Framematen - Hauteurs de cadre.

Onafhankelijk van je streefdoel, of welke ook de reden is om een fiets aan te schaffen - sporten, vrije tijd of doordeweekse verplaatsingen -  is de maat van je fiets super belangrijk. Er zijn diverse soorten fietsen - Toerfietsen, elektrische fietsen, racefietsen, Mountainbikes - die elk een aparte maatbepaling hanteren, afhankelijk van de persoon. Bovendien hebben diverse constructeurs ook een eigen maataanduiding. Dit kan verwarrend zijn en daarom hebben we alles eens op een rijtje gezet. Deze maattabellen helpen u om een idee te krijgen welke maat U nodig hebt per soort van fiets.

Hoe wordt het frame gemeten?

De Italiaanse maat  of center/center (c/c): van het center van de trapas naar het center van de bovenbuis.
De Franse maat  of center/boven (c/b): van het center van de trapas naar de bovenkant van de zadelbuis
De Begische maat of boven/boven (b/b): van bovenop de trapaslug tot de bovenkant van de zadelbuis
Een traditioneel frame heeft een horizontale bovenbuis, en wordt dan ook soms een 'vierkant' frame genoemd. De c/c frame hoogte is de lengte tussen het centrum van de trapas en de ingebeelde kruising van de middellijnen van bovenbuis en zadelbuis.

Sloping frames (ook wel compact genoemd) hebben een kortere zadelbuis en een schuin oplopende bovenbuis. Ze werden ontwikkeld om de (torsie) stevigheid van de frames te verbeteren, en tegelijk de frames lichter te maken door het gebruik van minder materiaal. Door een langere zadelpen te gebruiken bekomt men dezelfde krankstel-zadel-stuur driehoeksverhouding waardoor de positie dezelfde is als met het traditionele frame.

Elke fabrikant heeft zijn eigen idee over de verhouding tussen het esthetische uitzicht van het frame, en de afwijking van de traditionele maat. Daardoor kunnen framematen verschillen van fietsmerk tot fietsmerk, terwijl de vergelijkbare traditionele maat dezelfde is. Soms verschillen de framematen zelfs binnen éénzelfde fietsmerk, afhankelijk van het type fiets. Daarom vermelden sommige fietsmerken ook de (fictieve) traditionele  maat naast de merk-eigen maat van de frames, wat het bepalen van de juiste framemaat eenvoudiger maakt.
Eddy Merckx cycles geeft in zijn brochures duidelijk het verband tussen de door hen gebruikte maten en de traditionele 'virtuele' framematen.
Sommige fabrikanten (zoals De Rosa) bieden nog steeds de keuze tussen slooping en traditionele frame-geometrie. Smaken verschillen en niet iedereen vindt de moderne compacte frames aantrekkelijk.Vooral bij stalen frames wordt meestal de traditionele framegeometrie toegepast, omdat er gebruik gemaakt wordt van lugs om de buizen te verbinden - die eventueel mooi afgewerkt kunnen worden (zie de fabrikant hierboven vermeld). Daar de frame-hoeken bij een traditioneel frame dezelfde blijven onafhankelijk van de framemaat kunnen dezelfde lugs voor elke framemaat toegepast worden.

Koop je fiets steeds bij de man, die je maat bepalen kan!

Nogmaals, deze tabel geeft U een idee van uw maat. Iedereen is verschillend, en zowel binnenbeenlengte als totale lengte van de persoon spelen een rol in het bepalen van de juiste framemaat. Indien U een afwijkende been/lichaam verhouding heeft, zal U een aangepaste maat van fiets nodig hebben. Een beetje respectabele fietshandelaar kan je daarbij helpen. Veel fietsplezier!