image

Fietsroutes overzicht: (* laatste toevoegingen)

 
 
 


Aanverwante onderwerpen:

 • Als je de gepaste route niet vindt, of je wil voor een andere reden zelf je route ontwerpen: Ga naar de routeplanner.

(Pour ceux qui veulent dessiner leur propre parcours.)

 • Kaarten kan je uploaden in je Mio GPS - télécherger vos cartes cyclistes
 • Ga op schattenjacht / à la découverte de trésors... GEOCACHING

Bierseizoenenfietsroute (39,2 km)

Deze fietsroute brengt je door Aarschot en het groene ommeland, voorbij molens en vergeten brouwerijen. Genoeg om een hele dag van te genieten en 's avonds de dag af te sluiten met een beirseizoenenmenu in een van de gezellige brasseries of restaurants van de stad.

Gemeenten: Aarschot, Begijnendijk
Deelgemeenten: Betekom, Gelrode, Langdorp

Bietenroute (42 km)

Een rustige fietsroute door boomgaarden, weiden en akkers in de valleien van de Kleine en de Grote Gete. De bieten op de uitgestrekte velden gaan allemaal naar de Suikerfabriek in Tienen. Hier en daar fiets je een lichte helling op, de panorama’s zijn schitterend.

Gemeenten: Landen, Linter, Tienen, Zoutleeuw
Deelgemeenten: Dormaal, Drieslinter, Halle-Booienhoven, Melkwezer, Neerhespen, Neerlanden, Neerlinter, Orsmaal-Gussenhoven, Overhespen, Wommersom

Boerenkrijgroute (45 km)

De Boerenkrijgroute slingert door de meest noordwestelijke hoek van het Pajottenland: door Affligem, Roosdaal, Ternat en Liedekerke. Eventjes volgt zij de Dender op de grens met Oost-Vlaanderen. Het landschap daagt uit om te klimmen en te dalen, om de Dendervallei en het Pajottenland te overschouwen en om de talrijke getuigen van een rijk en roemrucht verleden te bewonderen. Landhuizen, kastelen, de abdij van Affligem, gesloten hoeves, water- en windmolens, een grot, het geboortehuis van Pol De Mont, kerken en brouwerijen vertellen alle stukjes geschiedenis.  (Klik op de kaart voor meer details).

Meer info:Vlaanderen Fietsland
Kaart verkrijgbaar bij New Cyclo-Sport.

Boerenkrijgroute (45 km) (2e kaart)

 • De Boerenkrijgroute slingert door de meest noordwestelijke hoek van het Pajottenland. Verwacht je aan wat klimwerk maar het uitzicht op elke heuvelkam maakt veel goed. Bewonder landhuizen, kastelen, abdijen en hoeves op je weg.
 • Gemeenten: Affligem, Liedekerke, Roosdaal, Ternat
 • Deelgemeenten: Borchtlombeek, Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, Sint-Katherina-Lombeek, Strijtem, Teralfene, Wambeek

Boomgaardenroute (44 km)

 • Fiets langs eindeloze rijen fruitbomen, schitterend in volle bloeiperiode. Je komt door het valleigebieden van de Melsterbeek, de Gete en de Velpe, langs dorpjes als Loksbergen, Rummen, Geetbets, Budingen en Ransberg.
 • Gemeenten: Geetbets, Halen, Kortenaken, Sint-Truiden, Zoutleeuw
 • Deelgemeenten: Budingen, Grazen, Loksbergen, Ransberg, Rummen, Runkelen

Bruegelroute (45 km)

In St. Anna-Pede (Dilbeek) vertrekt een provinciale fietsroute van 45 km, aan het kerkje, nabij weerbestendige kleurenreproducties van de mooiste schilderijen van Pieter Bruegel. Vele van die schilderijen bevatten duidelijk herkenbare elementen uit de groene, golvende Pedevallei. De route bestaat uit twee lussen van ongeveer 22 km die elkaar in Sint-Anna-Pede/Sint-Gertrudis-Pede bijna raken.

Men kan dus ook een helft fietsen, ofwel zuidelijk in richting Gaasbeek, of noordelijk in richting Sint-Martens-Bodegem. De goed bewegwijzerde route loopt door het mooie Pajottenland, het “Toscane van het Noorden”, en langs een groot aantal bezienswaardigheden: de Luizemolen (een staakmolen, vrij bezoek op de 2de en 4de zondag van de maand), het Kasteelmuseum van Gaasbeek (waarvan de oorsprong terug gaat tot de 13de eeuw en dat een rijke collectie bevat), het Colomakasteel (met de grootste rozentuin van Europa), de watermolen van St. Gertrudis-Pede (de enige maalvaardige in het Pajottenland, die al in 1392 in een akte werd vernoemd, vrij bezoek op de 2de en de 4de zondag van de maand), brouwerijen van de vermaarde streekbieren lambiek, geuze en kriek, die men zeker moet proeven. (Klik op de kaart voor meer details).

Meer info:Vlaanderen Fietsland
Kaart verkrijgbaar bij New Cyclo-Sport.

Bruegelroute (45 km) (2e kaart)

 • Fiets door de streek van schilder Pieter Bruegel en voel waar hij zijn inspiratie heeft gehaald. Het kerkje van Sint-Anna-Pede is zo weggeplukt uit zijn ‘Parabel van de Blinden’. Je vindt schitterende kastelen, molens en proeverijen op je weg.
 • Gemeenten: Dilbeek, Lennik, Sint-Pieters-Leeuw
 • Deelgemeenten: Gaasbeek, Itterbeek, Oudenaken, Schepdaal, Sint-Laureins-Berchem, Sint-Martens-Bodegem, Vlezenbeek

Meer Info: Dagtrappergidsen

Dagtrappergids Vlaams Brabant

Wie graag fietst, heeft op zijn tocht ongetwijfeld al eens een blauw-gele bewegwijzering van de lange-afstands fietsroutes opgemerkt.

Voor deze dagtrappergids staken vrijwillige medewerkers van Grote Routepaden Vlaams-Brabant de koppen bij mekaar om in hun provincie de mooiste dagtochten per fiets (60 à 100 km) uit te stippelen die zo veel mogelijk over beproefde LF-paden lopen. Dit resulteerde in een gevarieerd aanbod van 10 lusvormige fietstochten door de mooiste landschappen van Vlaams-Brabant.

Voor de recreatieve fietser die houdt van een volle dag fietsplezier is deze Dagtrappergids Vlaams-Brabant dus een prima gids. De gedetailleerde routebeschrijving wordt voorafgegaan door een uitgebreid blok met praktische informatie. De routebeschrijving wordt aangevuld met heel wat achtergrondinformatie over de streek en de bezienswaardigheden waar je langskomt.

Bij iedere tocht hoort een topografisch kaartfragment van het NGI op schaal 1/100.000, met aanduiding van coördinaten voor GPS (Lambert2008 en UTM).


De 8 van Zemst (54 km)

De fietsroute start aan de Schranshoeve te Eppegem. U kan vanaf hier kiezen in welke richting u vertrekt: de Westelijke lus doet vooral Zemst-Laar en Eppegem aan terwijl de Oostelijke lus Hofstade en Elewijt doorkruist. Beide lussen snijden mekaar aan de Schranshoeve en zijn samen 54 km lang. (Klik op de kaart voor meer details).

Diepensteyn fietsroute (28,3km)

Vertrek aan de Heidemolen in Malderen en volg het fietsnetwerk langs het Kasteel Drietoren richting Londerzeel. De Boskapel in Imde en het voormalig spoorwegstation Leireken brengen je uiteindelijk naar het Kasteel Diepensteyn. Dit waterslot is nu de thuishaven van de Brabantse trekpaarden van brouwerij Palm.

Gemeenten: Londerzeel, Meise
Deelgemeenten: Malderen, Steenhuffel, Wolvertem

Dijlevalleiroute (57 km)

 • De Dijlevalleiroute dankt haar naam aan de prachtige vlakte rond de bochtige Dijle. De route volgt de fietspaden langs het kanaal Leuven – Mechelen via het knooppuntensysteem.
 • Gemeenten: Bonheiden, Boortmeerbeek, Haacht, Keerbergen, Leuven, Mechelen, Rotselaar, Tremelo, Zemst
 • Deelgemeenten: Hofstade, Kessel-Lo, Muizen (Mechelen), Rijmenam, Tildonk, Werchter, Wespelaar, Wijgmaal (Vl.Br.), Wilsele

Druiven fietsroute (25 km)

 • Volg de knooppunten langs de Druivenroute en geniet van het unieke landschap in de druivenstreek. Deze familievriendelijke fietsroute vertrekt vanuit Dru!f, het huis van de tafeldruif. Onderweg kan je genieten van een hapje of tapje in de horecazaken op de route.
 • Gemeenten: Huldenberg, Overijse, Tervuren
 • Deelgemeenten: Duisburg

Eddy Merckxroute (37 km)

Deze route voert je o.a. langs de Nationale Plantentuin van België, hier kan je in elk seizoen weer iets anders ontdekken. Dus zeker een stop waard. Eens je de plantentuin achter je laat beklim je de Fluxenberg, waar je geniet van een adembenemend panorama over Brussel.  (Klik op de kaart voor meer details).

Afstand
: 37 km

Meer info:Vlaanderen Fietsland
Kaart verkrijgbaar bij New Cyclo-Sport.

Eddy Merckxroute Kluisbergen

Deze fietsroute start in Ruien (Kluisbergen). Zoals de naam het laat vermoeden staat de route in het teken van de Ronde van Vlaanderen en worden de oude Kwaremont, de Paterberg, de Kluisberg en de Hotondberg beklommen. De Rampe dalen we af. De hoogteverschillen in het parcours mogen echter geen bezwaar zijn voor de fietsrecreant. Geniet, op een rustige manier, van de prachtige natuur en de vergezichten rondom. Neem een kijkje in het recreatieoord, geniet van het Kluisbos, stap binnen bij een kunstenaar in Kwaremont en proef de landelijke rust in Zulzeke. Franse versie beschikbaar. (Vlaanderen Fietsland.be)

Vertrek: Ruienplein in Kluisbergen
Afstand: 46 km

Fietsen van Leuven naar Tervuren (48 km)

 • De Dijlevallei neemt je mee de stad uit langs prinselijke kastelen, een duizendjarig kerkje met een keizerlijk geheim, een hertogelijk jachtdomein en een koninklijk Afrikamuseum. Een verrassend groene tocht van een adellijke allure.

Fietsen van Leuven naar Werchter (42 km)

 • Langs de autoluwe jaagpaden van het Kanaal Leuven-Dijle verlaat je de stad en duik je een heel verrassende streek in, met voor ieder wat wils: bruut rockgeweld in Rock Werchter X, het leven van een heilige in het Damiaanmuseum, een culinair topproduct in het Witloofmuseum en een zalig adresje langs het water om te verpozen.
 • Gemeenten: Boortmeerbeek, Haacht, Leuven, Rotselaar
 • Deelgemeenten: Kessel-Lo, Tildonk, Werchter, Wijgmaal (Vl.Br.), Wilsele

 
Kaart verkrijgbaar bij:
New Cyclo-Sport

Fietsnetwerk Vlaams-Brabant + fietsgids

Toerisme Vlaams-Brabant brengt een totaal nieuwe fietskaart van het fietsnetwerk op de markt. De vier aparte kaarten van de regio’s Hageland, Dijleland, Brabantse Kouters en Pajottenland-Zenneland zijn gebundeld in één nieuwe kaart. Met deze kaart krijg je niet minder dan 1800 km fietsplezier in handen, ideaal voor een dagje er tussenuit, een weekend of een hele vakantie.

Uniek aan deze kaart zijn de aansluitingen op de RAVeL-routes in Wallonië en de doorsteken naar Brussel. In de Groene Gordel zijn er negen aansluitingen op de “Groene Wandeling”. Dit is een bewegwijzerde fiets- en wandelroute langs de parken en natuurgebieden in Brussel. Op de kaart zijn ook de bewegwijzerde fietsroutes van het fietsnetwerk van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest opgenomen.

De kaart op schaal 1:65.000 is uitgegeven op waterbestendig en kreukvrij papier. Hiermee komt ze overeen met de fietskaarten van de fietsnetwerken in de aangrenzende provincies Antwerpen, Limburg en Oost-Vlaanderen. Verder vind je op de kaart de afstanden, hellingsgraden, fietscafés, fietslogies, musea, kastelen, kerken en andere bezienswaardigheden.

De kaart wordt aangeboden in een plastic mapje samen met een Fietsgids met 136 bladzijden praktische en toeristische informatie. Je vindt er de gegevens van 121 fietscafé’s, 50 fietslogies en fietsverhuurdiensten. Kers op de taart zijn zes thematochten waarmee je onmiddellijk op weg kunt.

De prijs van de Fietskaart plus Fietsgids bedraagt 9 euro. Ze is te koop bij de toeristische diensten en boekhandels in de provincie Vlaams-Brabant.

Fruitbomen en landschappen (47,9 km)

 • Vertrek van het middeleeuwse centrum van Zoutleeuw voor een stevige fietstocht langs eindeloze rijen fruitbomen, glooiende velden en kleine dorpen. De oude spoorwegbedding vormt een zalig fietspad waar zwaarder wegverkeer niet welkom is.
 • Gemeenten: Glabbeek, Kortenaken, Linter, Tienen, Zoutleeuw
 • Deelgemeenten: Budingen, Bunsbeek, Drieslinter, Kersbeek-Miskom, Neerlinter, Oplinter, Sint-Margriete-Houtem (Tienen)

Romeinenroute (35,1 km)

In museum het Toreke aan de Grote Markt in Tienen ontdek je hoe de Gallo-Romeinen tweeduizend jaar geleden leefden. Een ideaal vertrekpunt voor een fietstocht op het fietsnetwerk richting Landen, over oude Romeinse wegen en langs authentieke tumuli. Gemeenten: Landen, Linter, Tienen
Deelgemeenten: Attenhoven, Ezemaal, Hakendover, Neerhespen, Overhespen, Overwinden

Geuzeroute (38,2 km)

 • Bezoek een brouwerij, degusteer de geuze, fiets langs het kasteel van Beersel en door het prachtige Hallerbos, kuier even rond in Halle of blaas even uit op het zonneterras van Boelekewis in huizingen. De lekkernijen en de mooie afwisselende natuur maken de flinke kuitenbijters van het sterk heuvelachtige landschap meer dan goed!
 • Gemeenten: Beersel, Halle, Linkebeek
 • Deelgemeenten: Alsemberg, Dworp, Huizingen
Gordelroute (100 km)

Permanent bewegwijzerde fietsroute in de Groene Gordel rond Brussel die gebaseerd is op het parcours van het succesevenement "De Gordel". De 100 km - lange route loopt langs Overijse, Hoeilaart, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Dilbeek, Meise, Grimbergen, Zaventem en Tervuren. Er kan overal ingepikt worden. Het parcours loopt voornamelijk over beton- of asfaltwegen, maar ook enkele veldwegjes en onverharde stukjes. De route is meestal vlak met enkele lichte hellingen.(Klik op de kaart voor meer details).

Meer info:Vlaanderen Fietsland
Kaart verkrijgbaar bij New Cyclo-Sport.
Grimbergse Molens (36 km)

Deze prachtige fietsroute uitgestippeld door het Leireken brengt ons langs landelijke wegen, de gemeenten langs de Brabantse Kouters en de Maalbeek waar je langs de mooie watermolens in Grimbergen fietst.

Meer Info: FIETSROUTES DOOR GANS BELGIE
Herman Teirlinckroute (45 km)

Het Herman Teirlinckhuis op de Uwenberg is de villa die tusen 1936 en 1966 door de bekende auteur bewoond werd. Je fietst van Halle naar de gemeenten Beersel en Sint-Genesius-Rode. Hier wordt de vlakte van de Zennevallei en het kanaal Brussel-Charleroi afgewisseld met de heuvels van het Hallerbos en het golvend parcours rond de Alsemberg. Tussen Lot en Lembeek fiets je over het jaagpad van het kanaal.
Alhoewel de bordjes van deze fietsroute aageven dat ze 45 km lang is, is ze in werkelijkheid slechts 35 km.   (Klik op de kaart voor meer details).

Meer info:Vlaanderen Fietsland
Kaart verkrijgbaar bij New Cyclo-Sport.

Hopperoute (34,5 km)

 • De indrukwekkende abdij van Affligem is je vertrekpunt voor deze fietstocht door de hoppestreek. De link met hop is niet ver te zoeken. Het bier Affligem wordt hier niet meer gebrouwen, maar het aloude recept van de paters wordt nauwgezet opgevolgd. Op het marktplein van Asse sta je oog in oog met de Hopduvel. Hij waakt over de gezellige terrasjes die er uitnodigend bijliggen. Via Opwijk en de gehuchten Baardegem en Meldert krijg je uiteindelijk opnieuw de abdij in het vizier.
 • Gemeenten: Aalst, Affligem, Asse, Merchtem, Opwijk
 • Deelgemeenten: Baardegem, Meldert (O.-Vl.), Mollem
Kanaalroute (39 km)

In totaal fiets je 12 km langs het water. Onmiddellijk na je vertrek in Grimbergen word je ondergedompeld in de idyllische knotwilgenoevers van de Maalbeek met zijn oude watermolens. Je maakt kennis met het Broekland, een nat en laaggelegen gebied dat aansluit op de Rupelvallei. Het finale gedeelte tussen Vilvoorde en Grimbergen is met het domein Drie Fonteinen en het Tangebeekbos landschappellijk de moeite waard. (Klik op de kaart voor meer details).

Meer info: Vlaanderen Fietsland
Keureroute (37 km)

Deze toeristische fietsroute loopt over zowat het gehele grondgebied van Groot-Merchtem en leidt je langsheen de mooiste plekjes van onze gemeente. Tijdens deze tocht vallen een aantal interessante bezienswaardigheden te ontdekken: Hof ten Houte, Hof te Molenwijk, Hof te Hobosch, Sint-Gudulakerk van Hamme, Spanjaardshof, Sint-Jan-de-Doperkerk van Ossel, Appelkot, Uckelgemhof,...
Deze fietsroute heeft ook een poëtisch tintje; sta even stil en geniet van de sfeervolle gedichten die door Jeugd en Poëzie langs het parcours werden aangebracht.
Het traject is bijwijlen behoorlijk heuvelachtig; af en toe moet er dus stevig op de trappers geduwd worden.
(Klik op de kaart voor meer details).

Meer info: Vlaanderen Fietsland
Land van Asseroute (39 km)

De gemeente Asse gelegen aan de rand van het Pajottenland, nog net aanleunend bij de Faluintjesstreek en uitdeinend naar Brussel toe, is echt niet landelijk meer en ook niet echt verstedelijkt. Wellicht ligt de charme van wat Asse te bieden heeft precies in deze grote verscheidenheid. Aan beide zijden van de verkeersader Brussel-Aalst-Dendermonde liggen nog zoveel mooie plekjes die echt de moeite waard zijn. Onze folklorefeesten zijn nog volksgebonden en onze streekgerechten en bieren kunnen de meest verwende fijnproever bekoren.  (Klik op de kaart voor meer details).

Meer info: fietsroute .org
Kaart verkrijgbaar bij New Cyclo-Sport.

Landense Fietsroute (43 km)

 • Vertrek aan de watermolen van Rufferdinge voor een rustige maar stevige fietsroute door het platteland van het Hagelands Haspengouw. Je fietst door een open landschap rond de Kleine Gete, langs fruitboomgaarden en de archeologische site Sinte Gitter.
 • Gemeenten: Gingelom, Landen
 • Deelgemeenten: Attenhoven, Eliksem, Ezemaal, Laar, Montenaken, Neerlanden, Neerwinden, Overwinden, Rumsdorp, Waasmont, ...

Langs grote hoeven en kleine kapellen (36 km)

 • Het landbouwleven weerspiegelt zich in de talrijke vierkantshoeven in het landschap. Langs de kronkelende wegjes passeer je vele kapelletjes die met zorg worden onderhouden. Geniet met volle teugen van de rust dat dit landschap je biedt. De route werd uitgestippeld langs knooppunten van het fietsnetwerk Pajottenland en Zennevallei.
 • Gemeenten: Bever, Galmaarden, Geraardsbergen, Herne
 • Deelgemeenten: Sint-Pieters-Kapelle (Vl.Br.), Viane, Vollezele

Meer fietsroutes en fietskaarten: zie pagina 2

 image

Useful links: