image
 

 

Maak van uw eigen fiets een elektrische fiets...

 

FMH Motor levert de nieuwe norm en standaard op het gebied van ombouwset voor elektrische fiets. De FMH ombouwset is universeel, en geschikt voor nagenoeg iedere fiets, of U nu v-brakes (velgremmen), rollerbrakes (trommelremmen) of een schijfrem hebt.

Na jaren van intensief testen zijn wij van mening de beste ombouwset elektrische fiets te hebben samengesteld. Zo maken wij gebruik van de Panasonic Li-Po 36 volt batterij met de mogelijkheid om deze 1500 maal te herladen. Ook onze lichte, stille 250 watt minimotoren zijn al jaren getest, en voldoen aan onze strenge criteria.

 

Kom eens langs voor een gratis bestek.

 

Cat. prijs/prix: H


Kleine bedenking van uw fietsenmaker:

Een fiets ombouwen kost ongeveer 1.250 Euro. Vergelijkbare elektrische fietsen met hetzelfde vermogen en kwaliteit (36Volt/11 Ah, Panasonic "A" batterijen) kosten gemakkelijk meer dan het dubbele, afhankelijk van de kwaliteit van het mechanische deel van de fiets. Veel fabrikanten bieden (goedkope) elektrische fietsen aan, maar besparen niet alleen op de kracht van batterij en motor (ten koste van de duurzaamheid van de batterij), maar ook op de kwaliteit van het frame en de mechanische onderdelen (ten koste van de veiligheid en het rijplezier). Laat U niet vangen, koop steeds een elektrische fiets van een merk dat haar reputatie in gewone fietsen reeds verdiend heeft. En vooral: koop bij een vakman, iemand waar je terecht kan met vragen en opmerkingen, en die je kan (en wil) helpen als er problemen zijn.

Een fiets ombouwen naar een elektrische fiets is een goed idee, en vergeleken met de aankoop van een e-bike voor veel mensen een meer betaalbare oplossing voor elektrische ondersteuning. Er zijn echter drie voorwaarden om een veilige en efficiënte ombouw te garanderen: het ombouw-pakket moet duurzaam, betrouwbaar en gebruiksvriendelijk zijn - goedkoop is altijd miskoop, - de ombouw moet vakkundig gebeuren, en de fiets zelf moet aan de basis van degelijke kwaliteit zijn. Een oude fiets die al ver versleten is, of een grootwarenhuisfiets die oorspronkelijk al niet veel waard is zullen de meerwaarde van het ombouwen nooit tot zijn recht laten komen. Lees ook het artikel uit Het Nieuwsblad onderaan deze pagina: 'Goedkope ombouwsets zijn veel te gevaarlijk'.

Kom gerust eens langs als U twijfelt of uw fiets wel voldoet om omgebouwd te worden. Ik ben daar altijd eerlijk in. Ik maak gratis een bestek, en doe de ombouw zelf. U zal verrast zijn van het resultaat. Fietsen kan echt (opniew) leuk zijn! - Guy


PS: FMH maakt gebruik van een "A grade" Li-Po Batterij van Panasonic. Lees het artkel hieronder om het belang van de batterijkeuze in te schatten...


Laat ons even technisch gaan...

Een lithium-ion accu is een accu waar het materiaal Lithium in verwerkt zit. Dus iedere soort accu, LiPo, LiFePo4, Li-NCM (ookwel NMC, MNC die drie letters gooien ze gewoon door elkaar heen ;-)), LiCoMgO2... allemaal lithium accu's. Andersom is dat niet zo. Niet iedere Lithium-ion Accu is een Lithium Polymeer Accu. Net zoals iedere Volvo V40 een auto is, maar niet iedere auto is een Volvo V40.

Een lithium-Polymeer accu is iedere accu waar lithium en een polymeer materiaal in verwerkt zit. Een polymeer betekent: "een samenvoeging van andere materialen". De meeste Lithium-Polymeer accu's zijn LiCoO2 (Lithium + Cobalt + diOxide) of Li-MnO2 (Lithium + Mangaan + diOxide). Je hoort weleens over LiFePO4 (Lithium + IJzer + Fosfor + tetraOxide) dat is ook een Lithium-Polymeer én dus ook een Lithium-ion accu. Lithium Polymeer accu's gebruikt in het FMH pakket zijn weer een stapje hoger: Lithium-NCM LiNiCoMnO2 (ofwel: Lithium + Mangaan + Cobalt + Nikkel + diOxide)

Dus:
Litium-ion (Li-ion genoemd, niet te verwarren met de oude Gazelle Li-ion, die hadden NiMh accu's)
Lithium-Polymeer (LiPo genoemd) == Litium-ion
LiFePO4 (soms LFP genoemd) == Lithium-Polymeer == Litium-ion
Li-NCM == Lithium-Polymeer == Litium-ion

Wat eigenlijk véél belangrijker is is de kwaliteit van de cellen die gebruikt worden. Er zijn A-B-C-D-E-F en ungraded cellen te koop "op de markt". Daarvan hoort de consument he-le-maal nooit iets.

De cellen in accu packs zijn over het algemeen "18650" cellen (de vorm is ongeveer zoals een AA batterij) met een "nominale voltage" van 3.6V en een daadwerkelijke voltage (zie hieronder) dat varieert.

Alle accu cellen komen vanaf de zelfde productie lijn van 1 producent (en hebben de naam van de producent - in het geval van FMH op dit moment Panasonic - en de nominale Voltage - dus 3,6V- op de huls staan). Op het einde van het productieproces worden ze ge-graded. (=getest en gecatalogeerd)
- A (4.2V) en B (4.0V) grading gebruiken de cel-fabrikanten voor hun eigen klanten.
- C (3.8V)  en D (3.6V) grading verkopen ze aan individuele pakket bouwers waarbij ze erbij vermelden dat die eigenlijk niet onder de naam van die producent verkocht mogen worden (wat in de praktijk toch gewoon gebeurt)
- E (3.4V) en F (3.2V) grading verkopen ze aan opkopers waarbij de naam van de producent weer niet gebruikt mag worden (die het dan weer doorverkopen aan handelaren die het weer als cellen van die producent op de markt brengen)
- Ungraded (3.0V of lager!) wordt verkocht aan partijen die ze eigenlijk moeten recyclen (maar die vaak ook de ungraded cellen gewoon weer aan opkopers verkopen... en die... je snapt het...)

De keuze van A-Merk producenten is helemaal logisch als je weet dat een cel die in praktijk onder 2.8V komt kapot gaat.

Nep
In de praktijk kom je ook veel "nep" tegen. Er werden nep Samsung cellen gezien die gewoon bij een onbekend cellen-boertje van de band af komen lopen (en dan zijn ze ook nog heel erg trots dat de cel er van de buitenkant als niet van echt te onderscheiden uit ziet!) Doorgaans klopt het voltage bij "nep" cellen wel: ongeveer 3.6V per cel, maar dan klopt het Amperage weer niet. Staat er 3000 mAh op, maar levert de cel slechts 800 mAh.

Een consument denkt vaak "als ik dat-en-dat materiaal koop, dan koop ik iets goeds". Dat is dus niet helemaal waar: Een Li-LiFePO4 in F-grade (10Ah x 3.2V = 320Wh, op het etiket staat dan gewoon 360Wh: 10Ah x 3.6V) is stukken slechter dan een simpele Lithium accu in A-grade (10Ah x 4.2V = 420Wh, waar óók 360Wh op het etiket staat)

In cijfers:
Stel, iemand neemt 100Watt per uur af met de accu's in het voorgaande voorbeeld: Bij de "nieuwe" LiFePO4 F-grade kan hij dan 3.2 uur (+/- 64 Km) fietsen en bij de "oude" Li-ion A-grade 4.2 uur (+/- 84 Km), voordat de accu leeg is.

Wat FMH doet is ervoor zorgen dat ze én een goede, bewezen, technologie gebruiken, én zorgen dat hun cellen A-grade zijn. Dus Lithium Polymeer cellen in A-grade.

Bron: PvD

Nog even meegeven hoe een ombouw concreet in z'n werk gaat:
  • Bestaand voorwiel wordt vervangen door een wiel met een motor. De motor zit centraal en ziet eruit als een flinke naafdynamo.
  • Bestaande pakdrager wordt vervangen door een pakrager met een batterij. De pakdrager kan gebruikt worden zoals voordien, maar is aangepast om de batterij aan te sluiten.
  • Er wordt een sensor geplaatst op het trapstel. Deze sensor is onopvallend, en heeft geen enkele invloed op het trappen of schakelen.
  • Er wordt een display geplaatst op het stuur. De display toont de lading van de batterij, en laat ook toe om in te stellen hoeveel hulp U van de motor verwacht.

Dit zijn de verschillende onderdelen:
  1. Voorwiel met motor. Zwarte of zilverkleurige velg. Velgremmen, rollerbrake of schijfrem.
  2. Pakdrager voorzien om batterij aan te sluiten.
  3. Li-Po Batterij Panasonic: 36 volt, 2600 mAh cellen, 10.4 Ah (wordt 11 Ah genoemd)
  4. Sensor voor het trapstel.
  5. Display voor het stuur
  6. Controller: het 'brein' van het elektrisch systeem. Wordt in de pakdrager ingebouwd.
  7. Batterijlader: 220 Volt adaptor voor de batterij.
(Klik op de afbeelding om groter te maken.)

Meer technische informatie:


Opmerkelijke testresultaten.

In specificaties van elektrische fietsen en ombouwpakketten wordt nog al eens gegoocheld met de cijfers die de autonomie aantonen. Papier is gewillig en theoretische beweringen worden vaak in de praktijk ontgoochelend ontkracht. Sinds ik enkele jaren terug begonnen ben met het ombouwen van bestaande fietsen naar elektrische, met het FMH pakket, werden mij enkele opmerkelijke resultaten gemeld. Mijn eerste twee klanten hebben uit nieuwsgierigheid naar de autonomie hun batterij eens volledig leeg gereden. Ze doorkruisten het Pajottenland en gebruikten afwisselend hulpstand 1 en 2 . Beide klanten bereikten een afstand van meer dan 120 km voor de batterij er de brui aan gaf.
Gisteren (29/06/2015) fietste een klant langs de winkel, wiens fiets ik verleden week had omgebouwd. Hij vertelde mij dat hij die dag reeds 60 km gefietst had, en dat de 5 lichtjes van de batterij (volledig opgeladen) nog steeds brandden. Natuurlijk was de batterij al een deel ontladen, maar het feit dat er nog steeds 5 lichtjes brandden tonen aan hoe weinig deze tot dan toe verbruikt had. Mijn klant zette vrolijk zijn weg verder...
's Avonds kreeg ik deze mail van diezelfde klant:
Besluit: de discrete belofte aangaande een autonomie van 70 à 80 km blijkt in de praktijk schromelijk onderschat te zijn, en meer een belofte die waar gemaakt zal worden in de meest extreme omstandigheden, qua belasting van de motor, rijgedrag, karakteristieken van het terrein en staat van de fiets. De praktijk wijst uit dat eerder een minimum van 100 km autonomie meer realistisch is. Goed he!

Prijs van de losse onderdelen



Garantievoorwaarden

1 Jaar garantie
Op de accu, de motor, en alle onderdelen die niet onderhevig zijn aan normale slijtage. Op alle elektrische onderdelen, de controle-unit, de accu-indicator, de lader en de pedelec-sensor. Bij iedere poging om deze onderdelen uit elkaar te halen, vervalt de garantie onmiddellijk.

Uitgesloten van Garantie:
Onderdelen die onderhevig zijn aan normale slijtage, zoals handvatten, connectors. Wanneer de schade is veroorzaakt door misbruik of
ongevallen.

Kan de motor oververhit raken?
Ja, op zeer steile hellingen kan de motor oververhit raken, maar een ingebouwde sensor zorgt er dan voor dat het elektrisch systeem automatisch wordt afgesloten, zodat er geen schade kan optreden.


Wat is 'normale slijtage'?

De capaciteit van de batterij daalt met de jaren, of afhankelijk van het veelvuldige gebruik. Dit is normaal en geen teken van defect. Garantie is hierop uiteraard niet van toepassing.


Garantie vervalt bij:
Wanneer de onderdelen voor andere doeleinden of functies gebruikt worden dan waarvoor ze zijn vervaardigd. Ook bij het openmaken en/of veranderen van functies of onderdelen vervalt de garantie. Zo ook bij het verkeerd monteren en/of laten vallen van onderdelen.

Demotech/mafo B.V en FMHmotor zijn niet aansprakelijk voor het slecht of verkeerd monteren van de set op de fiets of ander vervoermiddel.


Folder

Meer info (van het net geplukt) (bron):

(Klik om leesbaar te maken)


Persartikel uit Het Nieuwsblad van 29 augustus 2014
‘Goedkope ombouwsets fiets te gevaarlijk’
ASSE - De fietsenmakers in Asse zijn niet te spreken over een idee van de burgerbeweging Transitie Asse om gewone fietsen via een groepsaankoop om te bouwen tot elektrische fietsen. ‘Gevaarlijk en onverantwoord. Daar doen wij niet aan mee’, zeggen ze.

Transitie Asse, een groep burgers die initiatieven wil nemen om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af te bouwen, stuurde deze week een mail naar de fietsenhandelaars in Asse en ruime omgeving. De beweging koestert plannen voor een groepsaankoop van ombouwsets om fietsen om te bouwen tot elektrische fietsen. Het voorstel komt ter sprake op de startvergadering van het nieuwe werkjaar op 4 september in 't Smiske in Asse.

Wantrouwig

Opmerkelijk is dat Transitie Asse al min of meer beslist heeft om de ombouwsets aan te kopen via een Nederlandse webshop. De mail aan de lokale handelaars had als doel om een richtprijs af te spreken om die sets te monteren.

De Assese fietsenhandelaars zijn naar eigen zeggen vertrouwd met deze ombouwsets, maar vooral zeer wantrouwig. ‘Ik weiger al jaren om die te monteren. Goede elektrische fietsen worden uitgebreid getest op hun stevigheid en dit zou je zomaar op eender welke fiets monteren? Nee, het is ronduit gevaarlijk en deugt niet’, zegt Geert Loomans. Guy Stevens van Cyclo-Sport in Zellik plaatst ze wel, maar van slechts één specifiek (en duurder) model.

Ook Servaas Haesen plaatst voor twee specifieke modellen van fietsen dergelijke sets. ‘Maar die sets kosten al snel 1.200 en 1.800 euro. Vanaf 2.000 euro heb je al een goede elektrische fiets’, aldus Haesen. ‘Deze sets zijn al een tijdje hopeloos uit de mode. Transitie Asse kiest voor een model van amper 450 euro, waarvan ik weet dat de remonderbrekers onbetrouwbaar zijn en dat ook bergop problemen geeft. De meeste vorken van gewone fietsen zijn zelfs niet geschikt om een wiel met motor in te monteren. Er is bovendien de aansprakelijkheid. Die is voor ons als wij als laatste aan de fiets hebben gewerkt.’

Edward Van Keer van Transitie Asse geeft toe dat hij wat geschrokken is van de kritische reacties van de fietsenhandelaars. ‘Hoewel er toch ook één handelaar uit Merchtem antwoordde dat hij die gerust wil monteren. In elk geval zeggen ook de leveranciers van die kits dat je nog een ‘deftige, stevige fiets’ moet hebben. We gaan ons eerst verder informeren en beraden. Het is slechts één van de vele ideeën die leven binnen onze groep. Alle ideeën worden steeds in alle openheid besproken. Enkel als er voldoende goesting is, proberen we ze uit te werken’, aldus Van Keer.
Lees het artikel op de website nieuwsblad.be, of in de krant Het Nieuwsblad van 29 augustus (editie Pajottenland.)

Belangrijke mededeling!

Om onduidelijke redenen is de levering van FMH paketten momenteel opgeschort. Intensieve zoektocht naar een kwalitatief en betrouwbaar alternatief heeft mij ertoe bewogen om mij in een nieuw pakket te verdiepen om uw fiets om te bouwen. Mijn oog is gevallen op de pakketten van BAFANG, die wereldwijd en door enkele Belgische fabrikanten toegepast worden in het low-cost segment van aangeboden elektrische fietsen. Deze producent van ombouwpakketten maakt eveneens middenmotor ondersteuning mogelijk. De autonomie van de omgebouwde fietsen overschrijdt de 100 km, in sommige configuraties zelfs de 170 km. Ik heb er een goed gevoel bij, en het volste vertrouwen in dat het ombouwen van uw klassieke fiets naar haar elektrische variant middels één van de BAFANG pakketten garant zal staan voor een vernieuwde ervaring van urenlang fietsplezier.
Aarzel niet om langs te komen voor een vrijblijvend bestek. Richtprijs voor de ombouw in het voorwiel is om en bij de € 1.100, en € 1.300 voor de ombouw met middenmotor.

Praktisch:
Uw omgebouwde fiets blijft eigenlijk een gewone fiets. Het verschil zit hem in de trapondersteuning die handig in de fiets is opgeborgen. Schakelt u de ondersteuning in, dan heeft u een fiets met elektrische trapondersteuning. Schakelt u de ondersteuning uit, dan heeft u weer een gewone fiets. De motor geeft alleen ondersteuning als u zelf mee trapt. Als u stopt met trappen zal de ondersteuning dus ook wegvallen. De motor geeft ondersteuning tot een snelheid van maximaal 25 km/u. Nadert u deze snelheid, dan bouwt de ondersteuning geleidelijk af tot nul. Met de bedieningsunit op het stuur kunt u de motorondersteuning instellen in verschillende ondersteuning niveaus waarbij 1 het minst ondersteuning zal geven en 9 het meeste.

De elektromotor is ingebouwd in het voorwiel, of gekoppeld aan de trapas. In beide gevallen blijft uw achterwiel met bijhorend versnellingssysteem volledig intact. In de voorwiel ombouwkit wordt dezelfde borstelloze 250 W motor gebruikt zoals in de FMH-kit. (Een beschrijving van deze motor vindt U hogerop). De Lithium Ion batterij zit handig opgeborgen onder de pakdrager, of wordt gemonteerd op de nokken van de drinkbushouder. Met de bijhorende lader kan U de batterij opladen terwijl ze op de fiets zit, maar U kan de batterij ook mee in huis nemen om op te laden. De levensduur van een gemiddelde batterij bedraagt 500 complete oplaadbeurten.
Uiteraard kan het elektrisch systeem tegen een regenbui, maar het wordt u sterk afgeraden om de omgebouwde fiets permanent buiten te stallen. Langdurige blootstelling aan regen en grote temperatuurschommelingen kan op termijn lijden tot onherstelbare schade aan de batterij en het elektrische aandrijfsysteem.

Bereik/actieradius:
Eén van de grote pluspunten van een omgebouwde fiets is het grote bereik. Dit komt voornamelijk door het moderne Lithium-Ion batterijpakket (PANASONIC!) in combinatie met de hoge efficiëntie van het aandrijfsysteem. Het bereik is sterk afhankelijk van de hoeveelheid ondersteuning die u opneemt. Met andere woorden: in hoeverre trapt u zelf of laat u de motor het werk doen.

De volgende factoren bepalen in grote mate uw actieradius:

  •     De weersomstandigheden (temperatuur & wind).
  •     Het traject (hellingspercentage, ondergrond,...).
  •     Het gewicht van de fietser en zijn/haar bagage.
  •     De bandenspanning. (Regelmatig controleren!)
  •     De onderhoudsstaat van de fiets (remmen, ketting).
  •     Een doordacht en efficient gebruik van de versnellingen.
  •     De leeftijd van het batterijpakket.

De garantie omvat:


Afgezien van slijtage door het gebruik bedraagt de garantie 2 jaar op alle elektrische componenten, de controller, LCD-display, de lader, batterij, motor en de sensoren. Bij elke poging tot ontmanteling van die onderdelen vervalt deze garantie. De garantie op het batterijpakket en lader vervalt indien niet correct gebruik wordt vastgesteld.
Wetgeving:

Voor de Europese wetgeving is een fiets met trapondersteuning een gewone fiets als:

  •     De fiets alleen ondersteunt als u zelf mee trapt en stopt met ondersteunen als u stopt met trappen.
  •     De fiets ondersteuning geeft tot een snelheid van 25 km/u
  •     Het geleverde vermogen van de motor niet meer bedraagt dan 250 Watt.

Fietsen omgebouwd met een BAFANG kit voldoen hieraan, en blijven dus gewone fietsen. U kunt er gewoon mee op de fietspaden, zonder helmplicht, en een bromfietscertificaat is niet nodig.

 image
Useful links: