image

Wat betekenen de verschillende maataanduidingen bij fietsbanden?

Maataanduiding bij fietsbanden en binnenbanden zijn dikwijls zeer omslachtig. Dat vraagt enige opheldering...

 

Dit zijn de verschillende maatvoeringen die U kan tegenkomen op binnen- of buitenbanden:

 

ISO - ETRTO (European Tire and Rim Technical Organization)

De ETRTO maataanduiding (b.v. 37-622) geeft de breedte (37 mm) en de binnendiameter van de band (622 mm) aan. Deze omschrijving is algemeen en resulteert in een overzichtelijke indeling van de velgmaten.

 

Engelse maat (Inchaanduiding) 

De inchaanduiding kan op verschillende manieren gebeuren: b.v. 28 x 1.40 geeft ongeveer de buitendiameter (28 inch) en de bandbreedte (1,40 inch) aan en b.v. 28 x 1 5/8 x 1 3/8 geeft ongeveer de buitendiameter x bandhoogte x bandbreedte aan.

Inchmaten zijn onnauwkeurig en niet eensluidend. Bijvoorbeeld de diameters 559 mm (MTB), 571 mm (Triatlon) en 590 mm (Hollandse tourbanden) worden allemaal met 26 inch aangegeven. Banden met een diameter van 622 mm en 635 mm worden beide aangemerkt als 28 inch. Merkwaardigerwijs worden banden met een diameter van 630 mm als 27 inch aangeduid.

Deze aanduidingen vinden hun oorsprong en reden in de tijden van de bandrem. Toen werd de exacte buitendiameter van het wiel bepaald door de rem. Per bandbreedte was er een verschillende standaard voor de binnendiameter.

In de MTB sport zijn de inchaanduidingen wijd verbreid. Daarom zult u deze aanduidingen op de MTB banden tegenkomen. Deze worden aangeduid met de decimale vorm, b.v. 26 x 2.25. Om het nog verwarrender te maken wordt ook nog een  klassieke inch-aanduiding met breuken, b.v. 28 x 1 5/8 x 1 3/8 nog gebruikt bij tourfietsbanden.

De enige jaren geleden ingevoerde MTB bandafmeting 29 inch, heeft dezelfde binnendiameter als de in Europa als 28 inch bekend staande banden, namelijk 622 mm.

 

Duitse benadering.

In het Duitse taalgebied wordt een iets afwijkende aanduiding gebruikt: dezelfde 28 x 1 5/8 x 1 3/8 band heet dan 28 x 1 3/8 x 1 5/8. Ook hier geeft het eerste cijfer de buitendiameter aan, het tweede cijfer is nu echter de breedte en het derde cijfer de hoogte.


De Franse maataanduiding

De Franse maataanduiding (b.v. 700 x 35C) geeft ongeveer de buitendiameter (700 mm) en de bandbreedte (35mm) aan. De letter aan het eind verwijst naar de binnendiameter van de band. De C staat in dit geval voor 622 mm. De Franse maataanduiding is er niet voor alle banden. Zo worden deze bijvoorbeeld niet voor MTB afmetingen gebruikt maar meestal bij racebanden.

 

Iedere buitenband vermeldt minstens één van deze maten. Uit bovenstaand kan U afleiden dat U best zo veel mogelijk van deze maten noteert wanneer U  zich een nieuwe band of binnenband wil aanschaffen.

 

 image

Vergelijkende matentabel fietsbanden. / Tableau comparatif de mesures pour pneus vélo.

Useful links: