Items shown on this page are not for sale in our shop, they are just intended for information.
Items vermeld op deze pagina zijn niet te koop in onze winkel, maar alleen bedoeld ter informatie.
Les articles mentionnés sur cette page ne sont pas à vendre, mais seulement à titre d'information.

BOOKS

Nederlandstalige boeken algemeen:

Het Is Koers - Leon Geuyen
Kop in de wind - Wilfried de Jong
Het feest van list en bedrog. Een sinistere geschiedenis van de wielersport. - Chevrolet Herman.
Een filosofie van de fiets. Londense notities. - Hans Declercq
Het vrouwelijk verzet - Saartje Vandendriessche,Kristien Laeveren
43 Wielerverhalen. - Tim Krabbé
De Renner - Tim Krabbé
Kampioenen Twijfelen Niet - Aart Aarsbergen
Het zweet der goden. - Benjo Maso
Koersend door een eeuw Italiaanse en Belgische geschiedenis. De Italo-Belgische connectie in en rond het wielerpeloton. - Dries Vanysacker
De proloog. - Bert Wagendorp
Wielerwedstrijden en fietsen in groep: organisatie en reglementering.
Fiets! De geschiedenis van een vulgair jongenswoord door Ewoud Sanders
Stolpfietsen, of de kunst van het vlakke land (Jos Lammers)
Wielertermen (Wielrenner.eu)
La Marmotte van A tot Z - MarmotteCyclo.NL
Duurtraining, oorzaak en gevolg door Jan Nak
Uit koers door Frank Heinen
Solo - Wilfried de Jong
De Kijk Van De Cauwer - Rik Van Walleghem

La Maglia Rosa: het verhaal van de Giro en de Belgen 1909-2001 - Herman Laitem, Dries Vanysacker
8 sec. De Tour van ‘89. Het einde van de wielerromantiek. - Chevrolet Herman
Het Mysterie Van De Eerste Gele Trui. - Herman Chevrolet
De koers van de schande. Tour de France 1904 - Ron Couwenhoven
De Ronde van Italië. - Erik De Brouwer
Wij waren allemaal goden. De Tour van 1948. - Benjo Maso
De buitengewone geschiedenis van de Tour de France. - Chris Sidwells
Sporza tour de france quizboek - Benno Wauters
L'ALPE D'HUEZ. DE BOCHTEN VAN DE ROEM. - Patrick Fillion
100 X de ronde - Rik Vanwalleghem & Tieneke Van de Velde

Vlaams Toppenboek - Luc Verdoodt
Wielerroutes en -cafes in Belgie 2010

De Flandriens - Benno Wauters
De flandriens. Opkomst en ondergang van een wielersoort.- Herman Chevrolet

Uw fiets in goede conditie. (R. Ballantine)
E-Bike E-Book van Daan Gosens en Klaas Koster
Het Ultieme Wielerhandboek Van Tom Boonen
De fietsenmakers - Will Jones
*laatste toevoegingen

Het Is Koers - Leon Geuyen

Kerst, Oud & Nieuw. Een leuke tijd met genoeg te feesten, maar geen wielrennen. En dat steekt. Dus proberen wij uw feestdagen wat op te leuken met een cadeau van ons voor u: een gratis e-book (Het is Kerst!) met pareltjes uit de oude doos én een gloednieuw fictief verhaal van Frank Heinen!

Stuur een mailtje naar [email protected] en u krijgt van ons direct een antwoord met de downloadlink van het e-book (epub en mobi). Leesbaar op ereaders, tablets en smartphones, maar ook op uw pc! Uw mailadres gaat in ons mailbestand. Af en toe sturen we een nieuwsbrief. Uiteraard is het eenvoudig om u af te melden van deze service.

Voorbeeld pagina's:


Kop in de wind - Wilfried de Jong

Na het grote verkoopsucces van 'De man en zijn fiets' neemt Wilfried de Jong in dit nieuwe boek zijn racefiets mee naar Limburg, Frankrijk, New York en Italië. Daar fietst hij de fantasie tegemoet.

In 'Kop in de wind' rijdt een kale fietser over lopers van asfalt door wereldsteden, bergketens en Hollandse polders. De fiets leidt hem naar onverwachte situaties en wonderlijke ontmoetingen. Hij wordt gemasseerd door een Franse wielerweduwe, fietst tegen zijn zin met een invalide oorlogsveteraan, ontmoet mr Trouble en zoekt wanhopig naar een reserveonderdeel voor zijn Pegoretti. In Manhattan neemt hij plaats op een hybride huurfiets met een genant dameszadel, in Rotterdam volbrengt hij een pijnlijk zondags rondje langs de Rotte.

'Kop in de wind' is een nieuwe bundel aanstekelijke, bevreemdende en ontroerende verhalen, waarin Wilfried de Jong opnieuw bewijst dat hij boven alles een schrijver is.
(Uitgeverij Podium B.V.)
ISBN10: 9057595206
ISBN13: 9789057595202

ISBN10:     9029564571
ISBN13:     9789029564571

De flandriens. Opkomst en ondergang van een wielersoort. - Chevrolet Herman

Elk jaar in de maanden maart en april komt het terug in de sportpers: het woord 'Flandrien'. Het wordt te pas en te onpas gebruikt, maar meestal toch met voorbijgaan aan de oorspronkelijke betekenis. Het begrip roept onvermijdelijk beelden op van knoestige kerels die onder loodzware luchten iedereen versloegen in een bikkelharde strijd, gevoerd op een eerlijke manier. In dit boek gaat auteur Herman Chevrolet op zoek naar een antwoord op de vraag 'wie en wat was nu eigenlijk een Flandrien?' De uit Vlaanderen afkomstige auteur prikt feilloos door de hedendaagse mythevorming heen en neemt u als lezer mee naar de oorsprong van het begrip Flandrien.Herman Chevrolet komt tot de ontdekking dat Karel van Wijnendaele gezien mag worden als de geestelijk vader van de Flandriens. De legendarische wielerjournalist, ploegleider, manager, organisator en grondlegger van de Ronde van Vlaanderen gebruikte de naam en faam van renners om verschillende redenen. Een daarvan was onlosmakelijk verbonden met de Vlaamse ontvoogdingsstrijd. Een andere vraag is hoe de Flandriens aan hun ontzagwekkende reputatie kwamen. Door altijd en overal te winnen? Of waren er andere redenen? Herman Chevrolet herschrijft in De Flandriens aan de hand van nooit eerder gepubliceerde foto's en documenten de Vlaamse wielerhistorie en analyseert daarin al deze vragen, wat leidt tot verrassende (en de mythologie ondergravende) gevolgen. Een rijkgeïllustreerd en verhelderend boek dat voor eens en altijd een eind maakt aan de mythe die Flandriens heet.
(Arbeiderspers, Amsterdam-Antwerpen, 2007)

ISBN: 9789089311238

De Flandriens - Benno Wauters

Welke Vlaming kent niet het beeld van de flandrien, de dwangarbeider van de weg die zich schier onvermoeibaar, door weer en wind en dokkerend over de kasseien naar de eindstreep knokt?

Vanaf 1 maart 2010 brengt Michel Wuyts op Canvas een reeks van zes programma’s over de belangrijkste flandriens van de laatste vijftig jaar. Wie zijn de wielerhelden die geschitterd hebben in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, waarom mogen zij van zichzelf zeggen dat ze echte flandriens zijn? Michel Wuyts legt hen de vragen voor waar de Vlaamse wielercultuur het meest leeft: het wielercafé.

De onsterfelijken die in woord en beeld aan bod komen zijn o.m. Merckx, Museeuw, Boonen, Devolder, Planckaert, Van Hooydonck, Leman, Van Petegem, De Vlaeminck, Godefroot, Van Looy en Vanderaerden.

Het Flandriens-boek laat het de lezer allemaal nog eens herbeleven, ook in talrijke prachtige foto’s. En heroïsch boek!

ISBN: 9789029567459

8 sec. De Tour van ‘89. Het einde van de wielerromantiek. - Chevrolet Herman

In 1989 smolt het IJzeren Gordijn, viel de Berlijnse Muur en verdween het communisme. Maar het was niet alleen het jaar van het einde van de geschiedenis. Het was ook het jaar van het einde van de wielersport – van de klassieke wielersport. De Tour de France van 1989 valt evenwel niet te begrijpen zonder kennis van wat er in de voorafgaande jaren in de wielersport gebeurde. Op technisch en medisch terrein, maar ook als het gaat om de machtsverhoudingen in het peloton. In 1983 voegden twee jonge renners zich in het elitegezelschap dat Bernard Hinault – op dat moment de beste wielrenner ter wereld – om zich heen verzameld had. Ze ontwikkelden zich in de schaduw van hun kopman tot grootse maar totaal verschillende wielertalenten. De ene was Greg LeMond, een goedlachse, joviale Amerikaan. De andere was Laurent Fignon, een stuurse, intellectuele Fransman. Nooit zouden deze twee kroonprinsen , goede vrienden worden. In de jaren die volgden zouden Fignon en LeMond eerst hun leermeester van de troon stoten en – toen dat eenmaal gelukt was – elkaar gaan bestrijden. Fignon en LeMond markeren de overgang van het oude naar het nieuwe wielrennen: heroïsche verhalen, onvervaarde strijdlust en romantiek maakten plaats voor wetenschappelijke methodes, groot geld en exposure. Door blessureleed en conflicten met ploegleiders verdwenen beide rivalen echter naar de achtergrond en kruisten hun wegen zich nauwelijks. Pas in de zomer van ’89 konden ze hun onderlinge strijd voortzetten en kwam het tot een zinderend gevecht.
De tweestrijd tussen Fignon en LeMond culmineerde op de slotdag van de meest legendarische Tour aller tijden in een individuele tijdrit waarin de Amerikaan de eindzege veilig stelde door op miraculeuze wijze Fignon te verlaan. Het uiteindelijke verschil: acht seconden. Nooit zou het wielrennen meer hetzelfde zijn.
(Arbeiderspers / Het Sporthuis, Amsterdam/Antwerpen, 2009).

Het feest van list en bedrog. Een sinistere geschiedenis van de wielersport. - Chevrolet Herman.

Waarom won Federico Bahamontes nooit de Ronde van Spanje? Waarom was Jan Janssen de Tourwinnaar van 1968 en niet André Poppe? Waarom won Johan Demuynck de Giro van 1978 en niet die van 1976? Kan men een wielerklassieker verkopen en dus ook kopen?
Wielrennen is een complexe sport, waarin intelligentie, kennis van de tegenstander, sluwheid, durf, acteertalent en het doelbewust willen bedriegen van anderen evenzeer meespelen als fysieke mogelijkheden of conditie. Het is dus niet zo dat de beste altijd wint. Gelukkig maar, anders werd de wielersport gedegradeerd tot een eenvoudige discipline. Doodsimpel, maar niet altijd even spannend.
Herman Chevrolet kwam tot een verrassende ontdekking: wielrennen heeft grotendeels dezelfde structuur als eeuwenouden mythen en verhalen uit de klassieke Oudheid. Wat verklaart waarom ondanks alle schandalen de wielersport voor velen fascinerend blijft om naar te kijken.
( Arbeiderspers, Amsterdam-Antwerpen, 2011).

Het Mysterie Van De Eerste Gele Trui. - Herman Chevrolet

En andere verhalen uit de Tour

Het mysterie van de eerste gele trui is een literair verwoorde geschiedenis van de Tour. In negen grote verhalen chronologisch geordend, waardoor vanzelf een scherp historisch beeld ontstaat, biedt Chevrolet een venster met een verrassend uitzicht. Geen loze heroïek, geen dorre statistieken, maar indringende portretten van eenlingen vol twijfel en angst, voortdurend in gevecht met de tegenstander of de natuur, bezig roem te vergaren zonder te weten waarom, om uiteindelijk altijd tot het tragische inzicht te komen dat na elk succes de val en het verval naderbij komen.
(De Arbeiderspers , Amsterdam)

ISBN: 9789029588218

ISBN10     9029503815
ISBN13     9789029503815

Kampioenen Twijfelen Niet - Aart Aarsbergen

Geschiedenis van de wielersport in 100 portretten
Vanuit hun hartstochtelijke betrokkenheid bij 'de mooiste sport aller sporten' tekenen Aart Aarsbergen en Peter Nijssen de geschiedenis op van de wielersport vanaf het allereerste begin tot nu. Ze componeerden honderd trefzekere portretten van legendarische vedetten die - Nietzsches motto getrouw - bewezen dat 'een overwinnaar niet in het toeval gelooft', en geschiedenis schreven.De auteurs lieten zich leiden door de vraag waarin de allure van een vedette gelegen is en waaraan hij zijn bijzondere plaats in de wielergeschiedenis te danken heeft. Uitgangspunt daarbij was de gedachte dat grote renners grote wedstrijden winnen.Kampioenen twijfelen niet zoomt in op de gloriedaden en dramatische momenten in de wielerlevens van de beschreven vedetten, maar ontvouwt ook een caleidoscopisch perspectief op de veelbewogen wielerhistorie. Met aandacht voor de ontwikkeling van het materiaal en kwesties als doping, commercialisering, mediatisering en mondialisering, en voorzien van een uitgebreid register, is het een overzicht met een grote reikwijdte: het eerste Nederlandstalige boek dat niet alleen de geschiedenis van de Tour maar de gehele historie van de wielersport tot leven brengt.

De koers van de schande. Tour de France 1904 - Ron Couwenhoven

Miljoenen wielerfans over de hele wereld volgen jaarlijks de Tour de France, de zwaarste en meest aansprekende wielerwedstrijd ter wereld. Onwaarschijnlijke gebeurtenissen markeren de historie van deze koers, die in 1903 voor het eerst werd gehouden. 
De Tour is het toneel, waarop de coureurs wereldroem kunnen vergaren. Ze leverden er ongenadige sportieve gevechten en op de wegen van de Tour speelden zich ongehoorde drama’ af.De Tour de France ging in 1904 bijna aan haar eigen succes ten onder. De eerste Tour had in 1903 erg veel los gemaakt bij de sportliefhebbers en de deelnemers werden bejubeld als helden. Niemand besefte toen, dat de concurrentie soms erg hevig was en dat er af en toe ongeoorloofde middelen werden toegepast. De gebeurtenissen in de Tour van 1904 tarten alle verbeelding. De Ronde van Frankrijk werd dat jaar geteisterd door zulke flagrante overtredingen van het wedstrijdreglement, dat na afloop acht renners, onder wie de eerste vier van het eindklassement, werden gediskwalificeerd. De zondaars hadden zich tijdens de Tour af en toe met de trein verplaatst. 

De wegen, waarover de renners gestuurd werden, waren uiteraard een eeuw geleden niet zo goed als tegenwoordig. Maar bovendien lagen ze bezaaid met spijkers en glasscherven, die door supporters op de wegen waren gestrooid om hun eigen favoriet te bevoordelen. Het peloton werd twee keer overvallen door woedende supporters. Coureurs ging op de vuist. Tourdirecteur Henri Desgrange riep na afloop wanhopig “De Tour is gestorven aan zijn eigen succes”. Ron Couwenhoven beschrijft het verloop van deze meest bizarre Tour uit de historie. Hij stelde een diepgaand onderzoek in naar de gebeurtenissen en heeft dat vastgelegd in het boek “De koers van de schande”. Het boek is rijk geïllustreerd met unieke foto’s en bevat de uitgebreide klassementen van deze Tour. Als voormalig wielerjournalist volgde Ron Couwenhoven vijftien keer de Tour de France.


Ron Couwenhoven uit Zaandam volgt de wielersport al sinds 1959 en sinds 1964 als journalist. Voor dagblad De Telegraaf volgde hij de internationale wielersport vanaf 1970 tot 1987. Vijftien jaar lang reed hij in het spoor van de renners in de Tour de France. Daarna bleef hij actief in de wielersport met opmerkelijke reportages over o.a. het leven van de beroemde Italiaan Fausto Coppi, zijn even fameuze Franse concurrent Jacques Anquetil en de Nederlandse Tourwinnaars Jan Janssen en Joop Zoetemelk.
(Stichting Archief Ron Couwenhoven, Zaandam, 2004).

De Ronde van Italië. - Erik De Brouwer

Hét boek bij de start van de Giro 2010 in Amsterdam. Sportschrijver Erik Brouwer volgde op verzoek van De Muur de Ronde van Italië. Sinds Buzzati is een grote wielerronde niet meer zo minutieus beschreven, en kwamen de acteurs zo tintelend tot leven. Brouwer boetseert een subtiel beeld van een koers, een land en een tijd; hij raakt de ziel van het evenement, en zelfs die van Italië.
'De Ronde van Italië leest als een willekeurige verzameling van prachtverhalen, die tezamen als vanzelfsprekend toch ook een serieus, beeldend en historisch verslag van de Giro vormen. En dan is er ook nog eens voldoende afwisseling; dan weer spannend, dan weer hilarisch, dan weer een fijn terloops uitstapje buiten de sport. [...] Het is een fijne gedachte dat in 2065 – 58 jaar nadat Brouwer deed wat Buzzati voor hem deed – ook deze kroniek over de negentigste Giro nog steeds door nieuwe lezers verslonden zal worden.' – Het Parool
(L.J. Veen, Amsterdam/Antwerpen, 2007) (ook verschenen als nr. 17 van tijdschrift De Muur).

Een filosofie van de fiets. Londense notities. - Hans Declercq

Weerbarstige roman over een man en zijn fiets in Londen

‘Ik ben geen mol, en ook geen sardien.’ Voor het hoofdpersonage in Een filosofie van de fiets is het een principekwestie: hij laat zich niet vrijwillig door de metro vervoeren. Zijn vrijheidsdrang is te groot. Als nieuwbakken Londenaar doet hij al zijn verplaatsingen daarom met de fiets. Op zijn tweewieler ontdekt hij zijn nieuwe thuisstad, haar bewoners, haar eigenaardigheden. Ook hijzelf blijft niet uit het vizier. Gaandeweg komt hij tot het besef dat zijn vader meefietst.

Een filosofie van de fiets is veel meer dan een verrassende tocht door Londen. Het is tegelijk een speelse filosofie van de grote stad en een ode aan de helende werking van de fiets. Ook en vooral is het een roman over een dertiger die het ingesleten pad verlaat. Eigentijds, uitdagend en very much out of the box.
(De Bezige Bij, Antwerpen, 2012).

Het vrouwelijk verzet - Saartje Vandendriessche,Kristien Laeveren

Het fietsdebuut van Saartje en Kristien gaat hand in hand met hun eerste ontmoeting. Vijf jaar geleden leerden ze elkaar kennen tijdens de Lotto Ladies Bike. Sindsdien zijn ze elkaar niet meer uit het oog verloren en brengt de fiets hen altijd weer samen. Ondertussen kunnen ze zich geen leven zonder fiets meer indenken. Meer zelfs, het veranderde hun leven. Daarom willen ze hun fietspassie delen met andere vrouwen. Met Het Vrouwelijk Verzet willen Saartje en Kristien vrouwen informeren over de do?s-and-don?ts en over typisch ?vrouwelijk? fietsen. Ze willen andere dames motiveren en inspireren om zelfverzekerd en zelfbewust op de fiets te kruipen. Want fietsen is niet alleen leuk, inspirerend en gezond, het brengt ook mensen samen. Hun vriendschap en dit boek zijn daar het perfecte bewijs van.

Uitgever: Standaard Uitgeverij
ISBN: 9789002246784

De Renner - Tim Krabbé

Meyrueis, Lozère, 26 juni 1977. Warm, bewolkt weer. Ik pak mijn spullen uit mijn auto en zet mijn fiets in elkaar. Vanaf terrasjes kijken toeristen en inwoners toe. Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me.’
Zomer 1978 publiceerde schrijver Krabbe zijn verslag van een als deelnemer meegereden bergwielerwedstrijd in Zuid-Frankrijk. Het werd een, inmiddels algemeen erkend, klein meesterwerkje, zeker binnen de Nederlandse sportliteratuur. Zijn minutieuze beschrijving van 137 kilometer pijn lijden op de fiets in de bergen wordt afgewisseld met flash-backs naar vroegere sportgebeurtenissen en dromerige bespiegelingen over individuele sportprestaties. Krabbe slaagt glansrijk in het schetsen van de sportman die tot op de bodem van zijn psychische en fysieke mogelijkheden gaat, om door dat gevecht met zichzelf en de anderen, de hoogste toppen van sportgeluk te bereiken
ISBN10 - 9044618075
ISBN13 - 9789044618075

43 Wielerverhalen. - Tim Krabbé

Ik ben dit boekje inmiddels als een soort bijlage bij De Renner gaan zien. Krabbé formuleert weliswaar nog een aantal nieuwe gedachten over het wielrennen, maar in deze bundel werd nogal wat journalistiek werk opgenomen dat inmiddels wat verouderd aandoet.

Renners boren bijvoorbeeld tegenwoordig geen materiaal meer weg om hun fietsen lichter te maken. De opmars van het carbon als materiaal maakte dat de UCI inmiddels zelfs een limiet ingesteld van wat een wedstrijdfiets per se moet wegen.

Merkwaardig is ook dat er een paar elkaar wat tegensprekende metastukjes in deze bundel staan over het boek De Renner. In éen daarvan wordt nog net gedaan of in die roman de waarheid is verteld, uit een ander blijkt dat een belangrijke bijfiguur uit het boek ineens heel anders heet in het echt.

Is dat erg ?

In zekere zin maakt 43 wielerverhalen wel dat De Renner een nog beter boek wordt. De lezer krijgt meer autobiografische informatie over de wielercarrière van Tim Krabbé aangereikt, en kan die epische tocht waarover verteld wordt in die roman daarom beter plaatsen. Er is daarmee wat verdieping aangebracht. Tegelijkertijd kan de roman ook zonder, terwijl deze bundel waarschijnlijk nooit verschenen was zonder dat andere boek.

(Bert Bakker, Amsterdam, 1984).

La Maglia Rosa: het verhaal van de Giro en de Belgen 1909-2001 - Herman Laitem, Dries Vanysacker

Gespiegeld aan de Tour oogst de Ronde van Italië als een verwaarloosd stiefkind. Toch is ze het op een na grootste fietsevenement. Een sportieve parabel waarin campionissimi de verbeelding van miljoenen hebben geprikkeld, met een traditie die ouder is dan de moderne Italiaanse staat. Tegelijk een spiegel van Italië van de voorbije eeuw, bij momenten die speelbal van kerk en staat, sport en commercie of van een veranderde samenleving zoals na de oorlog, toen Coppi en Bartali iedereen partij deden kiezen.
In de jaren vijftig was de koers trouwens een trendzetter, zowel sportief als commercieel. Op een moment dat de Granata’s, Adamo’s, Ceramijs of Scifois naar België kwamen op zoek naar geluk, deden Rik van Steenbergen en Jean Brankart meer voor de promotie van Italië dan alle reisbureaus samen. De grootste belangstelling moest nog komen met het gouden Belgische decennium en de dominantie van Merck. Na Merckx hield de fanfare van kunde en roem nog even aan met Michel Pollentier en Johan De Muynck. Drie Giro winnaars in een in een bestek van tien jaar, waarbij de Belgen zeven keren aan het feest waren. Daarna werd het een kwarteeuw stil, maar sedert Axel Merckx en Rik Verbrugghe is de Giro terug van weggeweest.
(De Eecloonaar, Eeklo, 2002).

Het zweet der goden. - Benjo Maso

De lange geschiedenis die de wielersport rijk is staat bol van de heroïek en de prachtige anekdotes. Een Pyreneeënrit van meer dan 300 kilometer waarbij renners op de slechte wegen van de cols de laatste stukken moesten lopen was geen uitzondering,en etappeaankomsten in de Tour konden in de eerste jaren op massale veldslagen uitlopen.Feit en fictie zijn daarbij niet altijd even goed te onderscheiden. De mythe van het wielrennen wordt deels gecreëerd en in stand gehouden door de drie partijen die de wedstrijden domineren: de media, de industrie en commercie, en de renners. In Het zweet der goden geeft Benjo Maso een overzicht van de lange wielerhistorie,waarbij hij laat zien hoe die drie grootste belanghebbende partijen steeds met elkaarin conflict raken.
(Arbeiderspers, Amsterdam, 1990).

Wij waren allemaal goden. De Tour van 1948. - Benjo Maso

Een nauwkeurig verslag van de Tour de France 1948 (gebaseerd op interviews met ex-deelnemers en op vele Franse, Italiaanse, Belgische en Nederlandse kranten en tijdschriften) waardoor een beeld wordt gegeven van de wielersport tegen de achtergrond van de samenleving uit die tijd.

De Tour de France van 1948 is in vele opzichten de afsluiting van het heroïsche tijdperk van de wielersport. De renners waren onvoldoende uitgerust om het hoofd te bieden aan de barre weersomstandigheden, moesten bij pech meestal zelf de reparaties verrichten en waren nog nauwelijks aan een strikte ploegendiscipline onderworpen. Dankzij de afwezigheid van televisie wisten journalisten de prestaties van coureurs, die toch uitzonderlijk waren, nog grotere proporties te geven. Het zijn allemaal factoren die de Tour in de wielerlanden een plaats gaven die misschien alleen nog door het wereldkampioenschap voetbal wordt geëvenaard. Gebaseerd op interviews met deelnemers aan de Tour van 1948 en persverslagen uit diverse landen geeft ´Wij Waren Allemaal Goden´ een gedetailleerd beeld van het uiterst spanende koersverloop en de grote uitwerking die de resultaten op politieke en maatschappelijke ontwikkelingen hadden.
(Atlas, Amsterdam/Antwerpen, 2003).

De buitengewone geschiedenis van de Tour de France. - Chris Sidwells

De Tour de France is zonder enige twijfel het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld. De wedstrijd die aan het begin van de vorige eeuw begon als een groots opgezette publiciteitsstunt voor het tijdschrift L'Auto, en waaraan slechts enkele tientallen waaghalzen deelnamen, is meer dan honderd jaar later uitgegroeid tot een gestroomlijnd internationaal spektakel, waarin de strijd wordt uitgevochten door professionele superteams en hun supersterren, en waar miljoenen euro's en dollars mee gemoeid zijn. Wielerjournalist Chris Sidwells brengt in dit boek de buitengewone geschiedenis van de Ronde van Frankrijk op een beklijvende manier tot leven, vanaf het allereerste startschot bij het mythische café Au Reveil Matin in 1903. De legendarische duels, de prachtige momenten evenals de sombere bladzijden, de persoonlijke portretten van de grootste wielerhelden, de belangrijke ontwikkelingen die het aanzien van de Tour doorheen de jaren hebben veranderd, maar ook waarom de gele trui geel is en de bolletjestrui wit met rode stippen: Chris Sidwells beschrijft elk hoofdstuk en elke paragraaf van de Tourgeschiedenis met evenveel oog voor detail en in een uitermate onderhoudende stijl. Verplichte lectuur voor iedereen die, zoals miljoenen anderen, elke zomer aan de televisie of radio gekluisterd is.
(Deltas, Aartselaar, 2011).

Koersend door een eeuw Italiaanse en Belgische geschiedenis. De Italo-Belgische connectie in en rond het wielerpeloton. - Dries Vanysacker

Sport laat genoeg sporen na om historisch relevant te zijn. Zo ook en zeker het wielrennen. In tegenstelling tot andere moderne sportbeoefeningen die zich in de laatste decennia van de 19de eeuw verspreiden, identificeert de wielersport zich met een werktuig / de fiets. Zonder fiets is er geen wielersport. En de fiets is nu een van de voorwerpen waarop de beginnende en nieuwe mechanische industrieën zich toeleggen. Met diepgaande maatschappelijke gevolgen, zeker in twee wielerlanden bij uitstek. België en Italië. In dit boek willen via de geschiedenis van de fiets en het wielrennen peilen naar de geschiedenis van Italië en België, maar ook naar de mentaliteit die bij verschillende regio´s leeft. Daarnaast hebben de opeenvolgende politieke regimes en her sociaal / economische leven in beide landen alleszins hun invloed gehad op de wielersport. De bestudeerde periode omspant meer dan een eeuw en begint met de uitvinding van het technische wonder van de fiets.
(Acco, Leuven/Den Haag, 2009).

De proloog. - Bert Wagendorp

Ik ben profwielrenner weet je en ik verdien het met mijn poten, het liefst zou ik ze  afschroeven en daarna opbergen in een kist, mijn dierbare benen met de slanke kuiten en de keiharde dijen in een met zwart fluweel beklede kist.

De Proloog gaat over een renner in de ronde van Frankrijk, van wie verwacht wordt dat hij de proloog zal wennen. De nacht voordien kan hij echter de slaap niet vatten.  Het maalt in zijn hoofd en angst knijpt zijn keel dicht. Naast hem ligt Van Sprundel, de Brabantse meesterknecht. De hoofdfiguur, die ook student wordt genoemd vanwege zijn intellectuele bagage, overpeinst het hedendaagse wielermetier. Hij denkt na over de valpartijen en de meisjes van het erepodium, over doping en wielerjournalisten,  over de kick van het afdalen, doorfietsen met een bekkenbreuk en over de  wielersport als verhit toneel vol smeerlapperij en nietsontziende eerlijkheid, smeltkroes van twijfelaars en linkeballen, optimisten en klasbakken. De proloog is geschreven in een losse, spreektalige stijl die vlot leest. Wagendorp schrijft soepel en met kennis van zaken. Als wielerboek is 'De proloog' dan ook zeker geslaagd. Maar in literair opzicht schiet het wat te kort omdat  feit en fictie te weinig  versmolten zijn en ook de spanningsopbouw daardoor flink te lijden krijgt. De Proloog verscheen al in  1995 maar dank zij het succes van  zijn roman Ventoux, die in mei 2013 verscheen en door het boekenpanel van het tv-programma De Wereld Draait Door werd uitgeroepen tot Boek van de Maand mei was een herdruk van De proloog wel aangewezen.

(Pandora, 1995).

Wielerwedstrijden en fietsen in groep: organisatie en reglementering.

Uitgeverij UGA heeft in samenwerking met Wielerbond Vlaanderen de 4de bijgewerkte uitgave van het boek 'Wielerwedstrijden en fietsen in groep: organisatie en reglementering' op de markt gebracht.

Het boek neemt de van toepassing zijnde reglementering onder de loepe, zowel voor wat betreft de organisatie van wielerwedstrijden, als het fietsen op de openbare weg in groep. Eigenlijk is het boek een "must have" voor allen die zich regelmatig overgeven aan de geneugten van deze schitterende sport.

Immers is het van primordiaal belang dat éénieder bij het beoefenen van zijn hobby de wegcode respecteert, teneinde zowel zichzelf als de andere sportbeoefenaars en weggebruikers afdoende te beschermen tegen de gevaren van de weg.

Wielerboegbeeld Johan Museeuw verzorgde het voorwoord voor het boek. Klik hier om het oorspronkelijk artikel te lezen.
Useful links:

Uw fiets in goede conditie. (R. Ballantine)

Een overzichtelijke handleiding die laat zien hoe eenvoudig het is allerlei klussen aan de fiets zelf uit te voeren.

- Elke klus geïllustreerd met gedetailleerde foto's;
- Stap voor stap instructies;
- Improvisatie onderweg;
- Geschikt voor alle soorten sportfietsen!
ISBN10:     9038903324
ISBN13 :    9789038903323

Stolpfietsen, of de kunst van het vlakke land (Jos Lammers)

Gratis boek!

Maar zien hoe de dingen lopen en daar dan in meegaan. Of zoeken naar perfectie in materiaal en voorbereiding. Voor menig reiziger, en zeker op de fiets, een klassiek dilemma van welhaast levensbeschouwelijke allure, met de wurgende twijfels die daarbij horen.

Op een verregende fietstocht door Nederland blijkt er een uitweg uit deze ogenschijnlijke tegenstelling. Een fietsverhaal en levensles.

Voorbeeld pagina's:
 
Links:

Wielertermen (Wielrenner.eu)

Gratis boek!

Wielertermen kunnen over vanalles gaan.

Wielertermen gaan over pijn, vreugde, huldigen, afzien en gewoon lol. De beste hebben we samengebracht in dit Ebook en we willen ze graag delen met je. Schroom niet om te reageren!

Voorbeeld pagina's:

 
Links:

E-Bike E-Book van Daan Gosens en Klaas Koster

Gratis boek!

E-Bike E-Book is een praktische E-Bike gids met tips over aanschaf, onderhoud, veiligheid en opvoeren van je e-bike. Het E-Book is geschreven door Daan Gosens en Klaas Koster.

Voorbeeld pagina's:

 

Links:

Useful links:

Fiets! De geschiedenis van een vulgair jongenswoord door Ewoud Sanders

 

Gratis boek!

In 1869 raakte Nederland in de ban van de vélocipède. Taalkundigen vlogen elkaar meteen in de haren over een goede Nederlandse benaming voor dit voertuig.
Tientallen namen passeerden de revue, van alwiel tot zelfkar. Uiteindelijk koos de kersverse ANWB in 1885 officieel voor wieler. Maar jonge wielrijders spraken toen al van fiets. Onder geleerden brak een heftig debat los over de herkomst van dit woord, een debat dat tot op de dag van vandaag voortduurt.
Dit boekje beschrijft in acht etappes de omstreden geschiedenis van het woord fiets. Het onthult voor het eerst welke wanhopige letterkundige de woorden rijwiel, wielrijder) en wielrijder bedacht, waar en wanneer fiets op schrift debuteerde, en wat nu precies de rol was van de Wageningse rijwielhandelaar Elie Cornelis Viets.

Voorbeeld pagina's:

Links:


Het Ultieme Wielerhandboek Van Tom Boonen

Wielrennen is waanzinnig populair in Vlaanderen. Niet alleen om naar te kijken, langs de heuvels van de Ronde van Vlaanderen of op televisie, maar ook om zelf te doen. Zowel recreatieve fietsers als meer fanatieke wielertoeristen (en zeker jonge wielrenners die dromen van een loopbaan als prof!) hebben voortdurend nood aan advies, willen steeds meer weten over de hobby of sport die ze uitoefenen. Tom Boonen vertelt je alles wat je moet weten als je houdt van actief wielrennen en fietsen: volledig, gedetailleerd, praktisch, met talrijke illustraties. Dit boek is 100% wielerpassie!
Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts
ISBN: 9789089311108

Wielerroutes en -cafes in Belgie 2010

Wanneer de lente in het Vlaamse land komt, duiken overal fietsers en wielertoeristen op. Zij rijden graag hun eigen Ronde van Vlaanderen en hun eigen Waalse klassiekers, zij beklimmen de Muur en La Redoute, of houden het bescheiden bij ontspannende tochtjes langs plattelandswegen.
Dit boek presenteert de favoriete fietsroutes van Vlaanderen bekendste wielrenners, zoals Tom Boonen, Peter Van Petegem en Johan Museeuw, mooi gespreid over de verschillende provincies van Vlaanderen en Wallonië. Best haalbaar voor de ongeoefende fietser in zijn eigen tempo, uitdagend en niet saai voor de meer getrainde wielertoerist.
Dit boek brengt echter meer dan het puur sportieve. Fietsers vinden er ook welke toeristische bezienswaardigheden ze kunnen ontmoeten langs de routes. En vooral: in het tweede deel presenteren we het kruim van de typische wielercafés, het kloppend hart van de wielersport. Aan de hand van kaartjes en adressen kan de lezer de cafés bezoeken, op de fiets of tijdens de koers.

Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts
ISBN: 9789089311252
Useful links:

SPORZA tour de france quizboek - Benno Wauters

Van Armstrong tot Zoetemelk, van Andrei Tchmil tot Zbigniew Spruch, van Briek Schotte tot Boonen en andere Belgen. Zo komt iedereen aan de beurt in deze Grote Tourquiz, ‘ieder op tour’ klinkt het op z’n Vlaams.

Het hele Tourcircus trekt in dit boek voorbij in 333 vragen en 999 mogelijke antwoorden. Van laatkomers in de proloog tot winnaars in de laatste rechte lijn van de Champs Elysées in Parijs. Van snelle jongens en steile bergen tot inzinkingen en triomfen. Van sportdirecteurs, verslaggevers, grote vedetten en kleine garnalen, valpartijen en valsspelers. Van het Michelin-mannetje tot Merckx, van Hinault en co. tot Indurain en Contador.

Komt dat zien en quiz mee: van weten tot gokken, van verliezen tot winnen. Met een straatlengte voorsprong of pas na de fotofinish? Aan u de multiple choice.
ISBN: 9789089311382

Gratis boek!

La Marmotte van A tot Z - MarmotteCyclo.NL

Bourg d’Oisans is een klein dorpje in de Oisans-regio in het arrondissement Grenoble op de route van Grenoble naar Briancon. Het is omringd door diverse bekende bergen die je vast ook kent uit de Tour de France. Het ligt aan de voet van de Alpe d’Huez , en naar het westen leidt de N91 met de D526 naar de Col du Glandon/Col de la Croix de Fer. Naar het zuiden toe ligt de Col d’Ornon, en naar het oosten loopt de drukke N91 naar La Bérarde, Les Deux-Alpes en Col du Lauteret/Col du Galibier.
Op de eerst zaterdag van juli moet het vanuit hier allemaal gaan gebeuren: Bourg d’Oisans is namelijk de startplaats van de Marmotte. Houdt er rekening mee dat, hoewel de temperatuur er aangenaam is in juli, het op hoogte sterk afkoelt. Ook regent het regelmatig, wat op hoogte weer overgaat in sneeuw.


Duurtraining, oorzaak en gevolg door Jan Nak

 • Duurtraining, de belangrijkste training!
 • Ons 10-stappen fit plan helpt je op weg
 • Zorgt er voor dat je lang en probleemloos kan trainen
 • Tips over ademhaling en powernaps
 • Slapen en eten!
 • En niet vergeten: krachttraining
 • De 10-procent regel, hier lees je wat het is
 • Het hoe en wat van interval in je duurtraining
 • Is meer altijd beter?
 • Core-stability, rekken en strekken, moet dat allemaal?
 • Beter presteren? Het kan, lees ons ebook maar!

Copyright 2013 House of Cycling

ISBN-10: 9044738283
ISBN-13: 978-9044738285

L'ALPE D'HUEZ. DE BOCHTEN VAN DE ROEM. - Patrick Fillion

De meest legendarische momenten op de Nederlandse berg uit de geschiedenis van de Tour de France.

De beklimming van de Alpe - d'Huez, het is meer dan éénentwintig haarspeldbochten. Het is, sinds zijn verschijning in de loop van de Tour in 1952, de ontmoetingsplaats van de grootste kampioenen, de plaats van woeste exploten en meedogenloze mislukkingen. En de unieke dubbele beklimming gepland in 2013 zal meer bekendheid geven aan deze mythische top die ooit deel zal uitmaken van het erfgoed van de Tour de France.

Originele Franse titel: L'Alpe-d'Huez - Les virages de la gloire.
Uitgegeven door Deltas.

ISBN-10:    9072975138
ISBN-13:    9789072975133
Uitgeverij Lannoo

De fietsenmakers - Will Jones

Innovatieve fietsen en hun ontwerpers in beeld

Dit boek is een ode aan de creativiteit en het vakmanschap van de meest innovatieve fietsenontwerpers ter wereld. De fietsenmakers vertelt het verhaal van 88 spraakmakende 'maatbouwers' van beach cruisers, crossfietsen, ligfietsen, mountainbikes, racefietsen en stadsfietsen. Het boek beschrijft niet alleen welke ideeën en technologieën er achter hun creaties schuilgaan, maar ook hoe diep hun passie voor het ontwerpen en bouwen van maatfietsen is geworteld.

Voorbeeld pagina's:


ISBN: 9789046817377

Uit koers door Frank Heinen

Het is onlosmakelijk verbonden met de wielersport: renners blinken een korte periode uit, om vervolgens te verdwijnen in de vergetelheid. Sommigen vinden het geluk in een rustig bestaan buiten de schijnwerpers, maar de levens van veel van die ‘vergeten renners’ verlopen minder geruisloos. Zodra de fiets voorgoed in de schuur wordt gezet, dienen depressies, criminaliteit en wonderbaarlijke loopbaankeuzes zich aan.
Frank Heinen raakte gefascineerd door deze (anti)helden en schreef een serie korte reportages over hen.
Op heldere, geestige wijze portretteert hij in Uit koers de mannen voor wie de tijd na de koers de zwaarste beproeving blijkt. Van Thaddäus Robl tot Jérémy Honorez, van een vertegenwoordiger in verrassingseieren tot een bankrover en van een erotische wildwestbar in Sankt Gallen tot een hutje in Rwanda: een wielerleven bestaat vaak uit meer dan wielrennen alleen.
Persrecensies
 • ‘Geestig, intelligent en oorspronkelijk.’ Jury Hard Gras Prijs
 • ‘Frank Heinen is een tovenaar. Hij schrijft het leven terug in morsdode wielrenners en geeft vergeten coureurs voor even weer een naam.’ Bert Wagendorp
 • ‘Heinen heeft een neusje voor het mooie, verrassende verhaal en weet dat bovendien in een prettige stijl te noteren. Hij mag trots zijn op dit boek.’ Wieler Revue

ISBN10:     9057596997
ISBN13:    9789057596995

Solo - Wilfried de Jong

Als een sperwer hangt Wilfried de Jong boven het peloton. Hij zoomt in op details en vergroot ze uit. Op de uitgebeende mijnwerkersgezichten leest hij de pijn, ziet de renners doodop over het stuur hangen, maar is evengoed getuige van een plotselinge wederopstanding. Zoals zo vaak bij wielrennen is hard trappen alleen niet genoeg, slim spel is minstens zo belangrijk. Met doping als de ultieme vorm van wielerpoker.

De Jong speurt en schrijft over alle wedstrijden. De Tour de France, de Giro, Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen, het wereldkampioenschap. En iedere keer weer spat de liefde voor de wielersport van het papier. Als geen ander weet hij de charme op te roepen van gloeiend hete etappes, een verregende koers, valpartijen op de kasseien. Hij beziet de werkende lijven van de renners en wroet in hun hersenpan. Realisme en romantiek gaan hand in hand.

In Solo zijn de beste stukken die Wilfried de Jong de afgelopen vijf jaar schreef voor de Sportpagina van NRC Handelsblad en nrc.next gebundeld. Speciaal voor deze uitgave schreef hij een paar nieuwe verhalen.

Voorbeeld pagina's:


ISBN10     9089311084
ISBN13     9789089311085

De Kijk Van De Cauwer - Rik Van Walleghem

José De Cauwer (1949) heeft àlles gedaan in het wielrennen: hij was profrenner van 1973 tot 1980, ploegleider van ADR-Agrigel (in die periode won hij met zijn kopman Greg LeMond de Tour in '89), wielerbondscoach (onder zijn hoede werd Tom Boonen wereldkampioen in Madrid), verantwoordelijke voor de jeugdopleiding bij Silence-Lotto en nu al enkele jaren de vaste co-commentator op de VRT bij wielerwedstrijden.

De Cauwer wéét dan ook alles over topwielrennen. Hij vertelt in dit boek talloze verhalen waardoor je een totaal nieuwe kijk krijgt op wat er zich achter de schermen van het wielrennen afspeelt. Hoe zit een renner in elkaar? Wat is het belangrijkste: het hoofd, de benen of het hart? Wat zijn de valkuilen op weg naar succes? Hoe kan je renners beter maken? Hoe smeed je een ploeg? Wat is het belang van de familie, de supporters, de media?

Auteur Rik Van Walleghem (1952) was wielerjournalist bij Het Nieuwsblad, werkte ook bij De Standaard, is sinds 2006 directeur van het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde en schreef al verschillende wielerboeken.

Vlaams Toppenboek - Luc Verdoodt

De Vlaamse Ardennen, het Hageland, Voeren, het West-Vlaamse Heuvelland... Vlaanderen mag dan het vlakke land heten, wielerfanaten kunnen toch op behoorlijk veel plekken al dan niet op het grote verzet een ‘berg’ beklimmen en bedwingen.
In het Vlaams Toppenboek wordt een ranking gemaakt van 100 bekende en minder bekende heuvels, hellingen, toppen en bergen. Luc Verdoodt maakte een even eigenzinnige als leesbare indeling, waarbij uiteraard de afstand, de te overwinnen hoogtemeters, het wegdek en het (gemiddelde) stijgingspercentage een grote rol spelen, maar waar de factor ‘koershistorisch belang’ soms tot verrassende resultaten leidt. Met de profielen en kaartjes is dit een onmisbaar naslagwerk voor wie al klimmend de borst nat wil maken.
ISBN10     9038893388
ISBN13     9789038893389

100 X de ronde - Rik Vanwalleghem & Tieneke Van de Velde

Wielerjournalist Rik Vanwalleghem en een ploeg Ronde-getrouwen hebben de voorbije maanden gespit in de geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen. Ze hebben de honderd meest opmerkelijke, bizarre en grappigste weetjes over Vlaanderens Mooiste naar boven gehaald. Het levert een heerlijk boekje op dat leest als een verrassende vlucht door honderd jaar Ronde van Vlaanderen.

100 x De Ronde is het perfecte 'hebbeding'. Een leuk formaat (20 x 16 cm), een degelijke brok informatie (144 pag.), sprekende foto's aan een scherpe prijs ( 18,95). Perfect voor wie wil meepraten over de klassieker der klassiekers.
ISBN10     9073322278
ISBN13     9789073322271
 image

Hebt U onlangs een leuk of interessant boek ontdekt? Of gelezen? Laat het mij weten (stuur email), dan kan ik dit boek hier vermelden.

Avez-vous rencontré - ou lu - un livre intéressant dernièrement? Informez-moi (envoyer email), que je puisse le mentionner ici. Merci!