaar zouden zijn binnen onze deadline, zodat ik mij ten einde raad moest richten tot de invoerder van SCHWALBE: de firma INTERCYCLE...

Intercycle n.v. is al bijna 20 jaar agent van enkele grote namen in de fietsenbranche. Vanuit hun gloednieuwe basis in Grimbergen leveren zij topproducten aan fabrikant, groot– en kleinhandel in de Benelux en daarbuiten. Het brede assortiment en goede service zijn de bouwstenen van dit bedrijf. Zij streven naar kwaliteit op elk niveau en op elk moment.

Intercycle n.v. verdeelt het volledige assortiment van haar agentschappen en dit binnen de 24 uur. Fietsenwinkels kunnen er terecht voor alles van SCHWALBE, SKS, HUMPERT, HERRMANS, GREENOIL en de officiële sponsor van Omega Pharma Quickstep UNIOR. Bovendien hebben zij een ruime voorraad aan fietsonderdelen, kleding en accessoires.

Intercycle n.v. onderscheidt zich niet enkel met een onberispelijke reputatie. Ze staan ook garant voor goede voorwaarden en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. En toen maakten wij kennis met de menselijke kant van dit bedrijf...

Wanneer het hart spreekt....
Ronny Crokaert, de zaakvoerder, stond mij te woord. Het was snel duidelijk dat de betreffende banden in voorraad waren, en deze onmiddellijk opgestuurd konden worden. Probleem was echter dat ze nooit tijdig zouden toekomen in Zellik, daar Junior reeds de volgende dag moest vertrekken naar Bornem om de start niet te missen. Toen ik dat probleem voorlegde aan Ronny, en hij hoorde wat de bedoeling was, besloot hij onmiddellijk te doen wat hij op dat moment gepast vond: hij sprong in zijn wagen, en navigeerde door het drukke verkeer zodat ik nog geen uur later de banden in de winkel had. Tot mijn verbazing stond Ronny Crokaert op de drempel van onze winkel met vier banden, alhoewel ik er maar twee besteld had. Ronny vertelde dat het verhaal van Junior die aan de zware tocht zou deelnemen met zijn rolstoel hem zo aangegrepen had, dat hij besloten had om een persoonlijke bijdrage te leveren.... Hij vond dat een deelnemer aan zo'n zware tocht recht had op een minimum aan reservemateriaal, en deed onze Junior prompt twee extra banden kadoo. Recht uit het hart. Straf vonden wij dat. Dit vonden wij zo'n mooi gebaar, dat Ronny Crokaert - en de firma INTERCYCLE - voortaan deel uitmaakt van New Cyclo-Sport's Partners & friends, het selecte groepje van mensen en bedrijven die net dat ietsje meer menselijke waarde toevoegen aan hun diensten of beroep, en waar men dus echt niet omheen kan!
En zo kwam het dat de rolwagen nog op tijd klaar was, zodat Guy Junior super uitgerust naar Bornem kon vertrekken. Hoe de Dodentocht zelf verlopen is? Lees het op de website van Het Nieuwsblad (HIER). Of klik op onderstaande titel(s) om het artikel te lezen uit de krant.En ter afronding...
De Schwalbe banden hebben het overleefd, waarvan deze foto getuigt:
Useful links: