De bruine garde. (1971)

Sint-Brixius-Rode (1980)

Nog steeds de beste!

Zellik (sinds 2011)

Eddy Merckx en zijn ploeg, de bruine garde, waren zo goed als onklopbaar. In 1971 vervoegt Eddy Merckx de Molteniploeg, samen met een achttal trouwe helpers: Joseph Bruyère, Frans Mintjens, Jos Spruyt, Jos Huysmans, Jos Deschoenmaecker, Vic Van Schil, Roger Swerts en Herman Van Springel. Ze dienden hem als trouwe soldaten en loodsten hem van de ene triomf naar de andere. Daarnaast werden ze ook vrienden voor het leven. Nu nog gaat Merckx regelmatig fietsen met zijn oud-ploegmaats.
 
Een historische foto: Eddy Merckx rijdt voor de laatste keer over een eindstreep.
(Omloop van het Waasland van 19/3/1978).
Na het afsluiten van zijn wielercarrière in 1978, trok Merckx zich gedurende 2 jaar terug als een professionele renner, en maakte van de productie van high-end racefietsen zijn nieuwe professionele uitdaging. Hiervoor richtte hij in 1980 een succesvol fietsenbedrijf op in de schaduw van de kerk van Sint-Brixius-Rode.

Merckx kreeg het idee om fietsen te bouwen van Ugo De Rosa, de Italiaanse fietsfabrikant die fietsen voor Merckx had gebouwd gedurende zijn hele carrière. Voorafgaand aan het starten van zijn bedrijf reisde Merckx naar Italië, en werd gedurende enkele weken opgeleid in de kunst van het maken van fietsen bij De Rosa. Op zijn beurt bezocht Ugo De Rosa Eddy Merckx in België om kennis te maken met zijn bedrijf en de eerste medewerkers.


Lees hier alles over De Rosa:
 
De fabriek kende een productie van zo'n 5000 à 6000 fietsen per jaar. Meesterknechten Jos Huysmans en Ward Janssens waren meer dan 30 jaar in dienst van Eddy Merckx, want ze waren tot hun pensioen ook aan de slag in zijn fietsenfabriek. Jos Huysmans getuigt: ’Ik heb af en toe wel tegen mijn goesting gefietst, maar hier geen dag tegen mijn goesting gewerkt’.

Weldra werden de Merckx-fietsen verdeeld in een twintigtal landen. Het dagelijks bestuur werd Eddy steeds zwaarder, en toen het bedrijf aan uitbreiding toe was verkocht hij zijn fabriek. Sinds 2011 is de cirkel rond: de fabriek verhuist naar Zellik. (Lees: de geschiedenis van Cyclo-Sport.


Overzicht Eddy Merckx fietsen gamma 2015 (Collectie 2016: HIER)
Race Man
Endurance Men
Female Race
Time Trial
Cross
Overjaars

Waarom dit de ultieme tijdmachine is.
De ETT is speciaal ontworpen met het oog op snelheid. Dankzij de unieke, door de UCI goedgekeurde ‘Venturi Power Box’ wordt de druk achter het frame verlaagd, wat resulteert in een extra voorwaartse impuls. Het effect is écht voelbaar, vooral als je snel genoeg gaat!
Kleur - prijs

Waarom dit de meest uitgebalanceerde fiets ter wereld is.
De EMX-525 is genoemd naar het aantal overwinningen van Eddy tijdens zijn wielercarrière. Hij beschikt zowel over een hoge stijfheid als over een laag gewicht en combineert een unieke vorm met een mix van carbonvezels die bijna geen vervorming of torsie ondergaan. Dit betekent dat vrijwel de volledige energie van de renner wordt omgezet in snelheid, en dit met een minimaal of zelfs onbestaand verlies.
Kleur - afwerking - montage - prijs
Deze fiets wordt gebruikt in het profpeloton dit jaar. Kijk hier: Racepaarden 2015

Ook Johan Museeuw liet zich verleiden...

Johan Museeuw op 'Special Edition' EMX-525

‘De Leeuw van Vlaanderen’, Johan Museeuw, is dolblij met zijn EMX-525

Het is dan ook een ‘Special Edition’ geworden waarbij typische kasseistenen elegant verwerkt werden in het design van het frame. Bovendien is de fiets afgemonteerd met een Shimano Dura-Ace Di2 versnellingsgroep én carbon FFWD wielen. Ideaal voor de Voorjaarsklassiekers! 04/04/2015


GO FOR IMPRESSIVE SPEED
Zoals de naam aangeeft, is de SanRemo76 bedoeld als hommage aan de zevende overwinning van Merckx in ‘La Primavera’; een nog steeds ongebroken record. Deze ‘high-performance’ racefiets is bedoeld voor renners die gaan voor snelheid. De langere bovenbuis en zijn lagere kopbuis zorgen voor een meer aërodynamische houding. In combinatie met de compacte seatstays en het oversized bottom bracket krijgen we een meer agressieve rijstijl.

Deze twee kleppers kan U tegenkomen op een SanRemo76:

Koen Wauters en Kristof Allegaert EMC ambassadors.

Lees er alles over hier: Eddy Merckx facts

Kleur - afwerking - montage - prijs

Een heel bijzondere fiets voor lange afstanden.
De asymmetrische chainstay zorgt voor de perfecte balans, terwijl de gedownsizede bottom bracket en de langere seatstays borg staan voor maximale schokdemping. Het frame heeft ook een iets hogere kopbuis en een kortere bovenbuis waardoor de renner rechter kan zitten wat cruciaal is voor langeafstandsritten.
Kleur - afwerking - montage - prijs

Waarom het tijd wordt carbon te ontdekken.
De EMX-1 is een perfecte racefiets om de voordelen van carbon te ontdekken. Stijf en licht met een ideale geometrie voor lange, aangename ritten.
Kleur - afwerking - montage - prijs

Men Endurance

Aluminium is  een goede reden is om te beginnen rijden:

Eddy Merckx Cycles heeft een jarenlange ervaring in de ontwikkeling van aluminium frames. Onze ‘triple butted’ buizen laten ons toe minder aluminium te gebruiken op plaatsen waar dit onnodig is, wat resulteert in minder gewicht. En dankzij onze gladde lastechnieken zijn er geen overgangsranden zichtbaar tussen de buizen. 

Kleur - afwerking - montage - prijs

GO FOR THE UNBEATEN PATHS

Met de Eeklo70 waagt Eddy Merckx Cycles zich op een heel ander domein. Dit is inderdaad onze eerste cyclo-cross fiets: stevig, goed uitgebalanceerd en optimaal aangepast aan de eisen van renners die avontuurlijk zijn aangelegd en die onbetreden paden willen verkennen.
Kleur - afwerking - montage - prijs

GO FOR FEMALE EXCELLENCE

De Milano72 herdenkt de hard bevochten overwinning van Eddy Merckx in de Giro d'Italia van 1972. Nadat hij vier ritten op zijn palmares had geschreven, finishte hij als eerste in Milaan en bevestigde zo zijn suprematie als toprenner. Nu het wielrennen op de weg voor vrouwen steeds meer aan prestige wint en de vrouwelijke renners hun atletische prestaties tot het uiterste willen opdrijven, wordt de behoefte aan high-performance fietsen zoals de Milano72 zienderogen groter. Deze fiets werd ontworpen om aan de specifieke vrouwelijke geometrie te voldoen.
Kleur - afwerking - montage - prijs

Waarom deze fiets een pijnpunt oplost.
Het EFX carbon frame werd ontwikkeld op basis van de vorm en de houding van een vrouwenlichaam. De Female Race Geometry oplossing voorkomt pijnlijke punten en biedt meer genitaal comfort voor fietsende vrouwen.
Kleur - afwerking - montage - prijs

Waarom aluminium je een comfortabel gevoel geeft.
Ook het AFX aluminium frame werd ontwikkeld op basis van de vorm en de houding van een vrouwenlichaam. De Female Race Geometry oplossing voorkomt pijnlijke punten en biedt meer genitaal comfort voor fietsende vrouwen.

Bovendien biedt Eddy Merckx Cycles de AFX nu ook aan met een recht stuur. Een goede optie voor wie nood heeft aan een extra comfortabel gevoel.

Kleur - afwerking - montage - prijs

Nieuw model voor 2016!

Vol trots kondigen wij u de komst aan van het eerste model uit de EMC 2016-collectie: Blockhaus’67 !

Eddy Merckx Cycles heeft in het seizoen 2015 laten zien dat het kan sprinten en gestaag is EMC ook aan het klimmen. Dit verklaart de keuze voor de naam, even uniek als de prestatie van Eddy Merckx in die tijd.
Het verhaal achter dit model is ontstaan in 1967 toen Eddy Merckx, bekend om zijn sprinterskwaliteiten, zijn eerste bergetappe in de Giro d’Italia won en de wereldsportpers schreef: “de sprinter kan ook klimmen”.
Dit nieuwe model zal ontdekt kunnen worden op het Mont Ventoux event en het Eddy Merckx Classic Event, en tijdens een perspresentatie aan Benelux- en internationale pers,  waaronder de presentatie gedurende de Eurobike Media Days.

Binnenkort ook verkrijgbaar bij New Cyclo-Sport in Zellik.

In het kort de specificatie van de Blockhaus’67 uitvoering Shimano 105:

 
  • Ultra light weight alu 6067 smooth welded frame met carbon front-fork
  • beschikbaar in de maten: XS, S, M, L, XL
  • Shimano 105 full groupset
  • Shimano RS10 wheelset
  • Continental Ultra Sport II 25
  • Deda zero handlebar, stem and seatpost
  • Prologo saddle
  • Eddy Merckx handlebar tape
Verkoopprijs: € 1.799
Ook verkrijgbaar in Shimano TIAGRA uitvoering, voor € 1.399 .

Ontdek hier de hele collectie 2016:


Overjaarse fiets. (Nieuw)

Model: emx-3
Jaar: 2011
Montage: Shimano Ultegra compact
Maat: XL/58
Originele prijs: € 3.295
Speciale prijs: € 2.500

Framematen Eddy Merckx fietsen:

Strict Lifetime Warranty
Onze ‘Strict Lifetime Warranty’ betekent dat u, vanaf de collectie van 2010, recht heeft op een levenslange garantie op het frame van uw fiets. Mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, waaronder het hier registreren van uw fiets.

Registreer uw fiets hier: REGISTREER UW FIETS


Eenmaal uw fiets geregistreerd is, ontvangt u thuis via de post uw eigen persoonlijke fietspaspoort dat u bij het onderhoud van uw fiets aan uw erkende Eddy Merckx Cycles dealer dient te overhandigen.
EMX-525 kopers ontvangen bovendien een exemplaar van het exclusieve 'Merckx 525' fotoboek met een hele reeks iconische foto's van de legendarische carrière van Eddy Merckx.

Bekijk hier het boek: Merckx 525
Lees hier de details over de Strict Lifetime Warranty

 
image
 
image

De Rotor3D cranks hebben een aantal unieke punten:


- Door de hele lengte van de crank zijn 3 parallelle gaten geboord. Dit is mogelijk door het unieke en gepatenteerde Trinity Drilling System.  De crank blijft zijn stijfheid behouden, maar is door die 3 holle gedeeltes toch superlicht!
- De Rotor 3D cranks wordt vastgezet m.b.v. van  DTT techniek, een techniek waarmee bereikt wordt dat er minder materiaal nodig is om de crank op de plaats te houden.
- Door de MAS spider heeft u meer verstelmogelijkheden voor uw Qrings!
- Deze cranks passen met behulp van het uitgebreide Rotor lagering assortiment op (bijna) elke fiets!!

F4R fcc met FFWD NAVEN

Een allround wielset van volledig carbon voor draadwielen. Deze wielen met 45mm hoge velgen hebben ze het uiterlijk van 'Full Carbon' wielen, maar bieden de voordelen van draadbanden.

Ook deze wielen zijn technisch in staat om rijders van 100kg te hanteren, net als al de modellen van deze Hollandse fabrikant. Echter zijn niet alle terreinen geschikt voor iedere rijder als het gaat om 'Full Carbon' draadwielen. Afhankelijk van een combinatie van factoren, zoals het gewicht van de fietser, het terrein en de intensiteit kan de meest geschikte wielset worden gekozen.

Net als alle carbon wielen van FFWD, heeft het remoppervlak van de FCC wielset een speciale toplaag. Een van de belangrijkste kenmerken van de speciale laag is dat de werking van de rem vrijwel gelijk is aan het remmen op aluminium, ook in de natte omstandigheden!

 FFWD naven: De beste naven op basis van prijs en kwaliteit. Deze high-end naven met de minste rolweerstand blijven draaien.

Eddy Merckx fietsen kunnen bij aankoop indien gewenst uitgerust worden met een paar FFWD 4FR Full Carbon Clincher wielen voor een meerprijs van € 1.000


En tot slot, een kleine greep uit het eerbetoon aan een levende legende...

Beeldhouwwerk van kunstenaar Paul Gregoir. (bron)
Eddy Merckx monument in Kluisbergen. (bron)
Monument van Eddy Merckx in Stavelot. (bron)
Gedenkplaat Eddy Merckx in Geraardsbergen (bron)
En snuffel ook even rond in het aanbod van Boeken over Eddy Merckx...


Wist U ook dat er een Eddy Merckxroute bestaat,
speciaal voor wielertoeristen?

En vergeet ook niet de Eddy Merckx klassieker in Roermond...
Meer info hier: Eddy Merckxroute.

Flandrien's Cycling Hero's - € 25.00 per drie stuks

Eddy Merckx 1
Eddy Merckx 2

Eddy Merckx viert 70ste verjaardag met exclusieve, stalen fiets

Op 17 juni wordt Eddy Merckx 70 jaar. En dat moet passend gevierd worden, vinden ze bij Eddy Merckx Cycles. Daarom werd Eddy70 ontworpen. Een exclusieve stalen fiets, met een Faema-retrolook uit 1969 maar met hypermoderne eigenschappen, waarvan slechts 70 exemplaren worden gemaakt. Goed voor een prijskaartje van 14.000 euro. Wij mochten exclusief die nieuwe parel bekijken.

Bekijk het volledig verslag over deze unieke gebeurtenis op:
www.hetnieuwsblad.be
Houdt U van de unieke retro-look van deze Faema replica? Maar vindt U de prijs er een tikkeltje over, of hebt U de beperkte oplage gemist? Geen nood, de 2016 collectie bevat een betaalbaarder model, en al even nostalgisch. Kijk hier: ROUBAIX70.


Useful links: