Interessante en/of merkwaardige artikels. / Articles intéressants et/ou remarquable...


Fiets moet iets kosten

De Federale Overheidsdienst Economie heeft meer uitleg gegeven bij haar fietsentest van deze zomer. De conclusie dat je beter een fiets bij een erkende handelaar koopt dan in een supermarkt, kan op bijval van de Fietsersbond rekenen. Die starten zelfs een campagne voor betere (en duurdere) fietsen.
Eén nieuwe fiets op de drie is onveilig, bleek deze zomer uit het antwoord van de minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche (SP.A) op een parlementaire vraag. De gegevens waren afkomstig van een onderzoek door de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie. De FOD Economie gaf gisteren meer toelichting bij dat onderzoek, op vraag van Federvelo, de beroepsfederatie van fabrikanten en handel.

500 euro minimum

In 2005 onderwierp de FOD 14 gewone fietsen voor volwassenen aan een visuele inspectie en aan een mechanische test. Ze kwamen van de fabrikanten, van de invoerders en uit de grootwarenhuizen. In de mechanische test werden de modellen door een lab 'mishandeld' om schokken te simuleren. Op twee na scoorden de fietsen daar prima op. Bij de Bike Discovery kwamen het stuur en de bagagedrager los, bij de Oregon Gitane het stuur. De andere fietsen vertoonden alleen tekortkomingen met een lager risicogehalte zoals het ontbreken van een reflector of het ging om administratieve tekortkomingen door het ontbreken van een handleiding. Adviseur-generaal Chris Van der Cruyssen van de dienst productveiligheid van de FOD bevestigde dat de twee modellen die ondermaats waren uit de supermarkt kwamen, met name Carrefour en Molecule. Zij werden gedwongen de modellen uit de handel te nemen en de klanten te informeren.

De conclusie van de FOD was een hele opluchting voor Federvelo dat niet genoeg kon beklemtonen dat een fiets van bij de gespecialiseerde handel van goede kwaliteit is. ,,En voor kwaliteit betaal je een prijs'', zegt voorzitter Willy Peeters,,Wij raden al jaren af een fiets in een doos te kopen. Op een fiets van minder dan 100 euro laat ik de kinderen niet naar school fietsen.''

Test Aankoop kwam in juni tot de conclusie dat het wel meeviel met de veiligheid van de supermarktmodellen. De Fietsersbond (FB) was niet gelukkig met die boodschap en wordt daarin nu gesterkt door de FOD-studie. ,,Onder de 200, zelfs 300 euro kun je alleen rommel hebben. Reken op 400 tot 500 euro voor voldoende kwaliteit'', meent algemeen directeur van de Fietsersbond Patick D'haese. De bodemprijzen vertalen zich in het gebruik van plastic remhandgrepen, ijzer in plaats van aluminium of minder stevige hechtingen. In ons land wordt grosso modo drievierde van de fietsen in de vakhandel en een kwart in het grootwarenhuis verkocht. In Frankrijk is dat net andersom.

Kwaliteit onderhouden

De Fietsersbond greep het kwaliteitsonderzoek aan om een eigen campagne te lanceren. Onder de slogan Met een goede fiets kan je overal komen wil de bond meer aandacht vragen voor kwaliteit. De consument wordt opgeroepen voor de betere, veiligere en dus duurdere fiets te kiezen die je bij de vakhandel vindt. De overheid wordt gevraagd nauwgezetter te controleren en de slechte tweewielers uit de handel te halen.

Veiligheid blijkt geen doorslaand argument bij de aankoop van een rijwiel. Zelfs bij de overtuigde fietsers van de bond zegt slechts zes op de tien in een enquête dit een belangrijk criterium te vinden. Toch is een onveilige fiets (mede)oorzaak in tien procent van de ongevallen.

Kiezen voor kwaliteit bij de aankoop is een ding, je tweewieler geregeld onderhouden is een tweede. Twee keer per jaar - een keer in de lente, een keer in de herfst - is geen overbodige luxe, vindt de bond. Binnen de campagne staan vormingsavonden in negen Vlaamse steden en gemeenten gepland zodat fietsers de mankementen beter kunnen herkennen.  Bron: Het Nieuwsblad

Supermarktfiets: goedkoper aan de kassa, duurder om te laten herstellen

een enquête van inspecteur Decaluwé op Radio 2

Page 1/3

Click to enlarge.

Page 2/3

Click to enlarge.

Page3/3

Click to enlarge.

 image