Een sport waarbij je nooit de weg kwijt raakt...

Een GPS ontvanger of smartphone, een degelijke fiets, een goede conditie, en honger naar avontuur is al wat je nodig hebt voor een high-tech schattenjacht. Waar vind je de laatste nieuwe cache in de buurt? Hoe verstop je een eigen cache, en hoe te starten in deze plezante en opwindende sport? Lees verder...

Wat is geocaching?

Iemand verstopt ergens een waterdichte doos, met daarin een logboek en een aantal voorwerpen. Met een hand-GPS, of een smartphone uitgerust met GPS functie, bepaalt hij de precieze coördinaten van de schuilplaats. Vervolgens publiceert hij die op het internet: www.geocaching.com.
Andere mensen lezen op de Geocache-website die coördinaten en kunnen dan op zoek gaan naar de "cache" (schat). Vinden ze hem, dan schrijven ze hun bevindingen over de tocht neer in het logboek en mogen ze uit de doos een voorwerp nemen, maar ze moeten er ook weer één bijplaatsen. Zo verandert de inhoud van de schat voortdurend.
Het plezierige aan geocaching is dat diegene die de schat verstopte u laat kennis maken met mooie plaatsen; natuurgebieden, bezienswaardigheden, fietsroutes, enz., die u anders misschien nooit zou ontdekken.

Een voorbeeld van een 'cache' (schat) in een waterdichte doos.
Waarom met de fiets?

Geocaching gaat hand in hand met natuurbehoud: zowel tijdens het plaatsen als het zoeken van een cache is de belangrijkste regel: respecteer steeds de natuur! Fietsen is sowieso een vorm van verplaatsing die het minste verstoring veroorzaakt van het milieu, in tegenstelling tot de auto. Gecombineerd met het fysieke aspect van beweging en gezonde buitenlucht laat de fiets bovendien toe van grotere afstanden af te leggen op korte tijd, vergeleken met uitstappen te voet.

 
Het is verboden caches te begraven of te plaatsen in een natuurgebied (bv. het Zwin, de Hoge Venen).
Als u een cache op een privaat domein of eigendom wilt plaatsen, dan moet u toestemming vragen aan de eigenaar. Vermeld dit ook in de cachebeschrijving.

De toegankelijkheid van de bossen en natuurgebieden zijn onderworpen aan regels en wetten in elke regio van ons land.
(In het Vlaamse Gewest biedt het Agentschap voor Natuur en Bos u hier de nodige informatie, in Wallonië vertelt het Département de la Nature et des Forêts u hier wat er is toegestaan en er verboden is.)

De algemeen regel is dat we niet mogen afwijken van de paden en wegen die voor wandelaars en fietsers zijn opengesteld. Het niet opvolgen van deze regels kan leiden tot vervolging en sancties.

 
Een draagbare GPS, of een smartphone met GPS functie zijn onontbeerlijk.
De meeste Smartphone applicaties geven je de nodige informatie over de bereikbaarheid en de locatie van de 'schat' waar U naar op zoek bent. Sommige applicaties zijn gratis, sommige vragen abonnementskosten. De apps bestaan voor android, iPhone en andere mobiele toestellen. (Zie verder voor een beperkt overzicht van apps op deze site.)

<-----  De afbeeldingen links tonen de app: Geocaching Droid Army Knife

Wat hebt U nodig om op schattenjacht te gaan?

1. Een degelijke fiets ---> kijk hier: Uw fietsenwinkel te Zellik.
2. Een GPS of smartphone. (Mobiele telefoon). -----> kijk hier: GPS
3. Een GPS- of smartphone-houder voor op de fiets. ---> kijk hier: Smartphone hardware.
4. Een Geocaching app voor je smartphone. ---> kijk hier: Smartphone apps.

Nog enkele nuttige links:

Zie de geocache.be links pagina hier: geocaching.be

Zie ook de pagina met fietsroutes hier: Routes

Met dank aan www.geocaching.be voor de nuttige informatie.

Litteratuur:

Geocacher Magazine

Geocaching is niet gewoon een avontuur: het is een gezonde verslaving!

Useful links: