Elektrische fietsen: de motor.

Fietsen is goed voor je gezondheid en je lijn: met fietsen verbruik je drie keer meer calorieën als met de wagen!
Fietsen is goed voor je portomonee: brandstoffen worden steeds duurder en met het uitgespaarde geld kan je eens iets leuks doen!
Fietsen is goed voor het milieu: CO2, fijn stof, stikstofdioxide,... fietsen is met een 0-uitstoot geen extra belasting voor het milieu.
Fietsen is goed voor je humeur: geen fileleed, geen parkeerproblemen, meer contact met je omgeving en mensen rondom U...
Omdat fietsen onder bepaalde omstandigheden wat inspanning vraagt, en niet iedereen een geoefend sporter is, kunnen wij soms wel wat hulp gebruiken...

Elektrische fietsen zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Omdat het heerlijk fietsen is met tegenwind en bergop. Omdat het dan toch een stuk makkelijker gaat met boodschappen, of een kind achterop. Omdat de afstand naar je werk dan ineens wel haalbaar blijkt. Maar vooral ook omdat het gewoon 'cool' en trendy fietsen is!

Luister even naar de vergelijkingstest op radio 2:
Electrische fietsen - E-bikes - zijn in feite gewone fietsen voorzien van een hulpmotor. De plaats van de elektromotor - in het voorwiel, in het achterwiel of in de trapas - is van invloed op de prijs, het rijgedrag, de gebruiksmogelijkheden, en op het onderhoudsgemak van de elektrische fiets.

Een overzicht van de verschillende motor montage-mogelijkheden:

In de trapas: de middenmotor

Enkele voorbeelden van E-bikes met een middenmotor:

Lombardo Montecatini Classic

GIANT Prime E0

SCOTT E-Aspect 710

De middenmotor zit op de trapas (in het midden van het frame). De centrale, lage ligging zorgt voor een goede stabiliteit en evenwichtige gewichtsverdeling. Bij een lekke band, zowel voor- als achteraan, heb je hier geen extra problemen. Een middenmotor is normaal ook minder gevoelig voor storingen. Een nadeel kan dan weer zijn dat de fiets, met de motor in het midden (te) lang wordt.
Een middenmotor is normaal efficiënter; de ondersteuning is erg ‘direct’ daar deze meteen op de trapbeweging wordt uitgeoefend. Daardoor heb je een grotere actieradius. Anderzijds krijg je door de aandrijving op de ketting een hogere slijtage en soms ook te veel speling op de trapas. Fietsen met middenmotor hebben meestal een aangepast frame, en afmontage met zowel buitenversnelling als naafversnelling - al dan niet gecombineerd met een gesloten kettingkast - is mogelijk. Fietsen met een middenmotor bevinden zich meestal steeds in het hogere prijs-segment

Motor in het voorwiel.

Enkele voorbeelden van E-bikes met een motor in het voorwiel:
GIANT Twist GO Double Power

FMH ombouwkit

ThorBike Tour Acera

Bij een voorwielaandrijving is de motor bijna onopvallend in de naaf van het voorwiel verwerkt. Dit type aandrijving geeft het gevoel dat u wordt voortgetrokken. Er is nu voldoende ruimte om in het achterwiel een naafversnelling te monteren en derhalve een gesloten kettingkast. Herstellen van een lekke band, zelfs vooraan, valt meestal nog best mee. Met de motor in het voorwiel en de batterij achteraan, krijg je ook een vrij goed evenwicht. Normaal stuurt een e-bike met voorwielmotor wel wat zwaarder en je hebt op een nat en glad wegdek een hoger risico om te slippen. Soms kan het geluid van de motor een ietsje storend werken, al valt dat bij moderne e-bikes best wel mee. Aandrijving op het voorwiel wordt ook het meest toegepast in ombouwpakketten.

Achterwielaandrijving

Enkele voorbeelden van E-bikes met een motor in het achterwiel:
GIANT Twist Aspiro 1
GIANT Twist Talon E+1

E-Motion Folda 20"

Een achterwielmotor zorgt vooral voor een "natuurlijk" fietsgevoel, want ook je gewone fiets wordt aangedreven via het achterwiel. Op moeilijke momenten voelt het alsof u wordt voortgestuwd – echt fietsen met ‘wind in de rug’. Nadeel kan zijn dat je bij een lekke achterband problemen hebt om te herstellen (zeker als je ergens onderweg bent). Het gebruik van een motor in het achterwiel met naafversnelling en gesloten kettingkast is echter niet mogelijk, en door combinatie van motor en batterij wordt het achterwiel ook erg zwaar.
Nadelen die gelinkt zijn aan een type aandrijving wegen niet op tegen rijplezier en (herwonnen) fietsvreugde. Het veschil in rijgedrag met een klassieke fiets verdwijnt snel door de macht der gewoonte, en technische nadelen kunnen ruimschoots beperkt worden door een secuur onderhoud en aandacht bij de afmontage (bvb. gebruik van lekvrije binnenbanden.)
Useful links: