De Rosa's sexy frames...

Weinig fietsmerken kunnen beweren dat ze zo prachtig bewerkt en liefdevol gemaakt zijn als De Rosa - dus we zijn begrijpelijkerwijs enthousiast dat wij dit merk mogen vertegenwoordigen.

Dit zijn de fietsen die Ugo de Rosa droomde te bouwen als tiener in 1947. Meer dan een halve eeuw later zijn deze dromen werkelijkheid geworden, en hebben talloze kampioenen gereden - en rijden nog steeds - op zijn prestigieuze fietsen. Zijn liefde en enthousiasme voor het fietsen wordt weerspiegeld in elke individueel vervaardigde fiets. Een De Rosa fiets is het soort fiets die u koopt, en altijd bewaart ...
De Rosa's ambachtslieden maken high performance competitieve frames die ook mooi zijn om te zien. Ze zijn meesters in het werken met de allernieuwste producten - of het nu carbon, titanium, aluminium of staal is. Sterk en stijf op de juiste plaatsen, zonder toegevingen, bij De Rosa weten ze hoe te werken met hun materiaal, hoe te werken op verschillende niveaus in een bepaald gebied om hun ontwerp te optimaliseren en te zorgen voor de beste combinatie van gewicht, torsiestijfheid en dynamiek.

De Rosa is synoniem met alles waarvan kenners houden en liefhebben in Italiaanse fietsen: passie, vakmanschap, vaardigheid en precisie. Of het nu de met de hand afgewerkte stalen Neo Primato frameset is, of de oogverblindende Merak Carbon, alle fietsen worden gemaakt met dezelfde aandacht voor detail in het door de familie De Rosa gerunde bedrijf, dat gevestigd is in Milaan.

Het bedrijf heeft een geschiedenis die teruggaat naar de gouden eeuw van het fietsen - 1958 - toen Ugo De Rosa, die werkzaam was als een pro tour monteur, werd gevraagd om een fiets te maken voor Raphaël Geminiani, om te koersen in de aankomende Giro d' Italia . De rest - zoals gezegd wordt - is geschiedenis: De Rosa fietsen worden stilaan een vaste waarde in het professionele peloton met als hoogtepunt de levering van fietsen en begeleiding als monteur van het Eddy Merckx Molteni team in de jaren '70.
Vandaag staat Ugo De Rosa nog nog steeds aan het hoofd van het bedrijf, samen met zijn drie zonen - die ieder gespecialiseerd zijn in een bepaald gebied van het bedrijf - en beheert de ontwikkeling en productie van frames, zowel wat het gebruik van traditionele materialen betreft zoals staal, aluminium of titanium, als de nieuwste carbon composieten. Steeds worden de grenzen getoetst van wat mogelijk is, maar met respect voor hun rijke erfgoed. Met een De Rosa ben je niet alleen een fiets rijker, maar ook een kunstwerk!

 image
Eddy Merckx - 1980

Eddy Merckx, ontegensprekelijk beschouwd als de grootste wielrenner aller tijden richtte het naar zijn naam genoemde fietsbedrijf op in maart 1980. Merckx had zich gedurende 2 jaar teruggetrokken als een professionele renner, en maakte van de productie van high-end racefietsen zijn nieuwe professionele uitdaging.

Merckx kreeg het idee om fietsen te bouwen van Ugo De Rosa, de Italiaanse fietsfabrikant die fietsen voor Merckx had gebouwd gedurende zijn hele carrière. Voorafgaand aan het starten van zijn bedrijf reisde Merckx naar Italië, en werd gedurende enkele weken opgeleid in de kunst van het maken van fietsen bij De Rosa. Op zijn beurt bezocht Ugo De Rosa Eddy Merckx in België om kennis te maken met zij bedrijf en de eerste medewerkers.
(Lees hier over de start van Cyclo-Sport met Eddy Merckx)
 image
 image
Op bezoek bij De Rosa (bron: Annovelo http://www.fietsfitting.nl/)

In Juni was ik in de gelegenheid om een kijkje in de keuken van De Rosa te nemen, uiteraard met beide handen aangenomen om eens bij de bron te kijken waar & hoe die prachtige fietsen gemaakt worden. Op een beetje rommelig industrie terreintje (zoals er velen zijn in talie) vinden we achter de kleine showroom de fabriek zelf. In de showroom heeft opa Ugro, de oprichter van het merk naar zijn naam, een tafeltje waar hij nog dagelijks zijn Gazetta dello Sport zit te lezen, en ook klanten & bekenden ontvangt. Alles op de welbekende losse, soms ietwat chaotische Italiaanse stijl.

De Rosa is nog steeds een familie bedrijf, zijn 3 zonen Danilo, Chistiano & Doriano runnen nu het bedrijf. De Rosa heeft veel grote resultaten behaald, De Giro, wereldkampioen geworden, Eddy Merckx heeft veel koersen gewonnen op een De Rosa.  Gewiss Ballan ploeg heeft er op gereden, Rik van Looy, Gianni Motta, Moser, Argentin, Casagrande, Baldato, Pellizotti  en recent nog Di Luca toen ie nog voor de LPL ploeg reed.  Om maar eens een paar “kleppers” te noemen!  In de showroom valt o.a. het wereldkampioenschapsshirt van Weinseins te bewonderen.  En, Moser heeft op een De Rosa mijn favoriete koers gewonnen, Parijs – Roubaix  De ultieme test voor het materiaal.

Kortom, een rijke historie is opgebouwd vanaf 1953, toen Ugro begon.  Het bijzondere is ook dat er een aantal fietsmerken uit voortgekomen zijn, Eddy Merckx heeft daar het vak geleerd, ook Gianni Motta, Pellizotti, Moser hebben later hun eigen merk opgericht.

Momenteel is het merk niet zo zichtbaar meer in het prof peloton, helaas, het valt niet mee om voor zo’n relatief klein bedrijf zich staande te houden tussen beursgenoteerde multinationals met zeer diepe zakken. Het “grote geld” heeft zijn intrede gedaan in het peloton. Neemt niet weg dat ze nog flink aan de weg aan het timmeren zijn, Naast traditioneel staal en Titanium, wat op aanvraag traditioneel met de hand gemaakt wordt, hebben ze ook aluminium en, last but not least, Carbon frames.  Vooral op carbon gebied gaan de ontwikkelingen door, ze maken als een van de laatsten nog een monocoque frame (de King)  en hun laatste wapenfeit is de Protos, waar de laatste ontwikkelingen op aerodynamisch gebied in verwerkt zijn.  De laatste kan ook op maat gemaakt worden, mocht de klant niet uitkomen met de bestaande maatvoeringen.

Achter de showroom is de fabriekshal zelf waar de frames geassembleerd en gemaakt worden.  Helaas was Doriano op die dag niet bezig in zijn “las laboratorium”  Ik vind het altijd fascinerend als iemand met ogenschijnlijk simpele middelen een kunstwerk weet te creëren, vakmanschap & liefde voor het materiaal druipen hier bijna van de muur. Die werplek is “off limits” voor alle anderen!

Achterin hangen rijen met frames te wachten op verdere afwerking. De bevlogenheid komt er iedere keer weer uit als ik een frame uit het rek pak, zo bij een neo primato, ik bewonder de naam die in de lug van de bottom bracket verwekt zit, samen met het soldeerwerk, lakwerk, het is een lust voor mijn oog. Kennelijk raak ik een gevoelige snaar, en Cristiano begint nog enthousiaster te wijzen op nog meer frame details.   Het is een beetje zoals een trotse papa met zijn kindje!  Voor ik het weet zitten we met onze neuzen boven op een lasnaad van een titanium frame, en worden de buizen van een carbon protos tevoorschijn gehaald. Allemaal met liefde voor het product, ambachtsschap, en oog voor detaillering gemaakt.

Het klinkt een beetje zweverig, maar toch wordt het rijden op een dergelijke fiets net even wat lekkerder, wetende dat ie met zoveel passie gemaakt is!

Fotoreportage:

 image

De Rosa en stalen frames: een never-ending love story...

De verwerking van staal heeft in de loop van de laatste halve eeuw een volledig nieuwe aanpak gekregen. Waar vroeger de van olie glanzende buizen met de hand gesneden en gevijld werden tot een vorm die perfect aan mekaar aansloot, zijn we nu in het TIG tijdperk beland, met lassen die zo fijn zijn dat ze bijna onzichtbaar lijken, zeer dunne materialen aankunnen, maar wel een perfecte know-how vereisen..
Het enige dat niet veranderd is betreft de unieke eigenschap van De Rosa: de wil tot perfectie. Eerst met het hoofd, dan met het hart, tenslotte de handen... Stalen frames zijn daar het bewijs van, van het immer populaire Neo Primato frame tot en met de nieuwe Corum.
 image

De Rosa Neo Primato

 • Frame in Dedacciai 01 staal, met lugs
 • Vork in staal met schuine vorkkroon.
 • Gewicht frame + vork: 2620 g
 • Balhoofd: 1" , draad- of A-head.
 • Voorderailleur: gelast
 • Trapas: Italian 36 x 24
 • Zadelpen: Aluminium 27.2 mm (Inbegrepen)
 • Frame verkrijgbaar in 14 maten (zie tabel)
 • Kleuren zijn te kiezen, ook de kleurstelling uit het verleden nog steeds leverbaar. Zonder meerprijs
 • Levertijd: op aanvraag
 image

De Rosa Nuovo Classico

 • Zelfde frame als de Neo-Primato, met verchroomde lugs en rechter liggende achtervork.
 • Vork in staal met platte verchroomde kroon
 • Gewicht frame + vork: 2620 g
 • Balhoofd: 1" , draad- of A-head.
 • Voorderailleur: gelast
 • Trapas: Italian 36 x 24
 • Zadelpen: Aluminium 27.2 mm (Inbegrepen)
 • Frame verkrijgbaar in 14 maten (zie tabel)
 • Kleuren zijn te kiezen, ook de kleurstelling uit het verleden nog steeds leverbaar. Zonder meerprijs
 • Levertijd: op aanvraag
 image

De Rosa Corum

 • Hoogwaardig lugloos Dedacciai frameset, TIG gelast.
 • Voorvork: Carbon MC20CA
 • Gewicht frame + vork: 2000 g
 • Balhoofdstel: Ahead (inbegrepen)
 • Voorderailleur: klemband 35 mm
 • Trapas: Italian 36 x 24
 • Zadelpen: PmP titanium 29.4 mm (inbegrepen)
 • Op maat te maken.
 • Kleur naar wens.
 • Alles zonder meer prijs.
 • Levertijd 6 tot 9 maanden
De met de hand gebowde stalen frames (geleverd met een stalen vork) geven De Rosa's precisie weer tot in het kleinste detail: Italiaanse flair en totale perfectie. Stijlvolle klassieke frames die verkrijgbaar zijn in vele kleuren en maten, en zich gedragen als moderne frames.

De fascinatie voor staal is over de jaren onveranderd gebleven, ondanks de komst van lichtere materialen. Er zijn nog steeds veel kenners die dit materiaal waarderen en de stalen frames worden voor hen geproduceerd met dezelfde ambachtelijke zorg als 30 jaar geleden.

Al vele jaren worden de frames gemaakt met dezelfde technische expertise, de lugs worden met de hand gelast, gevolgd door het individueel afwerken van alle elementen, met aandacht voor het kleinste detail.
Dit frame combineert de meest traditionele Italiaanse framebouw met het De Rosa vakmanschap.
 image

De Rosa Neo Primato & Nuovo Classico - maatvoering:

De Rosa Corum wordt op maat gemaakt.

 image

De Rosa prijzen 2015: stalen frame inclusief vork en zadelpen:

Nuovo Classico: € 2190
Corum: € 2190
Corum DISC: €2790
Neo Primato: €1690

 image

De Rosa: herlakking

U bezit reeds een De Rosa fiets of frame, en het is aan een nieuw 'kleedje' toe? De Rosa's exclusieve lakservice maakt zorgt dat ie er weer als nieuw uitziet! Herlakking in de kleur naar keuze, mits originele stickers.

Prijs herlakking frame: € 375
Prijs herlakking vork: € 75
Exclusief verzendkosten en eventuele montagekosten.
 image

De Rosa - gemonteerde fietsen met stalen frame:

De Rosa Corum

De Rosa Neo PRIMATO

De Rosa Nuovo CLASSICO

 
Rotating Quotes
 image

De Rosa in het peloton...

Het Italiaans-Japanse continentale team Vini Fantini - NIPPO - De Rosa zal in 2014 met het topmodel van De Rosa, de Protos, rijden. Zoals we gewoon zijn van de ploeg, zal er voldoende fluogeel in het frame zitten.

De Protos-teamfiets krijgt een volledige nieuw kleur voor de vernieuwde ploeg. Wit, 'midnight blue' en fluogeel zijn de drie hoofdkleuren van het topmodel uit het gamma van De Rosa. Het Italiaanse merk maakt al sinds 1953 fietsen in de Laars, dat is maar liefst 60 jaar ervaring. De Protos wordt gemaakt uit drie soorten carbonvezel.

De fiets van Vini Fantini - NIPPO - De Rosa wordt verder uitgerust met Campagnolo-wielen en -groep, Selle Italia-zadel, Michelin-banden en -tubes, Time-pedalen, FSA-stuur, -stuurpen en -zadelpen, Elite-bidonhouders en Garmin-computer.

 image

De Rosa op de testbank...

In het Mei-nummer (2014) van het excellente magazine CYCLING.be werd de Nuevo Classico getest. Wij willen U het plezier niet onthouden van het artikel zelf te ontdekken, maar één passage uit de review kunnen wij niet nalaten van met jullie te delen:

"Langere tochten waren een zaligheid: de fiets reageerde altijd zoals we het wilden en toen hij weer terug naar de rechtmatige eigenaar moest, zwaaiden we hem met pijn in het hart uit."

 image
 image
Useful links: