Body Mass Index

 
BMI staat voor Body Mass Index en is ook wel bekend onder de naam Quetelet-index. De BMI is een waarde die de verhouding tussen lengte en gewicht weergeeft. Het berekenen van uw BMI wordt aanbevolen voor het inschatten van de hoeveelheid lichaamsvet. Door rekening te houden met de lengte is de BMI een nauwkeurigere maatstaf van totaal lichaamsvet dan het lichaamsgewicht op zich. Een te hoge of te lage BMI kan voor problemen zorgen. Let wel op, de waarde is een indicatie voor uw gezondheid en zegt daarmee alleen of u al dan niet medisch gezien te zwaar bent.

De BMI index is zeer eenvoudig te berekenen: deel je gewicht in kilogram door je lengte in het kwadraat (lengte in meter).

Voorbeeld: Een persoon van 1,85 m weegt 86 Kg. Dus is zijn BMI: 86 gedeeld door 3,42 (1,85 x 1,85) = 25.15

Bereken hier je BMI:
     Vul je gewicht (Kg) en lengte in (cm) druk vervolgens op 'Bereken BMI' en op de knop 'Highlight' om te zien tot welke categorie je behoord.

BMI Calculator
Onder de 18 - U bent veel te mager, en mogelijk ondervoed.
Onder de 20 - U bent te mager en er mag gerust iets bij.
20 tot 25 - Je zit goed, proberen te houden zo.
26 tot 30 - Je loopt niet echt een risico, maar je mag niet dikker worden..
Over 30 - Je moet dringend vermageren. (Fietsen!!)
Hierbij vind je nog eens een overzicht waar je kan zien hoe het met jouw BMI is gesteld:

Ben je tussen de 20 en de 70 jaar, en je BMI is:

- tussen de 18 en de 25 : dan zit je goed, proberen te houden zo.
- tussen de 25 en de 30 : je loopt niet echt een risico, maar je mag niet dikker worden.
- tussen de 30 en de 40 : je zou 5 tot 10 kg. moeten vermageren want je maakt kans op bepaalde aandoeningen zoals diabetes,                  hartaandoeningen en rugklachten.
- Boven de 40 : je moet dringend vermageren want je gezondheid is in gevaar!

Denk er wel aan dat deze tabel een richtlijn is. Iemand met meer spieren, een zwaardere lichaamsbouw of iemand die meer vocht ophoud zal een hogere BMI hebben. Deze tabel is dus een gewoon hulpmiddeltje om te kijken of je niet te dik bent. Want, als je een getal boven de 30 uitkomt, mag je er toch zeker van zijn dat je wel wat overgewicht hebt. Het komt er dan op aan van zo veel mogelijk overtollig vet te verbranden.
 image
Useful links: