Dossier Fietsdiefstal

Fietsen is een duurzame vorm van mobiliteit: het gebeurt zónder uitlaatgassen en zónder lawaaihinder. En het is ook gezond: het vereist de nodige lichaamsbeweging. En het bespaart heel wat stress, omdat er van fileleed en parkeerproblemen geen sprake is. Maar er zijn nog méér voordelen. U bespaart er geld mee, want u hoeft geen brandstof en parkeertickets te kopen. Daarnaast brengt uw tweewieler u vaak sneller op uw stadsbestemming dan de auto of het openbaar vervoer.
 image
Wat houdt een mens dan nog tegen om op zijn stalen ros te springen? Is het een gebrek aan fietsstallingen, het koude en natte weer … of … het risico om te voet naar huis te moeten, omdat je fiets gestolen is? Aan het weer kunnen we spijtig genoeg niets veranderen, maar de kans verkleinen op diefstal, daar kunnen we wel zelf voor zorgen.

Daarom deze tips:

Laat je fiets graveren
Het loont de moeite om je fiets te laten graveren of labelen met je rijksregisternummer. In de meeste gemeenten of op sommige evenementen worden er op regelmatige basis fietsen gegraveerd. Soms gebeurt het gewoon op afspraak.  Door de unieke code die op je fiets wordt aangebracht, worden teruggevonden fietsen snel terugbezorgd aan de rechtmatige eigenaar. Laat duidelijk zien dat je fiets gegraveerd werd. Gebruik daarom een sticker ‘gemerkte fiets'. Dit kan mogelijke dieven afschrikken.

'Tag' je fiets
Vermeld je gegevens op je fiets. Handig wanneer je fiets teruggevonden wordt nadat hij ontvreemd werd. Je naam en telefoon of GSM nummer op een waterbestendige sticker ergens op het frame bevestigen, of een Q-barcode aanbrengen. Q-codes kan je zelf maken of laten maken bij sommige firma's, en kunnen door smartphones gelezen worden met specifieke programma's.

Het gebeurt regelmatig dat iemand belt naar de politie of de fietsenmaker die op de fiets vermeld staat, dat hij of zij een fiets gevonden heeft in zijn voortuintje, en of die niet weten van wie die fiets wel zou kunnen zijn...

Doe uw fiets ALTIJD op slot.
Gebruik best een combinatie van sloten: een hoefijzerslot (om kort te parkeren), een kabelslot (om 'losse' onderdelen vast te maken, zoals wielen en zadel), en een beugelslot (om je fiets aan 'de vaste wereld' - een paal, muuranker of fietsrek - vast te maken). Investeer in een kwalitatief beugelslot, het maakt immers je fiets vast 'aan de wereld'. Laat zo weinig mogelijk speling tussen fiets en beugelslot, en sluit kabelsloten zo strak mogelijk aan. Let erop dat de sloten niet te dicht bij de grond zitten. Sloten zijn dan namelijk gemakkelijker te bewerken. Richt het sleutelgat van het slot zo veel mogelijk naar beneden, om te vermijden dat er regenwater insijpelt, maar ook om het dieven moeilijker te maken.
BEUGELSLOT
HOEFIJZERSLOT
KABELSLOT
WAND- EN VLOERANKER


ABUS Bordo - Het beste slot ter wereld.

Plooibaar BEUGELSLOT

Waarom is dit het beste slot? (Guy)
  1. Staalhard en flexibel: geeft dieven geen kans omdat ze er 'geen pak' op krijgen
  2. Plooibaar: handig om mee te nemen, zit nooit in de weg zodat men niet geneigd is om het even thuis te laten 'omdat we toch maar even weg zijn'
  3. ABUS: een eerlijke garantie op defecten, en een perfecte sleutelservice
  4. Ervaring: alhoewel wij dit slot reeds jaren verkopen, werd ons nog nooit een geval van diefstal gemeld waarbij dit slot in de fout zou zijn gegaan. Sporadische defecten zijn waarschijnlijk te wijten aan (mislukte) pogingen om het slot te kraken.
  5. Betaalbaar: met een prijs tussen € 50 en € 90 (afhankelijk van de uitvoering) zit je ver beneden de prijs van een nieuwe fiets, zonder rekening te houden met het emotionele leed en de praktische ontbering in geval van diefstal.
Verstop je fiets niet.
Stal uw fiets zoveel mogelijk op plaatsen waar veel voorbijgangers komen en waar een goede verlichting is. Zo is er een voortdurende controle. Maak waar mogelijk gebruik van de fietsenstallingen. Bewaakte fietsenstallingen zijn de beste garantie tegen diefstal.

Verwijder alle 'losse' toebehoren.
Hoe meer uitrusting je achterlaat op je fiets, hoe aantrekkelijker hij wordt voor dieven. Laat niets achter in je fietstassen of op de bagagedrager. Verwijder alle toebehoren zoals fietspomp, fietscomputers, afneembare verlichting, drinkbus enz. Neem je helm mee of bevestig hem aan je fiets met een Cappucino lock.

Beveilig alle onderdelen.
Onderdelen die niet als 'los' beschouwd worden (zie hierboven) maar eveneens gemakkelijk te demonteren zijn maak je ook beter vast.  De meest frequente doelwitten voor diefstal zijn wielen en zadels. Wielen die bevestigd zijn met snelspanners voorzie je best van een anti-diefstal model (met een code of speciale sleutel) en om je zadel te beveiligen gebruik je best een compact kabelslot.

Laat je fiets verzekeren.
Fietsdiefstalverzekeringen zijn duur, en houden veel voorwaarden en beperkingen in - waaronder de vrijstelling - en vallen dus alleen te overwegen bij duurdere fietsen. Een van de voorwaarden is bovendien de aanschaf en efficiënt gebruik van (een) degelijk(e) slot(en), wat op zich al een zekerheid is.

Installeer een 'Tracker'.
Sommige firma's verkopen chips die je in je fiets kan verbergen. Wanneer hij geactiveerd wordt zendt de chip een GPS signaal uit, die toelaat om de beweging en/of locatie van je fiets in kaart te brengen. Hier is meer informatie: integratedtrackers
Lees ook dit artikel uit De Zondag:

Installeer een chip van CycloSafe.
CycloSafe is een nieuwe en innovatieve dienstverlening tegen fietsdiefstal. Het system bevat een 12cm groot toestel met een uniek
identificatie nummer en een chip dat permanent wordt bevestigd aan het frame van je fiets. Het bevat een login om je te registreren in de
nationale CycloSafe databank. Door deze dienst kan je fiets gelokaliseerd worden in België door bpost in geval van verlies of diefstal.
De combinatie CycloSafe + een deftig slot is de beste garantie dat fietsdieven jouw fiets zullen ontzien in hun poging om er één aan de haak te slaan...
Folder CycloSafe: View/Download
Lees ook:
 De postbode zoekt voortaan mee naar uw gestolen fiets. (bron: Nieuwsblad.be)
Bij de strijd tegen fietsdiefstallen krijgt de politie binnenkort hulp vanuit een wat vreemde hoek: er wordt een beroep gedaan op de 20.000 postbodes in ons land. Zij krijgen een scanner mee, die gestolen fietsen kan opsporen.

CycloSafe, met dat commercieel initiatief hoopt Bpost zijn steentje bij te dragen in de strijd tegen fietsdiefstallen. Het hele systeem werkt aan de hand van een radiogestuurde computerchip die haast onzichtbaar kan worden aangebracht in of op het frame van een fiets. De CycloSafe-chip zal te koop zijn in het postkantoor of via de website van Bpost.

Wordt een fiets gestolen die met zo’n chip is uitgerust, worden 20.000 postbodes – die sowieso dagelijks het hele land doorkruisen om post rond te brengen – ingeschakeld om hem mee te zoeken. Op de smartphone van Bpost die de postbodes bij zich dragen, wordt binnenkort ook scannerapparatuur geïnstalleerd. Die kan zo’n gestolen fiets detecteren, via de radiogestuurde chip op het frame van de fiets. Concreet: een postbode passeert tijdens zijn brievenronde een fietsenstalling. De scanner die hij bij zich heeft, ontvangt dan meteen een signaal als er daar een gestolen fiets staat met zo’n CycloSafe-chip.

Het apparaat van de postbode slaat de geografische locatie van het signaal op. Die informatie wordt dan automatisch doorgegeven aan de politiezone waarmee de eigenaar van de fiets in contact staat. De postbode zelf weet van niets en hoeft ook niets te doen. Vervolgens is het aan de politie om in actie te schieten.

Het is niet de eerste keer dat Bpost op zoek naar inkomsten andere activiteiten aanbiedt dan het leveren van poststukken. Lees er alles over in Het Nieuwsblad van maandag 1 september.


(Deze chip is nu ook te koop bij New Cyclo-Sport voor € 29,95)

Belangrijk bericht! Op 22 juni 2015 heeft Bpost beslist om het CycloSafe programma te beëindigen. De chips zijn dus niet meer te koop, de opsporingsdienst stopgezet en bestaande gebruikers zullen door Bpost persoonlijk gecontacteerd en vergoed worden. Lees hieronder het volledige bericht op hetnieuwsblad.be:

Installeer een 'Fietsalarm
'.
Een fietsalarm wordt gewoon ergens aan de fiets gemonteerd, en geactiveerd nadat je fiets geparkeerd en op slot gedaan is. Eens geactiveerd detecteert het fietsalarm elke beweging aan je fiets (of slot), en slaat alarm. Er zijn verschillende modellen op de markt, en deze vind ik persoonlijk een leuke: Cycla mobiel bewegingsalarm
Wees alert!
Fietsdieven komen meestal niet 'toevallig' langs. Wees opmerkzaam voor je omgeving en personen die in de buurt zijn wanneer je je fiets parkeert.
 image
Doe steeds aangifte!
Wordt uw fiets gestolen, doe dan steeds aangifte bij de politie! Het is belangrijk voor de statistieken aangaande diefstalpreventie, en maakt politiediensten alert voor jouw specifiek probleem. Ook in geval van discussie - bijvoorbeeld wanneer je fiets teruggevonden wordt - kan je bewijzen dat je fiets wel degelijk ontvreemd werd. Het is belangrijk dat de politie weet waar en hoeveel fietsen er worden gestolen. Voor de aangifte van een fietsdiefstal hoeft men niet meer naar het politiebureau te gaan. Men kan de diefstal snel en gemakkelijk online melden via www.policeonweb.be

Verwittig je fietsenmaker!
Je weet nooit of je fiets vroeg of laat in de buurt opduikt. Je plaatselijke fietsenmaker kan maar best op de hoogte zijn indien jouw fiets toevallig wordt aangeboden voor herstelling of ter verkoop.

Ken je fiets!
Slechts weinig mensen kunnen hun fiets goed beschrijven als ze aangifte doen van diefstal. Noteer daarom nu reeds merk en model van de fiets, de kleur, het eventuele fabricagenummer en eventuele bijzondere kenmerken (bijv. speciaal stuur, aantal versnellingen, aangebrachte zelfklevers). Neem eventueel een foto van je fiets en kenmerkende details.
Fiets verloren of gestolen? Kijk eens op internet.
 In de provincie Vlaams-Brabant plaatsen gemeenten en politiezones teruggevonden en gestolen fietsen op de website www.gevondenfietsen.be. Zo kunnen de eigenaars op een digitale manier hun fiets vinden.
Lees het artikel uit de Zondag:
Tot zover enkele tips om te vermijden dat jouw fiets gestolen wordt, en om hem eventueel gemakkelijker terug te vinden. Bezoek deze pagina regelmatig om bijkomende tips en ideeën op te doen in geval mij nog iets te binnen schiet.  Aarzel ook niet om mij een email te sturen indien U graag iets toegevoegd had aan dit dossier. - Guy
Nog even - om het af te leren - een artikel uit de Zondag:
Useful links: