Dossier remmen.

 image

Welke soorten remmen bestaan er zoal?

Side-pull remmen.

Side-pull zijn velgremmen. Bij een velgrem worden twee blokjes tegen de velg gedrukt. Deze rem is vooral te vinden op sport- en racefietsen. Velgremmen zijn simpel, licht en sterk. Daarentegen zijn de remblokjes zeer onderhevig aan vuil en vocht, en moeten ze regelmatig vervangen worden. Het is ook belangrijk van de velgen zuiver te houden, omdat het schurend effect van de remblokken slijtage veroorzaakt.


Side-pull direct mount remmen.

Daar waar de klassieke Side-pull rem (zoals hierboven beschreven) één centrale bevestigings-as heeft, wordt deze rem via twee bevestigingspunten rechtstreeks op het frame gemonteerd. De rem is krachtiger, kan niet meer scheef trekken, en kan op meerdere manieren gemonteerd worden. De voorrem kan aan de achterkant van de vork gemonteerd worden, en de achterste rem kan onderaan achter de trapas gemonteerd worden.

Centerpull rem.

Zelfde compacte principe als de side-pull rem, maar deze wordt centraal aangetrokken. De voorloper van de moderne remmen gebaseerd op het hefboomprincipe. Voordeel van centerpull remmen was altijd de ten opzichte van side-pull lagere bedieningskracht, en de nog redelijk eenvoudige montage. Werd gemonteerd op racefietsen en toerfietsen met smalle bandjes.

Rod Brake or/of Roller-lever brake

Een populaire rem in Nederland. De meeste rod remmen gebruiken een "beugel" die de remschoenen tegen de binnenomtrek van de velg trekken. Deze worden gewoonlijk gebruikt met Westwood of Raleigh patroon velgen, die een rand hebben waar de spaken bevestigt zijn, dus geen risico op vasthaken van de remschoenen aan de  spaaknippels.

Cantilever remmen.

De cantilever is eveneens een velgrem waarbij twee blokjes tegen de velg worden gedrukt. Bij een cantilever gaat dit door middel van hefboomwerking. Het is een krachtige rem die vooral tot zijn recht komt onder zware omstandigheden, zoals MTB en Cyclocross.


V-brake remmen.

Een v-brake werkt eveneens door middel van hefboomwerking. De v-brake heeft grotere hefbomen dan het cantilever systeem Het is een krachtige rem die vooral tot zijn recht komt bij zware belasting, zoals bij MTB en tourfietsen. Sommige V-brakes (o.a. Shimano) laten een rechtlijnige beweging toe naar de velg, waardoor ze blijven functioneren ondanks slijtage.


U-brake

Centerpull remmen zijn praktisch uitgestorven. Bij racefietsen zijn ze verdrongen door verbeterde side-pull remmen, en op de overige fietsen hebben cantilevers en V-brakes een opmars gemaakt. De U-brake is inmiddels ook weer verdwenen, dit was een centerpullrem die op vaste nokken op het frame geschroefd werd, en die je wel op het achterwiel van BMX of ATB fietsen aantrof. Diacompe heeft nog U-brakes in het BMX-programma.


Hydraulische remmen.

Magura is de grote naam op het gebied van hydraulische velgremmen. Voordeel van de hydraulische remmen is de rechtlijnige beweging van het remblokje, het ontbreken van remkabels met wrijving en het feit dat ze heel weinig onderhoud nodig hebben. Bij hydraulische remmen kun je de hele winter de modder er met de tuinslang afspuiten, ze blijven mooi doseren. De keerzijde is dat deze remmen duur zijn, een wiel uit de fiets trekken is iets meer werk omdat de rem niet handig open kan, en een kapot getrokken leiding is een stuk lastiger onderweg dan een gebroken kabeltje. Remblokjes vervangen is daarentegen weer secondewerk.


De trommelrem of naafrem.

Een trommelrem werkt met blokjes, die van binnenuit tegen de binnenkant van de naafhuls (de trommel) worden gedrukt. Doordat het een gesloten systeem is - niet gevoelig voor regen en nat wegdek - is het duurzaam en zeer efficient, maar wel een stuk zwaarder dan een uitwendige rem. Bij langdurig remmen wordt door opwarming de werking  wel wat minder.


De rollerbrake.

Een rollerbrake is een verbetering op de standaard trommelrem en werkt met rollertjes. Deze is minder slijtgevoelig en raakt minder snel oververhit. Een ander voordeel van trommelremmen en rollerbrakes is het feit dat de velg niet belast wordt bij het remmen, en dus niet kan verslijten.


De terugtraprem of Torpedo.

Een terugtraprem wordt vooral gemonteerd op goedkopere, kinder- en klassieke (oma) fietsen.Een terugtraprem werkt op het achterwiel door achteruit te trappen. De terugtraprem wordt al dan niet gecombineerd met een naafversnelling. Deze rem is vrij krachtig, maar het nadeel is dat dosering wat lastig is. Je moet ruim van tevoren beginnen met remmen want als je ineens heel hard remt, bestaat de kans dat je achterwiel blokkeert.


Schijfremmen.

De schijfrem komt vooral voor op mountainbikes en toerfietsen. Ze zijn sterk, onderhoudsvriendelijk en eenvoudig. Achteraan op het frame, en vooraan op de voorvork zitten de remklauwen gemonteerd en op elke naaf een schijf. Bij het remmen worden de remblokjes in de remklauw tegen de schijf gedrukt. De bediening gebeurt best hydraulisch - met dezelfde voordelen als de hydraulische velgremmen - al worden er ook schijfremmen met kabelbediening op sommige (goedkopere) fietsen gemonteerd.
Meer over schijfremmen: KLIK HIER!

Remblokken.

 image
    Soorten remblokken:
    1. Klassieke side-pull of centerpull.
    2. Racefiets in één stuk.
    3. Racefiets vervangbaar.*
    4. Cantilever
    5. V-brake in één stuk.
    6. V-brake vervangbaar.*
    7. Hydraulische Magura remblokken
    8. U-brake remblokken
    9. Remblokken voor schijfrem.**
    10. Roller-lever
    11. Race brake pads
    12. V-brake pads

    Opmerking:

    (*) 'vervangbaar' betekent dat de remrubbers (brakepads) los verkrijgbaar zijn.

    (**) Remblokken zij verschillend van vorm afhankelijk van merk en type schijfrem.


    Levers Control Bike Brakes (Jun, 1938)

    (Click picture to enlarge.)


    UCI bevestigt testwedstrijden met schijfremmen.

    Er wordt komend najaar tijdens enkele profkoersen geëxperimenteerd met schijfremmen. Dat heeft wereldwielerbond UCI dinsdag bevestigd tegenover CyclingWeekly.

    De UCI heeft naar eigen zeggen groen licht gegeven voor het gebruik van schijfremmen tijdens enkele geselecteerde wedstrijden in augustus en september 2015. Elke ploeg mag in twee koersen naar keuze (van de selectie) gebruik maken van het nieuwe remsysteem.

    De testperiode zal ook in 2016 doorgezet worden. ,"Als de ervaringen bevredigend zijn zal de schijfrem in 2017 officieel door de UCI worden ingevoerd in de WorldTour”, laat de UCI in een verklaring weten. "Het is de bedoeling om schijfremmen op alle niveaus van het wielrennen te introduceren.”

    "Ondanks dat schijfremmen al meer dan een decennium in het mountainbiken en al twee jaar in het veldrijden gebruikt worden, moet de introductie ervan in het wegwielrennen goed bestudeerd worden in samenwerking met alle directe betrokkenen”, meent UCI-voorzitter Brian Cookson. "Daarmee bedoel ik renners, teams en fabrikanten. Deze stap is onderdeel van het verlangen van de UCI om innovatie aan te moedigen om het wielrennen nog aantrekkelijker te  maken.”

    Bron: WIELER revue 14 april 2015

    Shimano hydraulische schijfremmen voor de weg geschikt voor mechanisch schakelen.

    Vorig jaar introduceerde Shimano hydraulische schijfremmen voor op de weg. Het hydraulische remmechanisme is geïntegreerd in de Di2 shifter (ST-R785). Deze shifter is opmerkelijk compact. Men dacht dat dit kwam door de integratie met Di2. Maar nu lanceert Shimano een nog compactere mechanische shifter voor hydraulische schijfremmen, de ST-RS685.

    Een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van hydraulische schijfremmen die compatibel zijn met mechanische 11 speed Dura-Ace, Ultegra en de onlangs geïntroduceerde 105 groepen.

    De ingenieurs van Shimano's waren in staat om een mineraal oliereservoir en remsysteem vorm te geven die past in de compacte en ergonomische shifters. Hydraulische schijfremmen zorgen voor goede consistente remprestaties, ongeacht de weersomstandigheden, dit dankzij het innovatieve warmte management systeem. Het remvermogen kan worden afgestemd op de rijomstandigheden, de ondergrond, de grootte van de renner en zijn capaciteiten. Kortom.. meer remkracht met minder inspanning van de fietser. De shifter is voorzien van een 10 mm bereikaanpassing zodat ook mensen met kleinere of grotere handen de shifter perfect kunnen bedienen.

    De remklauw (BR-R785) die Shimano vorig jaar introduceerde is doorontwikkeld en is vervangen door een nieuwe remklauw (BR-RS785). Bij deze remklauw is de kabelgeleiding verbeterd. Waar bij het vorige model de kabel naar de buitenkant van de remklauw liep, loopt de kabel nu naar de binnenkant van de remklauw (recht type).

    De Shimano hydraulische schijfremmen zijn uitgerust met de Ice-technologie. Een koeltechnologie voor constante prestaties. Het rotorblad heeft een drie-laags sandwichstructuur van roestvrij staal en aluminium wat ervoor zorgt dat de opgebouwde remtemperatuur wordt verminderd met ongeveer 100 graden. Er zijn twee Freeza SM-RT99 rotors verkrijgbaar, dit om de remprestaties aan te kunnen passen. 140 mm is de standaard rotor en de 160 mm rotor is er voor mensen die meer remkracht wensen.

    Het Shimano wielen assortiment is uitgebreid met de WH-RX830 wielset. Dit tubeless compatible 11-speed weg wiel voor hydraulische schijfremmen is met carbon gelamineerd en heeft een velg van 17 inch. Dit verbetert de stijfheid en past bij de trend voor bredere banden. Samen met Shimano’s schijfremsysteem zorgen de nieuwe WH-RX830 wielen voor een krachtige combinatie van remkracht, controle en comfort. De wielen hebben Cup & Cone lagers en een center lock schijfmontage voor 140 mm en 160 mm SM-RT99 rotors.

    Verkrijgbaar vanaf:
    - ST-RS685 en BR-RS785: augustus 2014
    - WH-RX830: september 2014

    Persbericht SHIMANO 08/07/2015

    Shimano Flat Mount: nieuwe hydraulische remklauwen voor de weg en cyclocross

    De meeste wielrenners willen graag een racefiets die strak, aerodynamisch en licht is. En dat is precies wat we voor ogen hadden toen we ons eerste flat mount hydraulische rem- en schakelsysteem ontwikkelden.

    We zijn ervan overtuigd dat het lagere profiel en lichtere wiel enthousiaste reacties opleveren. Met de Shimano BR-RS505/805 remklauwen blijft de achterzijde van je vork glad en strak. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor racefietsen en cyclocrossfietsen met schijfremmen
    BR-RS505/805
    De flat mount schijfremklauw voor de weg is volledig geïntegreerd in het frame. In tegenstelling tot de meeste remklauwen is deze aan de onderkant gemonteerd in plaats van aan de bovenkant. De BR-RS505/805 zijn compatibel met respectievelijk de groepen 105 en Ultegra. De ice-tech rotoren en vinnen op de remblokken zijn speciaal ontworpen om hitte af te voeren. Je zult onder de indruk zijn van de krachtige en goed controleerbare geïntegreerde remprestaties. Dit systeem is altijd even betrouwbaar, of je nou in de regen fietst of met een steile afdaling te maken hebt wat veel remkracht vereist.

    ST-RS505
    De nieuwe ST-RS505 is een remgreep voor hydraulische schijfremmen gecombineerd met een 11-speed mechanisch schakelsysteem. Het is geschikt voor de 105 groep. De grepen hebben een verbeterde ergonomie, waardoor ze moeiteloos te bedienen zijn. Tijdens het schakelen hoor je een duidelijke klik. Ook maken ze een eenvoudige bereikafstelling, vrije slagafstelling en Vivid Index schakeling mogelijk voor elke handmaat. De integratie van een hydraulische rem en mechanische schakelversteller in de Dual Control-versteller biedt je meer remkracht met minder inspanning.

    Eenvoudige montage en onderhoud
    Wij vinden dat het onderhoud en de montage zo eenvoudig mogelijk moeten zijn. Dat is zeker het geval bij de flat mount, want we hebben een trechtersysteem voor de ontluchting ingebouwd met een ontluchtingspoort in de kap van de reservoirtank. Dit maakt het bijvullen en vasthouden van minerale olie eenvoudig. Tot slot verbindt een J-KIT-systeem de hydraulische Dual Control-versteller eenvoudig met de hydraulische remklauw voor op de weg.

    De kogel is door de kerk! (September 2015)