Dossier: Fietsen en wetenschap

Fietsen met je brein

Ingenieurs hebben een fiets ontworpen die rechtstreeks bevelen van de hersenen opvolgt. (bron)

Een speciaal ontwikkelde fietshelm pikt hersensignalen van de bestuurder op. Die zet de fiets vervolgens om in een actie, in dit geval het schakelen naar een andere versnelling. De fiets schakelt dus zonder manuele tussenkomst. De fietser hoeft enkel te denken wat hij van zijn fiets verlangt.

De ontwerpers ontwikkelden ook een trainingsapplicatie op iPhone. Daarmee kunnen de gebruikers het systeem oefenen in het correct interpreteren van hersensignalen. De gebruikers dragen de helm terwijl ze op hun telefoon blokjes verschuiven. Op die manier kan het systeem de link tussen hersenactiviteit en beweging optimaliseren. Daarna kan de fietser met zijn hersengestuurde fiets de baan op. Ontwikkelaar Toyota wil de fiets zo snel mogelijk op de markt brengen.


Begin dit jaar slaagden onderzoekers aan de Vrije Universiteit van Berlijn er ook al in om een auto met hun gedachten te besturen. De kans dat u binnenkort met een breinwagen zal rijden is echter zeer klein. Door de kleine vertraging tussen het commando in de hersenen en de effectieve reactie is de wagen niet rijp voor de openbare weg. (kv)